Narin'in kabrini ziyaret eden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç kameraların karşısına geçti. Bakan Tunç, 22 şüphelinin yarın mahkemede olacağını duyurdu. Tunç’un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Failler ortaya çıkaralacak

Sayın Cumhurbaşkanımız olayı ilk andan itibaren takip etti, etmeye devam ediyor. Ayrıca ilgili bütün kuruluşlarımız süreci yakından takip ediyor. Bu olay ortaya çıkmadan caniler hesap vermeden elimiz kolumuz yüreğimiz burada olacak. Narin kızımızın öldürülmesiyle ilgili soruşturma titizlikle sürdürülmektedir. Tüm delilleri ve tanık ifadeleri toplanmakta ve incelenmektedir. Fail veya faillerin ortaya çıkarılması için ne gerekiyorsa yapılmaktadır. Çocuklarımızın güvenli bir ortamda büyümesi önceliğimizdir. Bir çocuğa zarar vermek tüm insanlığa zarar vermekle eşdeğerdir. Çocuğun üstün yararını gözetmek hayati önemdedir.

"267 kişinin ifadesine başvuruldu"

21 Ağustos 2024'te Diyarbakır Bağlar ilçesinde ikamet eden Narin kızımızın 15.15 sularında eve doğru yola çıktığı ve bir daha kendisinden haber alınamamıştır. 20.50'de kayıp ihbarı yapılmış ve soruşturma işlemine başlanmıştır. Toplam 75 km alan ile 8 dere, 5 gölet, 21 su kuyusu aranmıştır. 62 ev ve 24 metruk binada adli arama yapılmıştır. 137 kamera incelenmiştir.

Toplam 267 kişinin ifadesi alınmıştır. Amca Salim Güran ve komşu Nevzat Bahtiyar tutuklanmıştır. HTS kayıtları ve baz istasyon bilgileri üzerinde delil toplanma işlemlerine devam edilmektedir. Doku örnekleri incelemeler yapılmak üzere bir kısmı Diyarbakır Adli Tıp, bir kısmı da İstanbul Adli Tıp kurumumuza gönderilmiştir. Adli tıp kurumundan ölüm sebebine ilişkin rapor beklenmektedir. Kamuoyunun haber alma hakkı önemlidir. Ancak soruşturmanın gizliliği mutlaka gözetilmektedir. Resmi makamlarımızın açıklamaları dışındaki bilgilere itibar edilmemesi önem teşkil etmektedir.

22 şüpheli yarın savcılığa sevk edilecek'

"Narin kızımızın amcası Salim Güran, 2 Eylül 2024 tarihinde komşusu Nevzat Bahtiyar'sa, 10 Eylül 2024 günü çıkarıldıkları mahkemece beden ve ruh bakımından kendisini koruyamayacak durumda olan çocuğa karşı kasten öldürme ve hürriyeti tahsis suçlarından tutuklanmışlardır. 22 şüpheli halen gözaltında olup, 12 Eylül 2024 yani yarın cumhuriyet başsavcılığında hazır edileceklerdir."

'İnceleme raporları bekleniyor'

"Van Kriminal Daire Başkanlığınca, olayda kullanıldığı değerlendirilen araçlar üzerinde olay yerinden alınan örneklerle birlikte kimyasal inceleme raporu beklenmektedir. Olay yerinden elde edilen swap, pet şişe, toprak, balçık, taş parçaları üzerinde Van Jandarma Kriminal Laboratuvarı'nın inceleme sonuçları da beklenmektedir.
HTS kayıtları ve baz istasyon bilgileri ile alınan beyanlar üzerinde karşılaştırmalı delil toplama işlemlerine titizlikle devam edilmektedir. HTS, MOBESE kayıtları ve diğer kamera görüntüleri üzerinde Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü'nce kapsamlı bir inceleme ve görüntü raporlama işlemleri de devam etmektedir.
Narin kızımızdan alınan doku örnekleri üzerindeki kimyasal, biyolojik ve patolojik incelemeler yapılmak üzere bir kısmı Diyarbakır Adli Tıp Grup Başkanlığı, diğer kısımları da daha ileri tetkik gerektiğinden İstanbul Adli Tıp Kurumuza gönderilmiş ve bu doku örnekleri üzerindeki incelemelerde devam etmektedir. Ölüm sebebine ilişkin nihai rapor beklenmektedir.

'Dosyada gizlilik kararı bulunuyor'

"Dosya hakkında gizlilik kararı bulunmakta olup, soruşturma tüm yönleriyle ve titizlikle yürütülmektedir. Bu hassas süreçte soruşturmanın selameti ve adaletin gecikmeksizin tecelli etmesi için bazı hususlara da dikkat çekmek istiyorum. Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 157. maddesi gereği soruşturma evresindeki işlemlerin gizli tutulması, yargı sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için vazgeçilmezdir. Bu gizlilik, delillerin karartılmaması ve yok edilmemesi için çok önemlidir. Şüphelilerin delillere ulaşarak ifade taktikleri geliştirmesinin önüne geçilmesi için çok kritiktir. Tanıkların herhangi bir baskı altında kalmaması ve soruşturmanın adil şekilde ilerlemesini sağlamak adına hayatidir.
Elbette kamuoyunun haber almak hakkı son derece önemlidir. Ancak bu süreçte soruşturmanın gizliliği ve hukuki hassasiyetler mutlaka gözetilmelidir. Resmi makamlarımızın açıklamaları dışında yayılan spekülatif bilgilere itibar edilmemesi adaletin tecellisi açısından büyük önem arz etmektedir. Ne yazık ki bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya platformlarında soruşturmanın gizliliğine zarar verecek nitelikte yanıltıcı ve asılsız bilgilere dayanan paylaşımlar yapıldığını da görüyoruz. "

Kaynak: HABER MERKEZİ