Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremleri, Türkiye'nin tarihindeki en büyük doğal felaketlerden biri olarak kayıtlara geçti. Depremin ardından resmi verilere göre 53 bin 725 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı. 14 milyonun üzerinde insanı doğrudan etkileyen bu felakette, 11 ilde 518 bin konut yıkıldı. Türkiye, depremzedelerin yeniden barınma ihtiyacını karşılamak için büyük bir inşa hareketi başlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yapılan inşaatların hızını ve teslimat rakamlarını paylaştı. Ancak, konutların teslim edilmesiyle birlikte birçok vatandaş hala maddi zorluklar ve yaşam koşullarıyla mücadele ediyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamalarda 6 Şubat 2025 itibarıyla deprem bölgesindeki 201 bin 431 bağımsız birimin hak sahiplerine teslim edilmesinin gurur verici bir adım olduğunu söyledi. Depremin üzerinden iki yıl bile geçmeden bu kadar büyük bir teslimat yapıldığını vurgulayan Erdoğan, bu sürecin Türkiye'nin güçlü inşa gücünü ve dayanışma ruhunu bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti.
TOKİ'den ev çıktı ama neyle ödeyeceğiz?
Bununla birlikte, konutların teslimiyle birlikte birçok depremzede, ödeme koşulları ve yaşam şartlarına dair endişelerini dile getiriyor. Kahramanmaraş ve Adıyaman’daki konteyner kentlerde yaşayan vatandaşlar, TOKİ’den teslim edilen evlerin ödeme koşullarını tartışıyor. Konteynerlerde yaşamaya devam eden depremzedeler, "TOKİ'lerden evlerimiz çıktı ama neyle ödeyeceğiz?" sorusunu soruyorlar.
Kahramanmaraş'ta konteyner kentte yaşayan bir kadın, "Burada ölsem gitsem, para yok. Ne araba tutacak param var, ne başka bir şey" diyerek, maddi sıkıntıların altını çizdi. Adıyaman’daki konteyner kentte yaşayan 38 yaşındaki bir depremzede ise, TOKİ evlerinin bir an önce teslim edilmesini umduklarını belirterek, "Soğuk, altyapı ve elektrik sorunları var. Her şey daha iyi olsun diye bekliyoruz" dedi.
Nisan ayında teslim edilecek dendi, hala yok!
Adıyaman'da yedi kişi bir konteynerde yaşamaya devam eden 34 yaşındaki Gafriye Tanrıverdi ise, "Bize 'TOKİ' dediler, hani? Bir senede TOKİ yapacağız dediler. Biz hala buradayız" diyerek, yaşadığı zorlukları dile getirdi. Tanrıverdi, konteynerdeki yaşam koşullarının sağlık sorunlarına yol açtığını ve çocuğunun zatürre geçirdiğini ifade etti. Ayrıca, kendilerine "Nisan ayında teslim edilecek" denilen TOKİ evlerinin hala yapılmadığını belirtti.
Depremzedeler, yeni konutların teslim edilmesiyle birlikte, alt yapı ve sosyal hizmetlerin de hızla tamamlanmasını bekliyor. Yalnızca konut değil, elektrik, su, sağlık hizmetleri ve eğitim gibi temel ihtiyaçların da bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiği vurgulanıyor.