Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunda herhangi bir değişiklik yapmadığını duyurdu. 16 Ocak 2025 tarihli düzenli değerlendirme sürecinin tamamlandığını açıklayan kuruluş, Türkiye'nin büyük ve dayanıklı ekonomisinin olumlu etkilerini kaydetti. Ancak, makroekonomik dengesizliklerin zamanla sürdürülebilir şekilde azalması bekleniyor.
Türkiye'nin ekonomik gücü
Moody's, Türkiye'nin kredi notunu sabit tutmasının ardında ülkenin büyük, çeşitlendirilmiş ve dayanıklı ekonomisinin bulunduğunu belirtti. Kuruluş, Türkiye'nin uyguladığı ortodoks ekonomik politikalara dönüşün kredi açısından olumlu bir adım olduğunu ifade etti. Ancak, Türkiye'nin makroekonomik dengesizliklerinin kalıcı bir şekilde çözülmesi için zaman gerektiği vurgulandı.
2024'te önemli düşüş
2024 yılı itibarıyla Türkiye'nin enflasyonu önemli bir düşüş gösterdi. Mayıs ayında yüzde 75,4'e kadar yükselen tüketici fiyat enflasyonu, Aralık 2024'te yüzde 44,4'e geriledi. Moody's, sıkı para politikasının bu olumlu gelişmedeki rolünü kabul ederken, 2025 yılında enflasyonun daha da düşmesini bekliyor. 2025'in sonunda, mali duruşun daha kısıtlayıcı hale gelmesiyle birlikte ekonominin dengelenmesi ve enflasyonla mücadelenin hızlanması öngörülüyor.
Moody's'in sonraki değerlendirmesi Temmuz 2025'te
Moody's, Türkiye'nin kredi notunu en son 19 Temmuz 2024'te iki kademe yükseltmiş ve B3'ten B1 seviyesine çıkarmıştı. Türkiye'nin kredi notu görünümü ise pozitif olarak korunmuştu. Moody's'in bir sonraki değerlendirmesini 25 Temmuz 2025'te yapması bekleniyor.