Gizem TABAN/İZ GAZETE- Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ile mücadele Türkiye’de de devam ederken, sürecin en ön cephesinde mücadele veren sağlık çalışanlarının sorunları ve yükü de gittikçe artıyor. Salgın boyunca durmaksızın sağlık hizmeti veren gruplardan biri de aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları oldu. Aile sağlığı çalışanı açığı, ek ödeme konusunda yaşadıkları adaletsizlik ve cari giderleri karşılamakta zorlanmaları gibi sorunlar halkın sağlığı için emek veren aile hekimlerini ve aile sağlığı çalışanlarını yıprattı. İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED) Başkanı Dr. Birol Kocaman aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının sorunlarına ve taleplerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
‘YÜZDE 13 AÇIK VAR’
İzmir’deki aile sağlığı çalışanı açığının ciddi sıkıntı yarattığını kaydeden İZAHED Başkanı Dr. Birol Kocaman, hem aile hekimleri hem aile sağlığı çalışanlarının hak kaybı yaşadığını da söyledi. Dr. Kocaman şöyle konuştu: “İzmir’de yüzde 13 civarında aile sağlığı çalışanı eksiğimiz var. Bu çok önemli çünkü bizim işimizde aile sağlığı çalışanının görev ve yükümlülüğü çok fazla. Aile Hekimliği sistemi 2 kişilik bir takımdan oluşuyor; biri aile hekimi diğeri de aile sağlığı çalışanı. Bu takımın bir oyuncusunun eksik olması demek uygulamalarda ciddi sıkıntı yaşanması demek. Şimdi Covid-19 aşılamaları başladı. Bu süreçte hemşiresiz veya aile sağlığı çalışanı olmadan çalışmak gerçekten çok zor. Aile sağlığı çalışanı açığının sebebini de vurgulamak lazım. Bu arkadaşlarımızın gelir düzeyi düştü. Her geçen gün hem aile hekimlerinin hem aile sağlığı çalışanlarının hak kaybı oluşmaya başladı. Böyle olunca da aile sağlığı çalışanları sistemden çıkmaya başladı, hastaneler veya toplum sağlığı merkezlerine gidiyorlar. Biz de aile sağlığı çalışanı eksiği yaşıyoruz. Pandemi sürecinde bu eksik daha önemli ve zor hale geldi.”
‘ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPILDI’
Ek ödenek konusunda aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına üvey evlat muamelesi yapıldığını belirten Dr. Kocaman, “Bize bir ek ödenek vermek istediler ama onu da bizim Covid-19 hastalarına yaptığımız özellikli izlemler var, o yaptığımız izlem oranında verdiler. Yani bir şartla verdiler. Bu da yakışık almadı. Aile sağlığı çalışanı ve aile hekimi arasındaki çalışma barışını bozacak oranlarda verdiler. Aile hekimine aile sağlığı çalışanının aldığı yaklaşık 4 katı verildi. Bu pandemiye karşı bir risk ödemesiyse hayat herkes için önemlidir, hemşire doktor diye ayrım olmaz. Bu ödenek herkese eşit, sürekli ve şartsız yapılmalıydı. Hem eşit yapılmadı hem izlem oranlarında yapıldı, oranları tutturamayanlar da alamadı. Ayrıca, sadece 3 ay verildi” açıklamasında bulundu.
‘CEBİMİZDEN VERMEK ZORUNDA KALACAĞIZ’
Cari giderler konusunda yaşadıkları sıkıntıyı da dile getiren Dr. Kocaman, “Bize kurumun masrafları için bir cari gider yardımı ödeneği yapılıyor ancak bizim yanımızda personel çalışıyor, elektrik var doğalgaz var, daha bir sürü gider var. Cari gider ödeneğine yüzde 7 civarında bir zam gelecek. Ama ülkede her şey en az yüzde 20 zamlandı. Yani bu cari gider ödeneği her geçen gün eridi, masraflara yetişemez olduk. Bu gidişle biz masraflar için cebimizden ekstra para vermek zorunda kalacağız. Cari giderlerdeki açıklar git gide artıyor” diye konuştu.
TALEPLERİ SIRALADI
Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları için talepleri de sıralayan Dr. Kocaman, “Cari giderler için ödenek yardımının en azından asgari ücrete yapılan oranda zam yapılmasını talep ediyoruz. Biz 10 aydır sistemin en ön cephesinde savaşıyoruz. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına sürekli, şartsız ve hakkaniyetli ek ödenek verilmesini istiyoruz. Aile sağlığı çalışanı arkadaşlarımızın gelir anlamında yaşadığı hak kayıplarını giderilmesini ve aile sağlığı çalışanı alımı yapılmasını istiyoruz” dedi.