Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği’nin (BAMAD) düzenlediği, Seferihisar Belediyesi’nin 2. kez ev sahipliği yaptığı İzmir Basın Kampı başlıyor. Bu yılın teması “Yol Açıyoruz”. 10-13 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek kampın bu yılki onur konuğu Gazeteci Zafer Arapkirli. Seferihisar Maya Bistro Hotel’de başlayacak kamp 4 gün sürecek.

2. İzmir Basın Kampı; Türkiye’nin dört bir yanından ve çeşitli alanlardan gazetecileri, iletişim fakültesi öğrencilerini, meslekte deneyimli usta isimleri, mesleğin henüz başındaki basın çalışanlarını buluşturacak. Sendika temsilcileri, akademisyenler ve medya ile ilintili çok sayıda alanın temsilcileri de çeşitli paneller ve tartışmalarda yerini alacak.  

İyi, doğru gerçek gazetecilik için

Kampta; söyleşi ve forumlardan yapay zeka atölyelerine, veri görselleştirme çalışmalarından sendikal örgütlenme bilincinin arttırılmasına, barış gazeteciliğinden kadın ve çocuk odaklı haberciliğe, sürdürülebilir medya finansmanından afet dönemindeki gazeteciliğe kadar pek çok içerik yer alacak.
Gazeteciler, mesleğin hem güncel pratiklerine dair tecrübe aktarımında bulunacak hem de toplumsal faydayı büyüten gazetecilik örneklerini tartışacak.
Kamp boyunca, çeşitli belgesel gösterimleri ve bu çalışmalara katkı sunan isimlerin söyleşileri de olacak.

KAMPARAGAS ve Kamp TV

KAMPARAGAS İzmir Basın Kampı’nın basım-yayın organı. İzmir’in tek resmi ilan derdi olmayan ve yılda 4 günlük basılan gazetesi. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da buluşmanın ruhunu yansıtmak, günlük kamp aktivitelerini duyurmak ve biraz da yüzleri güldürmek için yeniden basılacak.
Kamp TV ve Kamparagas, gazetecilik ve televizyonculuk adına tartışılan konular için kamp katılımcılarına somut deneyim imkânı sunuyor.

Ödül töreni ve konser

2. İzmir Basın Kampı’nda, Basın Özgürlüğü ile Medya Araştırmaları olarak iki kategoride toplam dört ödül de verilecek. Basın Özgürlüğü Ödülleri bu yıl Gazeteci Ferit Demir ve Açık Radyo’ya verilirken, Medya Araştırmaları Ödülleri ise Prof. Dr. Sevda Alankuş ve Uğur Mumcu Gazetecilik Vakfı’na takdim edilecek.
Ödül töreni ve kampın kapanışı kapsamında bir de konser verilecek. İlkay Akkaya ile Geniş Merdiven’in sahne alacağı konserle, 2. İzmir Basın Kampı’nda unutulmaz bir gece yaşanacak.

Seferihisar Belediyesi'nin katkıları

Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği (BAMAD) Genel Başkanı Ümit Kartal, medyaya yönelik baskı ve tehditlerin arttığı döneme dikkat çekti.
Böylesi bir dönemde İzmir Basın Kampı’na ev sahipliği yapan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin’e ve Başkan Yardımcısı Gökhan Pehlivan’a teşekkür etti.  Kampın Seferihisar’da yapılmasının simgesel önemi olduğunu vurguladı. Seferihisar’daki Teos kentinin antik çağda fikirleri yüzünden baskıya uğrayanların sığınma yeri olduğunu hatırlattı.

2. İzmir Basın Kampı’nın manifestosu:

Zamanların en iyisinde, zamanların en kötüsündeyiz…
Dijitalleşme ve enformasyon teknolojilerinin uçsuz bucaksız gelişimi herkesin her şeye erişebildiği bir çağ yarattı…  
Ancak kandırmaca ve yanıltıcı ileti tufanıyla HAKİKAT toza dumana karıştı…
Hakikate erişim adeta imkansızlaştı.
Böyle bir kirliliğin arasında çabamız “fikir işçiliği”,
Çabamız “Hakikate sadakat”,
Çabamız “Doğru bilgiyi çekip çıkarmak”,
Çabamız “Gazetecilik”,
Üstelik türlü zorluklarla…
Basın özgürlüğü, editoryal bağımsızlık ve sendikal örgütlülük; mesleğinin bu olmazsa olmazlarının kaybolduğu günlerde…
Sendikalı olmak adeta gizli veya açıktan “yasaklı”,
“Basın özgürlüğü” çok dar bir kesim için kullanılabilir bir tanım.
Editoryal bağımsızlık, bir “otosansür”e dönüşerek kalemlerimiz ve klavyelerimizden yok olup gitti…
Tüm bu zorluklara karşı tek bir gazetecinin bile bu toz dumanı dağıtabileceğini bilenler…
Gerçeğin coşkulu bir nehir gibi tüm ihtişamıyla yolunu bulduğunu görenler…
Hakikatin peşinde vicdanını rehber edinenler…
Bizler; kör ve sağır eden, adeta “distopik” bir filmi andıran bu iklimi 4 günlüğüne değiştiriyoruz…
Bir araya geliyoruz…
….
Fikir işçilerinin insanca bir yaşam düzeyinde özgür ve güvende hissetmeleri için, emeğimizin hakkını birlikte aramak için buluşuyoruz.
Teknolojik gelişmelerin, fikir işçilerinin emek ve üretim koşullarını güçlendirecek şekilde işlevlendirilmesinin usullerini bulmak için toplanıyoruz.

Ortadoğu başta olmak üzere kan gölüne çevrilen topraklardaki “savaşa” karşı “barış” demek için…
Adeta kırıma dönen kadın cinayetleri, şiddet ve tacizde “haberlere” düşen payı tartışabilmek için…
Bozuk düzenin koruyamadığı çocukları kendi satırlarımızla “koruyabilmenin” yöntemlerini birlikte tartışmak için yola düşüyoruz..   

Basın kampımızın ikinci yılında, adımlarımızla işaretlenen patikayı ilerletmeye ve genişletmeye kararlıyız…
İlk yılımızda “Yol aradık”,
Şimdi “Yol açıyoruz!”

Kaynak: HABER MERKEZİ