Kemalpaşa'da yaşayan Ali Aydın, geçtiğimiz yıl Kemalpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı'na ihbarda bulunarak, Kemalpaşa'da bulunan Kırkpınar Süt Ürünleri işletmesinin Kemalpaşa Örnekköy'de bulunan tavuk çiftliğinde güçlendirme adıyla alınan ruhsatla, imara aykırı yapılaşma olduğunu ve konutlar yapıldığını iddia etti.

Kemalpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı, gelen ihbar üzerine olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı. İhbarın yapıldığı yerlerle ilgili inceleme yapan, bilirkişi raporları isteyen Başsavcılık, soruşturmayı tamamlayıp, geçtiğimiz yerel seçimlerde AKP Bayraklı Belediye Başkan Adayı olan Bilal Kırkpınar, babası, denetim ve tadilat işlerini yapan firma yetkilileri dahil toplam 9 kişi hakkında, "İmar Kirliliğine Neden Olmak', '4708 Sayılı Kanunu Muhalefet Etmek' suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

Kemalpaşa Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın iddianemesinde, bilişkişi raporlarına atıfta bulunularak, 8 adet tavuk kümesi haliyle 1976 ve 1977 tarihlerinde ruhsatlandırılan yerlerde yapı güçledirme ruhsatı alınarak yapı işlemleri yapıldığı, güçlendirme ruhsatlarının iptal edildiği, iptal işlemini İdare Mahkemesi'nin durdurduğu ancak İstinaf Mahkemesi'nin de durdurma kararını iptal ettiği belirtildi.

İddianamede, soruşturmaya konu yapılarla ilgili yapılan incelemede, imara aykırı yapılarla ilgili imar barışından faydalanma yoluna gidildiği ancak 2017'de bu yapıların olmadığı ve bu yapılar varmış gibi yanlış beyanlarda bulunulduğu, belediye tarafından verilen güçlendirme ruhsatına aykırı olarak mevcut yapıların tamamen yıkılıp, yeni betonorme yapılar yapıldığı, gerçeğe aykırı 12 yapı kayıt belgesi oluşturulduğu, yapı kayıt belgeleriyle cins, numarataj ve güçlendirme ruhsatlarının geçerli olmayacağı ayrıntılı olarak yazıldı.

İddianamede AKP Bayraklı Belediye Başkan Adayı Bilal Kırkpınar, birinci sırada sanık olarak yer alırken, aynı iddianemenin içinde sanık olarak yer alan babası Hatip Kırkpınar hakkında, 'Resmi Belgede Sahtecilik' suçundan ayrıca soruşturma yapılmasını karar verildi.

Soruşturma kapsamında ifadesi alınan Bilal Kırkpınar ve babası Hatip Kırkpınar, suçlamaları kabul etmediler. Baba oğul Kırkpınar, Kırkpınar Süt Ürünleri Şirketi'nin sahipleri olduklarını, uhdelerinde bulunan yerlerdeki taşınmazlarda izin ve ruhsatlar alarak yasalara uygun şekilde işlem yaptıklarını belirttiler.

Yapı denetim firması olarak iddianamede sanık sıfatıyla yer alan inşaat mühendisi ise savunmasında, İzmir Bölge İdare Mahkemesi'nde Kırkpınar Süt Ürünleri şirketinin güçlendirme ruhsatlarının İzmir Bölge İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesinden sonra şirket olarak aralarında yapılan sözleşmenin tek taraflı olarak iptal edildiğini, konuyla ilgili Kemalpaşa Belediyesi'ne bildirimde bulunduğunu belirtip suçlamaları kabul etmedi.

Soruşturmanın araştırmasında uydu görüntülerinden de delil olarak faydalanıldığı belirtilen iddianamenin sonunda sanıklar hakkında, projeye aykırı hareket ettikleri, binalara yükseklik kazandırıldığı, havuzlar yapıldığı, yeni betonarme yapılar yapıldığı, güçlendirme projesine aykırı olarak yapıldığı belirtilerek AKP Bayraklı Belediye Başkan Adayı Bilal Kırkpınar ve diğer 8 sanık hakkında, 1 ile 5 yıl arasında değişen hapis cezaları istendi.

Kaynak: Medya Ege