SEMRA İĞTAÇ- Çeşme Alaçatı’da sakız ağaçları, anavatanına geri döndü. 2024 yılında coğrafi işaret aldığını belirten proje lideri Hasan Ege Tütüncüoğlu, sakızın hem karbon izi bırakmadığını hem de sağlık iksiri olduğunu vurguladı. Tütüncüoğlu, ayrıca projenin Çeşme’deki kadınlara önemli bir istihdam sağladığını belirtti.

Çeşme’nin binlerce yıllık sakız mirası canlanıyor

Yaklaşık 6 bin yıldır Çeşme’de hayat bulan sakız ağacı, dünyada yalnızca Çeşme ve Sakız Adası’nda yetişiyor ve hiçbir mevsim yaprak dökmüyor. Bu yıl 100 kilo civarında damla sakızı hasadı beklenirken, dikilen ağaçlardan 5 yıl sonunda 2 ton Çeşme damla sakızı üretimi öngörülüyor. Havai köklendirme yöntemi sayesinde eskiden 20 yılda ürün veren sakız ağaçları artık 5 yılda ürün verebilir hale geldi ve her yıl 20 bin yeni sakız fidanı üretiliyor.

Çeşme’de yetişen özel bir tür

Hasan Ege Tütüncüoğlu, sakız ağacının sadece Sakız Adası ve Çeşme'de yetişen özel bir tür olduğunu belirterek, bu ağacın katma değeri yüksek ürünler sunduğunu ifade etti. Tütüncüoğlu, "Bu ağaçlar, üreticisine büyük kazanç sağlayabilecek bir tarım ürünü sunuyor. Sakız, kozmetik ve farmakolojik alanda kullanılıyor ve Türkiye’nin 20 tona yakın ithalatı bulunuyor," dedi.

Sakız ağacından damlayan doğal pırlanta

Tütüncüoğlu, sakız ağaçlarından damlayan reçineyi "yer üstünde doğanın Çeşme bölgesine verdiği bir hediye" olarak nitelendirdi. Ağaçlara çizikler atarak sakız damlalarının toplandığını belirten Tütüncüoğlu, bu reçinenin mide ve bağırsak sağlığı üzerinde olumlu etkilerinin tıbbi olarak belgelendiğini vurguladı. Ayrıca, yapılan denemeler sonucunda bu sakızın kozmetik sektöründe de yaraların, çiziklerin ve lekelerin tedavisinde etkili olduğu tespit edildi.

Alaçatı’ nın sakız markaları güvenli ellerde

Günümüzde sağlık ve zarafeti aynı anda bir arada ifade eden ürünlerin iyi yaşamın birer temsilcisi olduğunu ifade eden Tütüncüoğlu kozmetik ve  ilaç sanayinde kullanılması için çalışma yürüttüklerini açıkladı. 

Sakız ağaçları Çeşme sokaklarında 

Proje kapsamında, Çeşme sokaklarına sakız ağaçlarının dikileceğini belirten Tütüncüoğlu, hava köklendirme metoduyla şu ana kadar 30 bin yeni fidan ürettiklerini söyledi. Bu fidanların 3 bin tanesinin Çeşme Belediyesi'nin yeşil alanlarına dikildiğini açıklayan Tütüncüoğlu, kısa süre içinde büyük bir ağaçlandırma kampanyası başlatılacağını duyurdu.

Kadın istihdamı ve evde çalışma imkanı 

Projenin en önemli hedeflerinden birinin kadın istihdamı olduğunun altını çizen Tütüncüoğlu, sakız ağaçlarının çizilmesi, toplanması ve temizlenmesi süreçlerinde Çeşme’deki kadınların 12 ay boyunca çalışabildiğini belirtti. Bu süreçlerin çoğunun evde yapıldığını, böylece evdeki yaşlılar, engelliler ve ev halkının da bu projeye dahil olduğunu ifade etti.

Çevreci ve sürdürülebilir bir ağaç 

Tütüncüoğlu, sakız ağacının çevreci ve sürdürülebilir bir tür olduğunu belirterek, ağaçların hastalıklara karşı doğal bir direnç gösterdiğini, bu nedenle ilaçlama veya gübreleme gerektirmediğini söyledi. Ayrıca, kuraklık ve orman yangınlarına karşı dayanıklı olan sakız ağaçlarının, Çeşme’ye büyük bir yaşam getireceğini ifade etti.

Sakız ağaçları dünya pazarında

Son olarak, Çeşme damla sakızının coğrafi işaret almasıyla birlikte dünya pazarında Sakız Adası dışında da yer almaya başladığını belirten Tütüncüoğlu, "Mucizevi ağaç, anavatanına geri döndü," diyerek sözlerini noktaladı.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ