Seferihisar Belediyesi, tarihi ve kültürel mirası koruma ve turizme kazandırma vizyonuyla İon Rotası Projesini hayata geçirdi. Peki İon Rotası nedir? Nereleri kapsıyor?

İon Rotası nedir?

İon Rotası, Seferihisar Belediyesi'nin hayata geçirdiği bir projedir. Rota kapsamında Foça, Çeşme, Menderes, Urla, Seferihisar, Selçuk, Söke, Didim, Kuşadası, Samos ve Sakız Adaları yer alıyor.

İon Rotası, yolcularını geçmişe ve günümüze aynı anda ulaştırıyor.

İon Rotası ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılıyor:

Dünyanın en güzel coğrafyalarından biri olan Ege Kıyıları’nda, 12 şehrin bir araya gelmesi ile kurulan İonia, aradan geçen 3000 yıl sonra bile tüm dünyaya rehberlik etmeye devam ediyor.

Foça, Çeşme, Menderes, Urla, Seferihisar, Selçuk, Söke, Didim, Kuşadası, Samos ve Sakız Adaları’ndan oluşan İon Rotası, yolcularını geçmişe ve günümüze aynı anda ulaştırıyor.

İon Rotası’nda tüm sokaklar yalnızca denize çıkmıyor; aynı zamanda dünyayı şekillendiren tarihe, kültüre, edebiyata, matematiğe, felsefeye, sanata ve mimariye de çıkıyor. İnsanlık tarihinin ilk zamanlarından başlayarak şairler, sanatçılar ve filozoflar ile bugüne doğru birlikte yürüyorsunuz.

Siz arşınladıkça yolları, Phokaialı denizciler belki de Marsilya’yı kurmak için demir alıyor Foça Limanı’ndan. Sakızlı ozanlar damla sakızı kokusu eşliğinde anlatıyor hikayelerini. Çeşme’de Eritrealı tüccarlar sıkı bir pazarlık içinde olduklarından sizi görmüyorlar bile. Urla’da zeytin hasadından dönen çiftçiler Klozemenai’deki dünyanın ilk zeytinyağı fabrikasına doğru geliyorlar. Seferihisar’da ise Dionysos Sanatçıları bağbozumu şenlikleri telaşı içinde Teos ile Lebedos arasında bir oraya bir buraya koşturuyor. Menderes’te bir grup insan akıllarındaki sorulara cevap bulmak için ellerinde nazar boncuklu keseleri ile Kolophon’dan Klaros’a doğru yürüyor. Selçuklu kadınlar ise Efes’te Artemis Tapınağı’nın yamacına dizilmiş, Samoslu Pisagor’un notaları ile şarkı söylüyorlar hep bir ağızdan. Söke’de pamuk tarlalarını geçip Myus’a doğru sokağı dönünce, Didim’den gelen Miletli filozoflar ile Prieneli mimarlar çıkıyor karşınıza. Kuşadası’nın meydanında bir kalabalık görünce yaklaşıyorsunuz yanlarına; buluşma merkezi Paninion’da rota sona eriyor ama dünyanın yolculuğu devam ediyor.

İon Rotası, yolcularını masal gibi bir deneyime davet ediyor. Binlerce yıl önceki antik İon kentleri ve çevresine kurulmuş modern kentler arasında arkeoloji, tarih-kültür, doğa ve gastronomi ile bir köprü kurmayı hedefliyor. İon Rotası ile dünyanın ve insanlığın süreçlerine tanıklık ederken; güzel bir yemek, etkileyici bir hikâye ya da eşsiz doğa ile kendinize doğru da bir yolculuğa çıkacaksınız.

2022 yılında Seferihisar Belediyesi öncülüğünde başlatılan ve yürütülen İon Rotası Projesi, dünyanın en çok talep gören gezi rotası olmayı hedefliyor.

3000 yıllık bir yolculuğa hazırsanız, İon Rotası sizleri bekliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ