Alaçatı Sulak Alanı, Türkiye'nin en nadir görülen kuş türlerine ev sahipliği yapıyor ve bugüne kadar 192 kuş türünün gözlemlendiği bu alan, acil bir koruma statüsüne ihtiyaç duyuyor.  On yıldır Alaçatı’da kuş gözlemciliği yapan Sezai Göksu, bölgenin korunması için harekete geçilmesi gerektiğini belirtti. Göksu, “Bu sulak alan, sadece kuşlar için değil, aynı zamanda ekosistem için de büyük öneme sahip,” diye konuştu.

Sezai Göksu, Alaçatı Sulak Alanı’nda yaptığı çalışmalar hakkında İz Gazete’ ye bilgi verdi: “1980 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Şehir Planlama Bölümü’nden mezun oldum. En son 2014 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi’nden profesör olarak emekli oldum. Emekliliğimden bu yana, yani 2014 yılından beri, Türkiye'nin farklı bölgelerinde kuş gözlemi ve kuş fotoğrafçılığı yapıyorum. Ancak vaktimin büyük bir kısmını Çeşme Yarımadası'nda geçiriyorum. Çeşme Yarımadası'nda kuş gözlemi ve fotoğrafçılığı yaptığım birçok nokta var, bunların başında Alaçatı sulak alanı geliyor. Burası çok önemli bir bölge ve zamanımın büyük bir kısmını burada kuş gözlemleriyle geçiriyorum."

Göçmen kuşlar için stratejik bir alan

İçinde bulunduğumuz Batı-Palearktik bölgede kuşlar, kuzeyde üreyip yavrularını büyütüyorlar. Üreme sezonu ve yavruların büyüme süreci tamamlanınca, yeniden kışlamak için güneye, Afrika'ya doğru göç etmeye başlıyorlar. Hem ilkbahar hem de sonbahar göçünde Alaçatı Sulak Alanı’na inip besleniyor ve dinleniyorlar. Göksu, "Bu sabah yine oraya gittim ve şu anda orada Sürmeli kumkuşu, Sarı bacaklı kumkuşu, Kızıl kumkuşu gibi son derece nadir kuş türleri var. Bu nadir kuşlar, göç sırasında alana iniyor ve 8-10 gün boyunca beslenip dinlendikten sonra yollarına devam ediyorlar. Şu anda kuzeyden güneye, yani kışlama bölgelerine, Afrika’ya ve Kızıldeniz’e doğru ilerliyorlar. Göç sırasında Alaçatı sulak alanında konaklıyorlar.  Bu alanda kayıt altına aldığımız bütün kuş türleri, sayıları, tarih ve yer bilgileriyle birlikte Cornell Üniversitesi Ornitoloji Laboratuvar’ında eBird veri tabanına girildi" diye belirtti.

Sulak alanlar korunmalı

Alaçatı Sulak Alanı, kuşlar için çok önemli bir mola yeridir ve kuzey-güney arasında göç eden kuşların konaklama ve beslenme alanı olarak biliniyor. Göksu, "Burası çok önemli bir su çanağı, deniz Ege Denizi’nden bir haliç yaparak alanın içine giriyor ve Kutlu Aktaş Baraji’na kadar uzanıyor, dolayısıyla hem tuzlu su hem de tatlı su ekosistemlerini birlikte barındırıyor ve bu nedenle bu alanda birçok nadir kuş türü gözlemlenebiliyor," diyerek bölgenin önemini vurguladı.

Daha üst koruma statülerine ihtiyaç var

Göksu, sulak alanın ornitologlar, zoologlar ve bitki bilimciler tarafından çalışılması gerektiğini belirterek, "Gerekirse bu alan, Gediz Deltası gibi daha üst koruma statülerine de kavuşturulabilir" dedi. Göksu, mahalli komisyonların bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirterek, "Bu alan korunmazsa, bu eşsiz ekosistem yok olabilir," diye uyardı.

Fotoğraflar Sezai Göksu'ya aittir.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ