Yiğit SÜTCÜ- Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndan geçmesinin ardından, yasaya karşı çıkan sivil toplum kuruluşları, eylemlerini sürdürüyor. 

Bu kapsamda İzmir Hayvan Hakları Savunucuları da eylemlerine devam ediyor. AKP İzmir İl Başkanlığı önünde bir eylem gerçekleştiren grup, yaptığı açıklamanın ardından binanın önünden geçen yola da üzerinde “AKP elini hayvanlardan çek“ yazılı bir pankart bıraktı. Pankart kısa süre içerisinde emniyet güçleri tarafından kaldırıldı. 

Canlar için nöbet tutuyorlardı

İzmir Hayvan Hakları Savunucuları, yasa teklifi komisyonda görüşülürken, İzmir Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde yer alan ÖSYM Binası önünde iki hafta süren bir nöbet başlatmıştı. Her akşam saat 20.00’de aynı yerde buluşan eylemciler, iki saat boyunca konuşmalar ve sloganlarla yasanın içeriğini protesto etmişti. Bu eylemlere CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz da destek vermişti.

Bu defa adres AKP İl Başkanlığı 

Hayvan Hakları Savunucuları eylemlerini bu defa AKP İl Başkanlığı binası önünde gerçekleştirdi.

Grup adına bir açıklama yapan Hayvan Hakları Savunucusu Esra Yılmaz “Cumhurbaşkanlığı, AKP, iktidarın küçük ortakları olan gerici siyasi partiler ve Tarım Bakanlığı tarafından öne sürülen “tecrit ve katliam odaklı” yasa tasarısını meclisten geçirmek için adeta seferberlik ilan eden AKP ve MHP iktidarından hesap sormak için buradayız. Hayvan hakkı savunucuları olarak meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'ndan geçirilen tecrit ve katliam yasasına karşı aylardır sokaklardayız. Türkiye'nin her yerinden yaşamın bir hak olduğunu, çözümün uyutmak, ötenazi adı altında katletmek veya hayvanları yaşam alanları olan sokaklardan koparıp hapsetmek değil, var olan 5199 sayılı kanunun 6. maddesinde yazan 'kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat' metoduna uymak olduğunu bilimsel verilerle anlatıyoruz" ifadelerini kullandı.  

İktidarın hayvan düşmanı politikaları

Açıklamada “Biz hayvan hakkı savunucuları, Türkiye'de yıllardır sokakta yaşayan hayvanları yaşatmak için elini taşın altına asla koymayan devletin ve yerel yönetimlerin yapmadıklarını kısıtlı imkanlarla yapmaya çalışıyor Biz elimizi taşın altına yıllardır koyuyoruz. Şimdi de barınaklara hapsedecekleri köpekleri zaten evleri ağzına kadar dolu olan hayvanseverlerin kurtarmasını bekliyorlar. Bizler hayvanları kısırlaştırabilmek için uğraşıyoruz, aç kalmamaları için uğraşıyoruz. Devlet ne yapıyor? Belediyeleri denetlemiyor, var olan yasayı uygulamıyor, hayvana şiddete yönelik caydırıcı cezalar getirmesi gerekirken, kendi rant politikası uğruna hayvanları ve hayvan hakkı savunucularını hedef tahtasına koyuyor. Köpeklerin sayısının fazla olmasının sebebi, 20 yıldır kısırlaştırma yapmayan, bakımevi kurmayan, denetlemeyen belediyelerdir. Bu, iktidarın hayvan düşmanı politikalarının bir sonucudur" ifadelerine yer verildi.   

Bina karşısına pankart asıldı 

Açıklama “Binbir türlü rant ve siyasi çıkar hırsıyla meclise getirdiğiniz bu katliam yasasını o kanlı ellerinizle geçirseniz dahi bu yasayı sokaklardan geçirmeyeceğiz. Mahallelerimizde, sokakta yaşayan dostlarımız için gerekirse canlı kalkan olacağız. Yine de sizin elinize vermeyeceğiz. Yasanızı da, sizi de tarihin çöplüğüne kanlı bir leke olarak gömeceğiz“ şeklinde tamamlanırken bir grup eylemci AK Parti İl Başkanlığı binasının önünden geçen yola da üzerinde “AKP elini hayvanlardan çek“ yazılı bir pankart bıraktı.

Pankart kısa süre içerisinde emniyet güçleri tarafından kaldırıldı.

Muhabir: Yiğit SÜTCÜ