Tarih, sanat ve spor birleşti. Fransız İhtilali’nde Kral XVI. Louis ve Kraliçe Marie Antoinette'in idamları Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreni simgelendi. Peki, Fransız İhtilali'nde kraliyet ailesi'nin neden başları kesildi?

Fransız İhtilali'nde kraliyet ailesinin neden başları kesildi?

26 Temmuz – 11 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek olan 2024 Paris Yaz Olimpiyatları etkinliğinin açılış töreninde oldukça ilgi çeken bir gösteri sahnelendi. Törende Kral XVI. Louis ve Kraliçe Marie Antoinette'in idamlarını konu alan bir gösteri düzenlendi. 

Kral XVI. Louis'nin İdamı

Günümüzdeki adıyla Concorde Meydanı olarak bilinen Paris Devrim Meydanı'nda 21 Ocak 1793 tarihinde Kral XVI. Louis, giyotinle idam edildi. Ulusal Kongre, 17 Ocak 1793'te oybirliği saylayarak kralı vatana ihanetten suçlu buldu. Kral XVI. Louis’in infazı, dönemin ünlü celladı Charles-Henri Sanson tarafından gerçekleştirildi. 


    
İnfaz sırasında kralın yanında olan rahip Henry Essex Edgeworth, anılarında o anları şöyle aktardı: "İskeleye giden yol son derece engebeli ve geçilmesi zordu; Kral koluma yaslanmak zorunda kaldı ve o kadar yavaş hareket ediyordu ki bir an için cesaretini yitireceğinden korktum; ama son basamağa geldiğimde şaşırdım, aniden kolumu bıraktığını hissettim ve sağlam bir ayakla tüm iskelenin genişliğini sessizce geçtiğini gördüm. Karşıma yerleştirilmiş on beş yirmi davulun, Pont Tournant'ta duyulmuş olması gereken o kadar yüksek bir sese rağmen, onun şu unutulmaz sözleri açıkça söylediğini duydum: "Suçlandığım tüm suçlardan masum ölüyorum, ölümüme neden olanları affediyorum ve Tanrı'ya dökeceğiniz kanın Fransa'ya asla uğratmaması için dua ediyorum."

XVI. Louis'nin ölümü, hem Fransız hem de Avrupa tarihinde genellikle bir dönüm noktası olarak görülür çünkü vefatı, Fransa'daki devrimcilere adeta cesaret verdi. Fransa’nın siyasi ve sosyal yapısını kökten değiştirmeye devam etti. Kral Louis'in idamından dokuz ay sonra, eski Fransa kraliçesi olan eşi Marie Antoinette de aynı yerde giyotinle idam edildi.

Kraliçe Marie Antoinette'in idamı

Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler sözüyle yıllara meydan okuyan Marie Antoinette'in idamı Fransız Devrimi'nin en çarpıcı olaylarından biri olarak tarihe geçmişti. Genellikle Marie Antoinette veya Maria Antonia olarak bilinen Fransa Kraliçesi ve Avusturya arşidüşesi Josephe Jeanne Marie Antoinette von Habsburg-Lorraine Kutsal Roma İmparatoru I. Franz ve eşi Avusturya İmparatoriçesi Maria Theresa'nın biricik kızlarıdır. Henüz 14 yaşındayken Fransa veliahtı olan XVI. Louis ile evlenmiştir. Ardından Louis Fransa kralı olunca Marie Antoinette Fransa kraliçesi olmuştur.

Fransız Devrimi esnasında ise Fransız halkı, Marie Antoinette'in lüks yaşam tarzını eleştirmiş ve onu vatan hainliği ile suçlamışlardır. Böylece Fransız Devrimi esnasında Marie Antoinette giyotinle idam edilmiştir.

Kaynak: Haber merkezi