Kedi otu, yaz aylarında açan çok yıllık çiçekli bir bitkidir. Kedi otu çiçeğinin ekstraktları 16. yüzyılda parfüm olarak kullanılmıştır.
Avrupa ve Asya’ya özgü kedi otu Kuzey Amerikaya yayılmıştır. Dünya genelinde yaklaşık 300 cinsi bulunan bu otun Türkiye'de 10 farklı cinsi vardır.
Tıbbi kedi otunun dışında; Meksika kedi otu, Japon kedi otu ve Hint kedi otu gibi türler de bulunmaktadır. Tıbbi kedi otunun kendi alt türleri de vardır ve bu türler yetiştikleri çevreye, iklimi ve toprağa göre farklılık gösterir.
Kedi otunun hasadı
Mart ya da Nisan aylarında tohumlar ekilir ve Mayıs ayında fideler dikilir. Kökleri Eylül ve Ekim aylarında sökülerek yıkanır, kurutulur, ışık ve nemden uzak bir şekilde saklanır.
Kedi otunun faydaları nelerdir?
Kedi otu bitkisi ile ilgili yapılan araştırmalarda uykuya dalmayı kolaylaştırdığı, derin uyku aşamalarını artırdığı ve uyku kalitesini ciddi bir şekilde artırdığı gözlemlenmiştir.
Kediotu kökünün diğer sentetik ilaçların aksine bağımlılık yapmadan güvenli ve hafif bir biçimde sakinleştirici etkiye sahip olduğu belirtilmektedir.
Daha iyi bir uyku, hafif anksiyete, gevşemek ve stresli anlarda sakinleşmeye yardımcı olmak amacıyla kullanılmaktadır.
Menopoz dönemi etkilerinin şiddeti ve sıklığını azalttığı belirtilen bu ot, adet öncesi semptomlara da iyi gelir.
Kedi otu, kan basıncını düşürmede vücudu destekler.
Sinüzit tedavisini destekleyicidir.
Hazımsızlık etkilerini azaltmaya yardım eder.
Eklem ve romatizma ağrılarını azaltır
Kedi otu nasıl kullanılır?
Çay olarak: Yaprakları ve çiçekleri, kaynamış suya eklenerek çay olarak da kullanılabilmektedir. Birkaç dakika demleyerek içilebilir.
Yağ olarak: Kedi otunun çiçeklerinden elde edilen yağ ağrı, stres veya anksiyete gibi sorunlarla mücadele etmek için kullanılabilir. Kedi otu yağı, cilt veya saç bakımında da kullanılır.
Tentür ederek: Otunun yaprakları ve çiçeklerinin alkolle özütlenmesiyle elde edilir. Ağrı, stres ve diğer sağlık sorunlarına karşı kullanılabilir.