Batuhan KAYA/İz Gazete- Sağlık sistemindeki sorunlar nedeniyle geçtiğimiz günlerde Pratisyen Hekimler, hemşireler, acil tıp teknisyenler ve ebeler iş bırakmıştı. İş bırakan sağlık çalışanlarına diş hekimleri de eklendi. Diş hekimleri, İzmir İl Sağlık Platformu çatısı altında 1 günlüğüne iş bırakarak İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, düşük ücretler, MHRS genelgesi ve vardiya-mesai kaydırma gibi hukuksuz uygulamalara karşı olduklarını vurgulayan hekimler, insani çalışma koşulları ve insani ücret talebinde bulundu. Hekimler açıklamada, çalışma koşullarında düzelme olmazsa yeniden iş bırakacaklarını ve her ay 2 gün greve çıkacaklarını duyurdu. 

“Çok fazla bütçeye ihtiyaç var”

Kamuda çalışan diş hekimlerinin bazı talepleri arasında “Mesleki özerklik yitimi; üretilen emeğe yabancılaşma, hizmetlerin planlanmasından sunulmasına kadar örgütleri aracılığı ile karar alma süreçlerinde yer alamama; emeğin karşılığını alamama, MHRS sisteminin çökmüş olması ve ağız ve diş sağlığı hizmetlerine ulaşamama; ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde kullanılan malzemelerin kalitesinin düşüklüğü; alt yapı ve öğretim üyesi olmadan açılan üniversiteler; ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde tedavi edici hizmetler; emeğin yoğun olduğu bu hizmetlerde aynı zamanda çok fazla bütçeye gereksinim duyulduğu” öne sürüldü.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Koşusu tamamlandı: Şampiyon Wardenclyffe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Koşusu tamamlandı: Şampiyon Wardenclyffe

“İstihdam yetersiz”

Hekimler, alanlarında istihdamın yetersiz olduğunu belirttikleri açıklamada, “Popülist sağlık hizmeti sunumları; ağız ve diş sağlığı birimlerinde eksik istihdam; mesleki gelişimin desteklenmemesi, ücretlerde adaletsizlik; yönetici baskısı, mobbing ve angaryalar, disiplin sopası; mesai kaydırma, mesai dışı vb. esnek çalışma modelleri” ifadelerine yer verdi.

“9 Mayıs’ta yine meydanlarda oluruz”

Diş hekimleri, Şubat ve Mart ayını eylem ve basın açıklamasıyla atlattıktan sonra Nisan ve Mayıs ayındaki “Dişte teşvik tavanı alınabilir seviyeye gelmezse 4 Nisan’da, diş hekimi taban/temel ödemeleri teşvik tabanını etkilemeyecek şekilde artırılmazsa 9 Mayıs’ta yine meydanlara, sokaklara inip eylem yapacaklarını, kamuoyuna basın aracılığıyla sesleneceklerini duyurdu. Gazetemize konuşan Ağız ve Diş Sağlığı Platformu, 14 Şubat, 14 Mart, 4 Nisan ve 9 Mayıs günlerinde yapılacak eylemler sonrasında taleplerin hiçbiri yerine getirilmezse her ay ikişer gün iş bırakacaklarını, diğer eylemlerini de takvimlerine göre sürdüreceklerini açıkladı.

Muhabir: BATUHAN KAYA