Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanıyor. Peki 19 Mayıs'ta ne oldu? 19 Mayıs'ın tarihçesi nedir?

19 Mayıs'ta ne oldu?

Atatürk’ün Samsun’a ilk ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanıyor.  Atatürk’ün Samsun’a ayak basması Türkiye tarihindeki en önemli olaylardan biridir. Çünkü Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken büyük bir lider olan Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıkmış ve Samsun’a ayak basarak “Kurtuluş” yolunu açmıştır. Dolayısıyla Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 İstanbul’dan başlayan yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgeliyor.

Gazi Günü olarak kutlanıyordu

Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkması ve Kurtuluş Mücadelesi'ni başlatması, Cumhuriyet'in ilanından sonra 1938 tarihine kadar ''Gazi Günü'' adıyla Samsun'da yerel olarak kutlanmıştır.

Gençlik ve Spor Bayramı ilan edilmesi

Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basması ve bu mücadelenin başlangıcını gençlere hediye etmesi sebebiyle 19 Mayıs tarihi, 20 Haziran 1938'de çıkarılan bir kanunla milli bayram olarak kabul edilmiştir. 


 

Kaynak: Haber merkezi