Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin on beşinci durağı; bugüne kadar sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış, Ege’nin incisi ve Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından İzmir oldu. Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi ile İzmir Valisi Süleyman Elban Festival kapsamındaki sergileri ziyaret etti.
58 noktada 300 etkinlik
Festivalde konuşan Elban, İzmir Kültür Yolu Festivali’nin kültür ve sanatın iç içe olduğu inanılmaz bir turizm festivaline dönüştüğünü söyledi.
Elban, "İlimizde bugün itibariyle başlayıp 9 gün boyunca devam edecek. 58 noktada 300 civarında etkinliğimiz olacak. Bunlar içerisinde opera, sanat, kültürle ilgili resim sergilerimiz, konserlerimiz, atölye çalışmalarımız müze binalarımızda, tarihi antik alanlarımızda, şehrimizin birçok noktasında devam edecek. 9 gün boyunca İzmirli hemşehrilerimiz kültüre, sanata, sanatçıya ve her türlü sanatsal etkinliğe doyacaklar” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi de kentte 58 noktada kültür sanat faaliyetleri gerçekleştirileceğini söyledi.
Festivalin, 9 günlük programın yanı sıra sonrasındaki 3 gün ertelenen konserlerin gerçekleşeceğini kaydeden Terzi, "Gelecek misafirlerimiz İzmir'deki gastronomi noktalarından diğer antik kentlere, kültür sanat alanları ve merkezlerine kadar dolu dolu etkinlikleri gözlemleme, deneyimleme şansı bulacak” diye konuştu.
Selim Terzi ve Süleyman Elban ile beraberindeki heyet, İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nda bulunan; “ARTMEYDAN” etkinliği, “Soyut Manifesto” Resim Sergisi, “Zamansız Çizgiler” Resim Sergisi, “Dokunulabilir Tarih” Görme Engelliler İçin Seramik Sergisi, “Kokunun İzinde Smyrna”, “Naci El-Ali’den Hanzala”, “Antik Anadolu ile Çağdaş Sanat” Resim Sergisi ve “Altın'dan Günler” Tezhip Sergisi’ni ziyaret etti.
Tarihi Alsancak Tren Garı’ndaki Refik Anadol “Yeryüzü Rüyaları: Anadolu” Sergisi’ni de gezen protokol daha sonra İzmir Kültürparkta bulunan; “Andy Warhol – Warhol’un Dünyası – Pop Artın İkonu”, Seçkin Pirim-Robin Seyhmus Çoban’ın “Heykel Yerleştirmeleri”ni ve “Pablo Picasso Resimden Seramiğe Bir Serüven” Sergisi’ni inceledi.
Birbirinden renkli etkinlikler
Bornova Kültür ve Sanat Merkezi Rakım Elkutlu Sahnesi’nde; Alevi - Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın “Adı Güzel, Kendi Güzel Muhammed’’ konseri izleyenleri maneviyat dolu bir yolculuğa çıkardı.
İzmir Kültür Sanat Fabrikası Açık Hava Sahnesi’nde gerçekleşen “Türk Arpı” Şirin Pancaroğlu Topluluğu festival dinleyicisiyle buluştu. Arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu’nun, Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle hayata geçirdiği proje ile 11-14. yüzyıllar arasında Türkiye coğrafyasında var olmuş ancak sonradan unutulmuş bir arp türü olan “çeng”in varlığı gün yüzüne çıktı. Çeng’in kadim zamanlarda Türk müziği içerisindeki işlevinin, günümüz müzik kültürü içerisinde, onun modern versiyonu olan arp çalgısı ile canlandırılması ve bu fikrin yeni bestelerle geliştirilmesi hedeflendi.
Şehrin dört bir yanı sergi alanı
Şehrin farklı noktalarında dijital sanattan geleneksel sanata ilgi çekecek ve zihinlere kazınacak çeşitli sergiler de sanatseverleri ağırlayacak.
İzmir Kültür Yolu Festivali kapsamında Kültürpark dünyaca ünlü sergilere ev sahipliği yapmaya başladı. 20. yüzyılın en parlak sanatçılarından biri olarak kabul edilen, sıradan nesneleri ve ünlüleri sanatın merkezine taşıyan Pop Art hareketinin öncüsü ‘’Andy Warhol’un Warhol’un Dünyası– Pop Art’ın İkonu’’ sergisi festival kapsamında Kültürpark’ta görülebiliyor.
Bu yıl festivalin önemli yıldızlarından biri de Pablo Picasso. 20. yüzyılın en önemli sanatçıları arasında yer alan Picasso’nun 80’den fazla eserinin yer aldığı ‘’Resimden Seramiğe Bir Serüven: Pablo Picasso’’ Sergisi de Kültürpark’ta sanatseverlerle buluştu.
İzmir Kültür Sanat Fabrikası Bahçesi; Festival süresince resim meraklılarının büyük ilgi gösterdiği ARTMEYDAN etkinliğine ev sahipliği yaparken Kültürpark İzmir Açık Alan’da; Mert Ege Köse’nin “Heykel Yerleştirmesi” meraklılarını ağırladı. Cumhuriyet Meydanı’nda ise Foto Muhabirleri Derneği’nin “Türkiye'nin Güzellikleri Fotoğraf Sergisi” görülebiliyor.
İzmir Kültür Sanat Fabrikası Müze İKSFde; Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle dikkat çeken Naci El Ali’nin, özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri haline gelen “Hanzala” karakterlerinden oluşan sergisi “Naci El-Ali'den Hanzala”, “Kokunun İzinde Smyrna” sergisi, İdol Sanat Evi Sanatçıları’nın görme engelliler için gerçekleştirdiği “Dokunulabilir Tarih Seramik Sergisi”, Altın Fırçalar Tezhip Atölyesi’nin tezhip sergisi “Altın'dan Günler” ve Gülperin Sertdemir’in “Antik Anadolu ile Çağdaş Sanat” resim sergisine ev sahipliği yapıyor.
İzmir Kültür Sanat Fabrikası İzmir Resim Heykel Müzesi Geçici Sergi Salonu’nda; Serdar Okan’ın resim sergisi “Soyut Manifesto”, M.K. Perker, Hemad Javadzade,Volkan Akmeşe’den İlüstratörler Platformu Sergisi: “Zamansız Çizgiler” yer alıyor.
İzmir Kültür Sanat Fabrikası Zehra Çiçek Sanat Atölyesi’nde; “Miniprint” sergisi, İzmir Kültür Sanat Fabrikası Almula İdil Kılıç Sanat Atölyesi’nde; “Çinili Düşler Sergisi”, Bornova Kültür ve Sanat Merkezi’nde; Mustafa Baştan’ın sergisi Filografi sanatı “Ayasofya-Varda Köprüsü” sanatseverlerle buluştu.
Arkas Sanat Merkezi Alsancak’ta; “Joan Miró: İmge, Metin, Gösterge” Sergisi, Turgut Pura Vakfı Sergi Salonu’nda; Deniz Say’ın “Yarının Kıyısında” sergisi görülebiliyor.
Turgut Pura Vakfı Atölyesi’nde; Isabelle Aubry’den “Özgün Baskı Sergisi” Eskiİz Sanat Galerisi’nde; Ayşe Perin Tatari’nin “Hayali Kentlere Yolculuk” sergisi, Arya Kamalı Uluslararası Kültür Sanat Merkezi’nde; Arya Kamalı’nın “İzmir Minyatürleri, Microart ve Tesbihler’’ sergisi ziyaretçilerle buluştu.
Konak Saat Kulesi’ndeki dijital yerleştirme ile Tarihi Alsancak Tren Garı’nda yer alan dünyaca ünlü dijital sanatçı Refik Anadol’un “Yeryüzü Rüyaları: Anadolu” eseri ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılandı.
Tiyatrodan operaya…
Bornova Kültür ve Sanat Merkezi Bozkurt Kuruç Sahnesi’nde İzmir Devlet Tiyatrosu’nun 2 perdelik oyunu “Martı” İzmirli sanatseverlerle buluştu.
İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi, İzmir Devlet Tiyatrosu’ndan Hayal-i Temsil, Karşıya Sahnesi ise yine İzmir Devlet Tiyatro’sundan Majestik oyunlarına ev sahipliği yaptı.
İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nda gerçekleşen “Kokunun İzinde Smyrna” söyleşisinde, Bihter Türkan Ergül, Doç. Dr. Cenker Atila ve G. Elif Erginer konuşmacı olarak yer aldı.
Özü Sözü Emeğiyle “Yaşayan Miras Ustaları” ile Söyleşi etkinliği ise Bornova Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşti.
Atölye çalışmaları da festival katılımcılarıyla buluşmaya başladı.
“Açık Atölye Günleri” İzmir Kültür Sanat Fabrikası Nehir Karaböcek Sanat Atölyesi’nde yer alırken, “Açık Atölye Günleri: İzmir Baskı Resim Atölyesi” İzmir Kültür Sanat Fabrikası Sevinç Bayraktar Sanat Atölyesi’nde gerçekleşti. “Yaşayan Mirasın Ustaları Geleneksel El Sanatları Çocuk Atölye Etkinlikleri” Bornova Kültür ve Sanat Merkezi’nde minik katılımcılarını ağırladı. Yaşayan Mirasın Ustaları “Ulusal ve Uluslararası Geleneksel El Sanatları Sergi ve Atölye Uygulamaları” ise Bornova Kültür ve Sanat Merkezi’ndeydi.
Konak Saat Kulesi’nde FOTOMARATON etkinliği başladı.
Çocuklar için festival
Gündoğdu Meydanı’na kurulan Çocuk Köyü’nde çocuklara yönelik birbirinden eğlenceli etkinlikler, atölyeler, oyunlar ve tiyatrolar yer alıyor.
Lisanslı çocuk oyunları ve sahne showları ile Karagöz Gölge Oyunu, Nasrettin Hoca Müzikali gibi geleneksel etkinlikler de çocuklarla buluşacak. Dokuz gün boyunca çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları minik misafirlerini ağırlamaya başladı.
Çocuklar festivalin birinci gününde, “Özgür Özgülgün ile Tarihe Yolculuk” ve çocuk tiyatrosu "Rafadan Tayfa" ile gönüllerince eğlendi.