Eylül Sansür- Kayropraktik tedavi, sosyal medyada yer alan "rahatlatıcı videolar" konsepti nedeniyle oldukça popüler bir hal aldı. Videolarda yer alan insanların kemiklerine, omurgalarına yapılan müdahaleler ve manipülasyonlar vatandaşları meraka sürükledi. Sosyal medya platformlarında oldukça rahatlatıcı bir tedavi yöntemi olduğu konuşulan kayropraktik tedavinin, ne işe yaradığı arama motorlarında sıklıkla araştırıldı. Peki, kayropraktik tedavi nedir? Kayropraktik tedavi ne işe yarar?

Kayropraktik tedavi nedir?

Omurga ve sinir sistemini ele alan; iskelet ve kas sistemlerindeki problemleri elle yapılan müdahalelerle manipüle ederek gideren alternatif tıp uygulamasına kayropraktik tedavi denir. Uygulayan kişi, tıp dilinde kayropraktör olarak anılır. Uygulamalar, vücuttaki kas ve kemik dengesizliklerini gidererek onun kendini iyileştirme potansiyelini ortaya çıkartır. Bu bağlamda, kemikler ve kaslar manipüle edilerek, ağrıların önüne geçilir.

Kayropraktik tedavi, yalnızca kayropraktik eğitimi alan fizyoterapistler tarafından uygulanmalıdır, aksi takdirde ağır sonuçlar yaratabilir.

Kayropraktik tedavi, herkes için uygun olmayabilir. Hamileler, nörolojik bozuklukları olanlar ve osteoporoz problemi olanlar kayropraktik tedaviyi tercih etmeden önce doktoruna başvurmalıdır.

Kayropraktik tedavi zararlı mı?

Kayropraktik tedavi, güvenli bir yöntemdir. Ancak, her tıbbi prosedürde olduğu gibi, bunun da riskleri bulunmaktadır, bu riskler şöyle sıralanır:

-Uygulanan manipülasyonların ardından hissedilen geçici ağrı, kas gerginliği, yorgunluk ve sızı,

-Omurga manipülasyonları sırasında dokuların zarar görme ihtimali,

-Omurga sorunu ve kemik erimesi bulunan hastalarda kalıcı hasarlar.

Bu nedenle, kayropraktik tedaviye başvurmadan önce hastalar, genel bir kemik-kas taramasından geçmelidir.

Kayropraktik tedavi kime yapılır?

-Boyun ağrısı çeken kişiler bu tedaviden faydalanabilir.

-Bel ağrısının tedavisinde de kullanılır. Omurgadaki eklemlerin uygun hizalanması ve manipülasyonu, bel ağrısını hafifletebilir.

-Spor sakatlıkları veya kazalar sonucu oluşan yaralanmaların, zedelenmelerin rehabilitasyonunda kullanılabilir. Uygulamalar, hareket kabiliyetlerinin sağlığa kavuşmasına destek olur.

-Migren tipi baş ağrısı çekenler bu yöntemi tercih edebilir. Baş ve boyun bölgesindeki eklemlerin manipüle edilmesi baş ağrısını bastıracaktır.

-Kayropraktik tedavi, omurga ve erime hastalıkları olan kişiler dışında; kas ve iskelet sistemi sorunları yaşayan kişilere yardımcı olacaktır.

Muhabir: Eylül Sansür