Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğünce 1. derecede sit alanı olarak tescillenen Sarıkaya Mağarası'nı, bu yıl yaklaşık 100 bin kişi ziyaret etti.

Karadeniz’in en büyüğü

Düzce Valiliği, Yığılca Kaymakamlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Yığılca Belediyesi tarafından düzenlenen programda, çok sayıda vatandaş Sarıkaya Mağarası'nı gezdi.

Vali Selçuk Aslan, gezinin ardından yaptığı açıklamada, Sarıkaya Mağarası'nın Karadeniz Bölgesi'nin en büyük mağarası olduğunu belirtti.

İçinden nehir akan mağaranın yüzde 80’i gezilebiliyor

Mağaranın, içinden nehir aktığını vurgulayan Aslan, "Düzce'nin en önemli turizm değerlerinden birisi olan Sarıkaya Mağarası'nın 2020 yılından itibaren yapılan çalışmalar sayesinde yüzde 80'i gezilebilir hale geldi. Bu doğa harikasını her vatandaşın görmesini tavsiye ediyorum." dedi.

Yığılca Belediye Başkanı Selami Savaş da mağaranın büyük bir değer olduğuna işaret ederek.

"Programa Valimiz Selçuk Aslan, Kaymakamımız Hüseyin Demirkol, İl Genel Meclisi Başkanımız Fazlı Koç ve öğrenciler katıldı. İlçemizin tanıtılması için bu güzel programa gelen tüm misafirlerimize ve organizasyonu yapan kurumlarımıza teşekkür ederiz." ifadelerini kullandı.

Sarıkaya Mağarası hakkında

Toplam uzunluğu 717 m olan mağaranın ana galeri uzunluğu 510 m, genişliği 80 m, boyu 75 m, tavan yüksekliği 15-40 m’dir. Salonda iki gelişim dönemine ait fosil ve genç damlataş şekilleri bulunmaktadır. Salonun ortasında Aksu Çayı’ndan gelen derenin oluşturduğu küçük bir şelale ve ikinci evreye ait bir kanyon-vadi bulunmaktadır ve ilk oluştuğu bölümden 17 m ve gittikçe artan bir derinliktedir. Melen Çayı tarafından derince yarılmış plato karakterinde bir düzlüğün üzerinde düden konumunda bulunan mağara, yakın çevresinin yüzey sularını toplayarak Aksu Mağarası ile Melen Çayı’na boşaltır.

Kaynak: AA