Gizem TABAN/İZGAZETE- Türkiye’de ‘kader seçimi’ olarak nitelendirilen 14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kalırken toplumun en mağdur olan kesimlerinden biri olan üreticiler de artık hak ettiklerini almak istiyor. İz Gazete olarak seçime kadar her gün farklı bir toplumsal grubun beklentilerini kaleme aldığımız yazı dizisinin yedinci bölümünde üreticilerin 14 Mayıs sonrasına dair beklentilerini dile getirdik.
Kendine kendine yetebilen bir ülkeden üretimin geri plana atılıp ithal eden bir ülkeye dönüşen Türkiye’de 21 yıllık AKP iktidarı döneminde en çok yara alan sektörlerden biri de tarım ve hayvancılık oldu. Tarımın ve hayvancılığın kaderini terk edildiği, mazot, gübre, yem gibi girdi maliyetlerinin fahiş derecede arttığı, çiftçilerin sürekli borçlanmaya maruz bırakıldığı, devletin desteksiz bıraktığı üreticiler zarar etmeye devam ederken tüm olumsuzluklara rağmen topraklarını, hayvanlarını ve üretimi bırakmadı.
İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, üreticilerin 14 Mayıs sonrasına ilişkin taleplerini 10 maddede aktardı.
1. Özelleştirmeye dayalı, dışa bağımlı, destekleri azaltıcı neoliberal tarım politikaları terk edilerek yerli üretimi ve üreticiyi koruyan kamucu tarım politikaları uygulanmalı.
2.Köy Enstitüleri tekrar açılmalıdır.
3. Küçük üreticilerin kooperatif ve birliklerini, tüketim kooperatifleri, köy pazarlarını desteklemek kamu önceliği olmalıdır.
4. Yerel tohumlar ve hayvan ırkları gelecek kuşaklara taşınması gereken bir doğa ve kültür mirasıdır, devlet korumasında olmalıdır.
5. Tarım, orman ve mera alanlarının doğal karakteri değiştirilemez ve amacı dışında kullanılamaz. Orman ve mera alanları olduğu gibi korunmalıdır.
6 Türkiye tarımının özünde çeşitlilik vardır, bu çeşitliliği korumak, canlandırmak ve geliştirmek tarım politikasının temel ilkelerinden olmalıdır
7. Tarımda sadece verim artışı yerine, üretici için gelir artışına endeksli bir iktisadi model izlenmelidir.
8. Türkiye tarımını geliştirmek için su, toprak ve tohum gibi kadim tarım kültürü de Geleceğin Türkiye’sinde koruma altına alınarak günümüz koşullarında kullanılmak üzere akademik zemine taşınmalıdır.
9. Tarımda güvencesiz ve yasadışıçalışmaya dair sorunlar çözülmeli, mevsimlik tarım işçileri insanca çalışma ve yaşama ortamına kavuşturulmalıdır.
10. Sucul ekosistem ürün ve hizmetlerinin izlenmesi veriye dayalı politikaların oluşturulması ve uygulanması sağlanmalıdır.