Yaz ayları yaklaşıyor. Sıcakların artması ile birlikte İzmir gibi deniz kenarı şehirlerde vatandaşlar soluğu deniz ve havuzlarda alacak. Yüzerken kulağa su kaçması da bazen kaçınılmaz oluyor. Peki kulağa su kaçması nasıl geçer? Kulağa kaçan su nasıl çıkartılır?

Kulakta üretilen ve kulak kiri olarak bilinen madde normalde suyun kulağa kaçmasını engeller. Ancak bazı durumlarda su kulağın derinliklerine kaçar ve burada birikir.

Kulağa su kaçınca duyma yetisi etkilenir, sesler boğuk bir şekilde işitilir. Genellikle su kendi kendine bir süre sonra çıkar. Ancak su akmazsa kulak iltihabına neden olabilir.

Kulağa su kaçması belirtileri neler?

-Kulak çınlaması
-Kulakta dolgunluk ve rahatsızlık hissi
-Çene kemiğine kadar uzanan gıdıklanma hissi

Eğer kulağa kaçan su iltihaba neden olduysa da şu belirtiler görülür:

-Ağrı
-Şişlik
-Kulakta kaşıntı
-Kızarıklık
-Kulaktan kötü kokulu akıntı gelmesi
-Ateş
-Kulak çevresinde ağrı

Kulağa kaçan su nasıl çıkartılır?

Kulaktaki su genellikle kendi kendine çıkar. Ancak hemen çıksın istiyorsanız uygulayabileceğiniz bazı yöntemler var.
İşte bu yöntemlerden bazıları...

-Başı sağa sola sallamak

-Kulak memesini hafifçe çekmek ya da sallamak

-Su kaçan kulağınızın üzerine yan yatarsanız suyun akmasına yardımcı olabilirsiniz

-Tıkalı kulağa su damlatmak ve sonrasında üzerine yatmak da uygulanan yöntemlerden biridir.

-Kulağa vakum uygulamak: u yöntemde öncelikle baş yana doğru eğilir ve sıkı bir sızdırmazlık oluşturacak şekilde avuç içi kulağa sıkıca bastırılır. Daha sonra el kulağa doğru ileri geri hafif itme gücü uygulayarak hareket ettirilir. Bu yöntem, suyu dışarı çekebilecek bir vakum kuvveti oluşturur. Suyun tahliye olmasını sağlamak için işlemden sonra başın aşağıya doğru eğilmesi faydalı olur.

-Sıcak kompres uygulamak: Bu yöntemde de bir bezi sıcak su ile ıslatın. Sonra bezi iyice sıkın ve kulağa uygulayın. Bu sırada tıkalı kulağın tarafına doğru başınızı eğmeyi de unutmayın.

-Esnemek veya sakız çiğnemek: Sakız çiğnemek veya esnemek de kulağa kaçar suyu çıkarmanın başka bir yoludur.

-Saç kurutma makinesi kullanmak: Saç kurutma makinesini en düşük ayara aldıktan sonra kulağa yaklaşık 30 cm mesafede tutarak ileri geri hareketle kurutma işlemini uygulayabilirsiniz. Bu sırada kulak memesini çekmek ılık havanın kulak içine ulaşmasına yardımcı olacaktır.

-Sıcak bir duş olmak veya buhar uygulamak da uygulanan başka bir yöntemdir.

Su yine de çıkmazsa ne yapmalı?

Eğer bu yöntemleri uygulamanıza rağmen su hala kulağınızdan çıkmadıysa ve aradan iki-üç gün geçtiyse bir doktora görünmenizde fayda var.

Editör: Özlem Çimen Durmaz