Arya Kamalı, Kemeraltı’ndaki tüm tarihi binaların minyatürlerini yaparak “101 Kemeraltı Efsanesi” projesiyle 101 eser ortaya koydu ve İzmir’in 50 gravür resmini “Smyrna’lılar” kitabında hazırladı. Bu eserler, 15 farklı ülkeden sanatçının Kemeraltı binalarını farklı tekniklerle kurgulamasıyla zenginleşti.

Sanatı modernize ediyorum

Arya Kamalı, İz Gazete'ye şu açıklamalarda bulundu: "Ben Arya Kamalı, çağdaş minyatür sanatçısıyım. 1984'ten beri yaklaşık 38-40 yıldır İzmir'de yaşıyorum. Akademik eğitimim gıda mühendisliği, bu alanda çalışırken de minyatür yapıyordum. Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra daha profesyonel bir şekilde, 30 yılı aşkın süredir İzmir'de bu işi yapıyorum. Kızlar Asağı'nda 30 yıllık bir atölyem var. İzmir'e daha sanatsal katkılar sunmak ve İzmir'de neler yapabiliriz diye uzun yıllar çalıştıktan sonra, yaklaşık 20 yıldır ağırlıklı olarak İzmir'de sanat icra ediyorum. Sanatı, geleneksel biçimden modernize ederek İzmir'de yaymaya çalışıyorum."

Kültür Merkezi ve sergiler

Kamalı, sanatı yaymak amacıyla birçok proje gerçekleştirdiğini belirtti: "Bu doğrultuda 2. Beylerle uluslararası bir kültür merkezi açtık. Türkiye'de en yoğun ve ciddi kültür merkezlerinden biri olduğunu söyleyebilirim. İki yıl içerisinde yaklaşık 80-90 sergiye ev sahipliği yaptık. Birçok söyleşi, etkinlik, platform ve sempozyum düzenledik."

Kültür Park’taki sergi

"Şu anda Kültür Park'ta, Atlas Pavyonu'nda en büyük sergim var. 40 yıllık sanatsal tecrübelerimi ve İzmir’deki yansımalarımı bu sergide bulabilirsiniz. Sergi, 11 Ağustos'a kadar devam ediyor ve 1,5 aydır açık. Bu sergiden sonra Çeşme’de bir karma sergimiz olacak. Ardından Bodrum ve İstanbul’da da sergiler düzenleyeceğiz."

Arya Kamalı, İzmir’in tarihi dokusunu modern sanatla buluşturarak, kentin sanatsal zenginliğine büyük katkılar sağlıyor. İzmir’de sanatla ilgilenenler, Kamalı’nın sergilerini mutlaka ziyaret etmeli.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ