İzmir Atatürk Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan ve sigara ambalajı üretimi yapan Amcor Fabrikası’nda grev sürecine girildi. Yaklaşık 250 işçinin çalıştığı ve Basın-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu işyerinde, Ocak ayında başlayan toplu iş görüşmelerinde ücret ve sosyal yardımlarda yapılacak artış konusunda anlaşma sağlanamadı. Arabulucu sürecinin de uyuşmazlıkla sona erdiği işyerinde önümüzdeki günlerde grev kararının asılması bekleniyor.

İşverene 1 Mayıs meydanından ‘Grev’ mesajı

Gündoğdu meydanında gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamalarına kendi elleriyle hazırladıkları “Amcor İzmir Greve Gidiyor” pankartıyla kitlesel olarak katılan işçiler, 1 Mayıs meydanından işverene mesaj yolladı. Toplu iş sözleşmesi sürecinde dile getirdikleri taleplerinin arkasında olduklarını vurgulayan işçiler, işverenin teklif ettiği ücret  artışı ve sosyal yardımlarda yapılan iyileştirmelerin resmi enflasyon oranının bile altında kaldığını belirttiler. İşverenin sefalet ücretlerini dayattığını ifade eden işçiler, arabulucu sürecinde de anlaşma sağlanamadığına dikkat çekerek, işyerinde grev ilanını asmak için İŞKUR’dan gelecek uyuşmazlık tutanağını beklediklerini açıkladılar.
 
Greve gidilen fabrikanın genel müdürünün geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin en iyi 50 CEO’su arasına seçilerek ödül aldığına dikkat çeken işçiler, genel müdürün yapıcı olmak yerine süreci zora soktuğunu ve işyerinde yaptığı toplantılarda sendika ile işçilerin arasını açmaya çalıştığını belirttiler. TİS metnini sendikanın işçilerle birlikte hazırladığını dile getiren işçiler, genel müdüre cevabı, üretimden gelen güçlerini kullanarak, güçlü bir grev örgütleyerek vereceklerini söylediler.

Yankı uyandıracak bir eylem olacak

Ücret, ikramiye ve sosyal yardımlarda yapılacak artışlar konusunda anlaşmanın sağlamadığı işyerinde, İŞKUR’dan gelecek uyuşmazlık tutanağının ardından grev kararı işyerinde asılacak. Amcor grevinin tüm Organize Sanayi Bölgesi’nde yankı uyandıracak bir eylem olacağını belirten işçiler, 1 Mayıs’tan sonra organize sanayideki tüm örgütlü işyerlerini tek tek gezerek destek çağrısında bulunacaklarını vurguladılar.

Editör: Özlem Çimen Durmaz