Ankara'nın Kahramankazan ilçesi, geçtiğimiz dakikalarda bir patlamayla sarsıldı. Patlama, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş(TUSAŞ) fabrikasında gerçekleşti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, patlamanın bir terör saldırısı olduğunu duyurdu. Alınan bilgiye göre, olay yerinde yaralılar ve şehitler bulunuyor. Peki TUSAŞ nedir, TUSAŞ nerede? 

TUSAŞ nedir, TUSAŞ'ın açılımı nedir?

Genel merkezi Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde bulunan Türk Havaclılık ve Uzay Sanayi A.Ş., kısaca TUSAŞ olarak adlandırılmaktadır. Türkiye'deki havacılık hizmetlerine dair geliştirmeler ve üretimler yapan TUSAŞ ayrıca, dünyanın en büyük yolcu uçağı olan askeri nakliye uçağı olan Airbus A400M'nin ve dünyanın en büyük yolcu uçağı olan Airbus A380'in bazı parçalarını üretiyor.

TUSAŞ, 1973 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde, Türkiye'nin savunma sanayiindeki dışa bağımlılığını azaltmak için kurulmuştur. Kurulduğu günden bu yana faaliyet alanını büyüten TUSAŞ; 2005 yılında Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ çatısı altında yapılanmaya gitmiştir. Bu yapılanmadan sonra TUSAŞ; havacılık ve askeri havacılık alanlarında üretim ve tasarım bakımından büyük bir kaynak haline gelmiştir. 

Yerli ve milli üretimler

Ankara Kahamankazan ilçesindeki tesislerinde patlama ve silah seslerin duyulan TUSAŞ; Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı SAHA EXPO'da yerli ve milli ürünlerini sergiliyor. Kendi stant alanında Milli Muharip Uçak KAAN’ın, Jet Eğitim Uçağı HÜRJET’in, T129 ATAK Helikopteri’nin ve AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı’nın 1/7 maketlerini sergiliyor. Uçaklarına modern pilot eğitimi sağlamak için geliştirilen HÜRJET, tandem koltuklu, tek motorlu, üstün performansa, son teknoloji aviyonikleri ve geniş görev konfigürasyonları ile rakiplerinin önünde yer alıyor.

Kaynak: İHA-HABER MERKEZİ