1902 yılında İzmir’in Damlacık Mahallesi’ne düşen bir göktaşı, büyük bir gürültüyle kiremitleri ve tavanı delerek bir evin içine girdi. Olay büyük yankı uyandırırken, göktaşı parçaları dönemin önemli bir kurumu olan İstanbul’daki Müze-i Hümayun’a (bugünkü İstanbul Arkeoloji Müzesi) incelenmek üzere gönderildi. Ancak 122 yıl geçmesine rağmen bu ilginç göktaşının kalıntıları hakkında net bir bilgiye ulaşılamadı. Günümüzde hala var olup olmadığı merak edilen bu parçaların akıbeti, İzmir’in Damlacık semtinin tarihine dair gizemlerden biri olarak kalmaya devam ediyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ergün Laflı, İz Gazete’ye verdiği röportajda bu olaya dair detaylı bilgiler sundu. Prof. Dr. Laflı, Damlacık’a düşen göktaşı parçalarının sıradan taşlar olmadığını ve o dönemde İstanbul’a götürülmesinin kolay bir iş olmadığını belirterek, “Bu göktaşları tek parça değil, birden fazla taştan oluşuyor. Bunlar o dönemde Osmanlı İmparatorluğu’nun müzesi olan Müze-i Hümayun’a gönderildi. Yani, o dönemin en önemli kurumlarından biri olan bu müze, göktaşı gibi özel parçaları bilimsel incelemelere tabi tutuyordu,” dedi.
Prof. Dr. Laflı, bu göktaşlarının günümüzde hala İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde muhafaza edildiğini düşündüğünü ifade ederek, “O dönemde İzmir’den İstanbul’a taşınması oldukça zahmetli olsa da göktaşları, Osmanlı’nın bilimsel merakını ve değer verdiği tarihi miras anlayışını yansıtıyordu. Bugün bu değerli kalıntıların hala orada koruma altında olduklarını varsayıyoruz,” şeklinde konuştu. Laflı, bu tür tarihî olayların, Damlacık’ın kültürel mirasına katkıda bulunduğunu ve bölgenin tarih meraklıları için bir cazibe noktası olmayı sürdürdüğünü belirtti.
Aydın Vilayeti’nden Maarif Nezareti’ne yazılmış resmi yazı içeriğinde, İzmir’in Damlacık Mahallesi’nde bir gece meydana gelen ve kiremit ile tavanı delerek içeri düşen bir meteor parçasının, Müze-i Hümayun tarafından fenni inceleme yapılması için postaya verilmesi gerektiği belirtilmektedir. Metin, 15 Ağustos 1902 tarihine ait olup, o dönemdeki yazışma tarzı ve dil yapısını yansıtmaktadır. Bu tür belgeler, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki idari işlemlerin ve bilimsel incelemelerin nasıl yürütüldüğüne dair bilgi sunmaktadır.
AYDIN VİLAYETİ
MEKTUBİ KALEMİ
ADED 58
MAARİF NEZARET-İ ALİYYESİNE
Atufetlü Efendim Hazretleri
Şehr-i hâlin dokuzuncu Cumartesi gecesi saat birde cevv-i havada şerare-feşan olarak İzmir’in Damlacık Mahallesi’nde bir sakafa sukut ile kiremit ve tavanı delerek içeriye düşmüş olan hacer-i semavi parçaları Müze-i Hümayun’ca tedkikat-ı fenniyyeye lüzum görüldüğü halde icabı ifa olunmak üzere postaya teslimen irsal olunmakla ol babda irade efendim hazretlerinindir.
23 Cumadelula 1320 – 15 Ağustos 1318 – [28 Ağustos 1902]
Vali-i Vilayet-i Aydın
Tarihî ve kültürel zenginlikleriyle tanınan Damlacık Mahallesi, düşen göktaşı ve bu olayın hala çözülemeyen gizemiyle, tarih meraklılarının ilgisini çekmeye devam ediyor. İzmir’in bu tarihî olayına dair yeni bilgilerin ortaya çıkması beklenirken, göktaşı kalıntılarının yerinin belirlenmesi için kapsamlı bir araştırma yapılması gerektiği düşünülüyor.