Dünya genelinde enflasyon ve resesyon endişeleri sürerken, ABD ekonomisine dair gelecek hafta açıklanacak büyüme ve Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi verileri piyasalarda belirleyici olacak.
Fed faiz politikasını koruyor
ABD Merkez Bankası (Fed), son toplantısında politika faizini beklentilere paralel olarak %4,25-4,50 aralığında sabit tuttu. Fed Başkanı Jerome Powell, ticaret tarifelerinin enflasyonla mücadelede ilerlemeyi yavaşlatabileceğini belirtti. Öte yandan, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın faiz indirimi çağrısı piyasalarda Fed ile siyasi kanat arasında görüş ayrılığı yaşanabileceği yönünde yorumlandı.
Fed'in bu yıl iki faiz indirimi yapma olasılığı sürerken, haziran ayındaki faiz indirimi ihtimali %89 seviyesinde fiyatlanıyor. Ancak, açıklanacak büyüme ve PCE verilerinin bu beklentileri değiştirme ihtimali bulunuyor.
ABD borsaları pozitif seyretti
Geçtiğimiz hafta ABD borsalarında yükseliş görüldü. S&P 500 endeksi %0,51, Nasdaq %0,25 ve Dow Jones %1,20 oranında değer kazandı. Altının ons fiyatı %1,3 artışla 3.024 dolara yükselirken, Brent petrolün varil fiyatı %2,1 artışla 71,7 dolara çıktı.
Avrupa ve Asya piyasalarında son durum
Avrupa borsaları Almanya hariç pozitif bir seyir izlerken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, ABD tarifelerinin Euro Bölgesi ekonomisi üzerinde baskı yaratacağını vurguladı. Almanya'da büyüme tahmini %0,4'e düşürülürken, İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz oranını %4,5'te sabit tuttu.
Asya borsaları ise karışık bir seyir izledi. Çin, ABD tarifelerinin etkisini azaltmak için tüketimi artırmaya yönelik yeni adımlar atarken, Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz oranlarını sabit bıraktı.
Türkiye piyasalarında düşüş eğilimi
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı %16,57 düşüşle 9.044,64 puandan tamamladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun faiz kararları ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınması, piyasalarda dalgalanmaya neden oldu.
Yeni haftada takip edilecek veriler
Yeni haftada pazartesi günü ABD’de Chicago Ulusal Aktivite Endeksi, salı günü New York Fed tüketici güven endeksi, perşembe büyüme verileri ve haftalık işsizlik başvuruları, cuma günü ise PCE fiyat endeksi verileri açıklanacak. Küresel piyasalarda bu verilerin etkileri yakından takip edilecek.