Batuhan KAYA- Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in ve AKP iktidarının “eğitim” politikalarıyla skandallarla dolu bir eğitim-öğretim yılı başladı. Tekin’in tanıttığı “Türkiye Maarif Yüzyılı Modeli” nin getirdiği müfredat değişikliklerinin yarattığı çalkantı bitmezken, bir skandal da iktidarın okullarda ucuz işgücü yaratmaya yönelik oluşturduğu “İşgücü Uyum Programı” nedeniyle ortaya çıktı. İşgücü Uyum Programı kapsamında okullarda temizlik görevlileri istihdam edilecek. Programa göre temizlik görevlileri, ilk ay haftada 5 gün, takip eden aylarda da 3 gün çalışacak. Söz konusu personele aylık ortalama 8 bin TL ödeme yapılacak. Asgari ücretin dahi altında ödeme yapılacak olan bu program kapsamında, okullarda temizlik ve güvenlik görevlisi istihdamı sağlanamadı. Urla Hakan Çeken Anadolu Lisesi de temizlik ve güvenlik görevlisi olmayan okullardan biri oldu.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Eğitim-Sen İzmir 6 Nolu Şube Başkanı Bülent Karakaş, “Önceden de mesela güvenlikçiler yoktu. Daha sonra temizlikçiler alınmadı ve temizlik meselesi işin içine girince bu durum daha görünür oldu. Önceden de 9 aylığına personel alınıyor, asgari ücretle çalıştırılıyor ve bu insanlar da sömürülüyordu. Bu arkadaşlarımız kadrolu bir şekilde istihdam edilip güvenceli şekilde çalıştırılmalıdır” diye konuştu.

Proje okulu ama…

Erasmus Programı kapsamında öğrenci kabul eden ve Proje okulu olan Urla Hakan Çeken Anadolu Lisesi, temizlik görevlisi olmaması nedeniyle sıkıntılarla boğuşurken, veliler sorunu çözmek için konuya el attı. Velilerden biri sosyal medya hesabından, “Okulumuzun temizlenmesi gerekiyor. Çocuklarımızın sağlığı tehlikeye girmesin diye pazar günü saat 14:00-17:00 arasında okulda olacağız. Evet yanlış okumadınız. Keşke bunu yapmak zorunda kalmasaydık. Bu bir paspasını al gel çağrısıdır. Deterjanımız ve suyumuz var. Bize katılmak isteyen olursa bekleriz. Dip not: Anadolu Lisesi, proje okulu…” mesajını paylaştı.

Okul 1 müdür yardımcısına emanet

Okulun sadece temizlik görevlisi değil, aynı zamanda güvenlik görevlisi de olmadığı öğrenildi. İlgili okulun müdürünün ise terfi alarak Şube Müdürü olması nedeniyle okuldan ayrıldığı, okulda güvenlik görevlisi olmadığı ve 1 müdür yardımcısının tüm okulu idare ettiği anlaşıldı.

Parasıyla da olmuyor!

Okuldaki temizlik görevlisi açığının veliler tarafından, İŞKUR aracılığıyla 3 gün + veli desteği ödeyerek personel alınarak çözülmek istendiği öğrenildi. Ancak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ilk etapta bu plana onay vermesine rağmen sonrasında, “Bizden haber gelmeden almayın” denilerek konuyu kapattığı ifade edildi.

Bir sosyal medya platformunda paylaşım yapan veli, “Hadi bana bunu politika, strateji, devletini sevmek, çocuklarını sevmek, eğitimi önemsemek ile açıklayın. Anayasanın ilk 4 maddesini koruyacak tek şey, eğitimdir” ifadelerini kullandı.

Okulların koktuğunu duyuyoruz

Hijyen probleminin birçok okula yayıldığını ve okulların koktuğunu duyduklarını söyleyen Karakaş, şu ifadeleri kullandı: “Tasarruftan bahsediliyor ama eğitimde tasarruf olmaz. Özellikle temizlikte hiç olmaz çünkü çocuklarımız, biz duyuyoruz sadece Urla değil diğer ilçelerden de okulların koktuğunu duyuyoruz. Bir an önce buna çare bulunması gerekiyor. Eğitimden değil başka bir yerden tasarruf etsinler. Çocukların, velilerin, öğrencilerin güvenliği için bu karardan dönmeleri gerekiyor” diye konuştu.

Muhabir: BATUHAN KAYA