Seferihisar, Cittaslow yani yavaş şehir anlamına gelen akıma uyan Türkiye’nin ilk ilçesidir. Peki bu sakin ve huzurlu ilçede neler yapılabilir? Seferihisar’da ne yenir? Seferihisar’ın neyi meşhurdur? Detaylar haberimizde...
Seferihisar'ın tarihi
Türkiye’nin ilk yavaş şehri (Cittaslow) ünvanını 2009 yılında alan Seferihisar’ın tarihi 3000 yıl önceki Teos Antik Kenti'ne kadar uzanmaktadır. Seferihisar, antik kentten kalan devasa limanı ve tapınakları ile tanınmaktadır. 3000 yıllık bir yerleşim yeri olan Seferihisar birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için tarih içerisinde bir sürü savaşa da tanıklık etmiştir.İlçede eski dönemlere ait kalıntılara günümüzde hala rastlanmaktadır.
Günümüzde insanlar tarafından ilçenin bilinirliğini artıran en büyük etkilerden biri ilçenin Cittaslow ünvanına sahip olması olmuştur. 2009 yılında Türkiye’nin ilk yavaş şehri (Cittaslow) ünvanını alan Seferihisar hızlı yaşamın getirdiği stresten uzak huzurlu yaşamı benimsediğini duyurmuştur.
Seferihisar nerede?
Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesi olan Seferihisar, 1884 yılında ilçe olmuştur. Seferihisar’ın kuzeyinde Urla, kuzeydoğusunda Güzelbahçe ve Karabağlar, doğusunda Menderes ilçeleri, güneyinde ve batısında Ege Denizi bulunmaktadır.
Seferihisar’a nasıl gidilir?
Seferihisar, İzmir’de Ege Denizi kıyılarında yer almakta ve Urla, Güzelbahçe, Karabağlar ve Menderes ilçeleri ile komşu olan bir ilçedir. İzmir şehir merkezine ise sadce 45 km uzaklıkta bulunmaktadır.
İzmir merkezden, Seferihisar’a ulaşmak isterseniz Çeşme Otoyolu kullanılmalıdır. Otoban üzerinde yer alan Seferihisar tabelaları takip edilerek yaklaşık 45-50 dakikalık bir yolculuk ile ilçeye hızla uaşabilirsiniz.
Seferihisar’a tren ile doğrudan ulaşım seçeneği bulunmamaktadır. İstanbul ve Ankara’dan direkt ulaşım sağlayan şehirlerarası otobüs seferlerini kullanabilirsiniz. Ayrıca, Kuşadası gibi yakın bölgelerden de Seferihisar’a otobüs ve dolmuş seferleri düzenlenmektedir.
Seferihisar'da denize girilecek yerler
Türkiye’nin ilk yavaş şehri olan seferihisar’da yapılabilecek en güzel şeylerden biri; deniz, kum, güneş üçlüsünün birleştiği bir tatildir. İlçede birçok plaj yer almaktadır. Bunlardan bazıları; Akkum Plajı, Akarca Plajı, Gemi Suyu Mevki Halk Plajı, Ürkmez Belediye Plajı, Ömür Beldesi Plajı ve Teos Ormancı Tatil Köyü’dür. İzmir merkeze52 km uzaklıkta bulunan Akarca Plajı ise İzmirliler tarafından sık sık tercih edilmektdir. Tertemiz, turkuaz renkli denizi ilgi odağı ola plajda şezlong, şemsiye, duş, soyunma kabini ve wc hizmetleri yer almakta.Ayrıca plajda deniz içine giren engelli rampası ve denize giriş aracı, plaja erişim için rampa ve yürüyüş yolu ve engelli tuvaleti bulunmaktadır.
Seferihisar’da ne yenir?
Seferihisar’a özgü peynirlerden biri olan armola peyniri, kuşbaşı etlerle hazırlanan bir kebap olan lok lok ve nohutla yapılan Seferihisar mantısını ilçeyi ziyaret ettiğinizde mutlaka denemelisiniz. Seferihisar’da yiyebileceğiniz yöresel ürünlerin haricinde deniz ürünlerini taze olarak tüketebileceğiniz restoranlar bolca bulunmaktadır. Deniz ürünlerinin lezzeti ve ilçenin güzelliği birleştiğinde bu deneyimin akıllara kazınacağının garantisini verebiliriz. Ayrıca ilçeye geldiğinizde oğlak dolması ve mandalina tatlısını da denemenizi tavsiye ederiz.
Seferihisar’ın neyi meşhur?
Antik kentten kalan kalıntılar, atmosferi, denizi ile büyüleyici bir ilçe olan Seferihisar’da gezilebilecek birçok nokta bulunmaktadır. Bunlardan biri Seferihisar ilçesine bağlı bir mahalle olan Sığacık’tır. Seferihisar merkezine 5 kilometreden az olan uzaklığı ile ilçeye gidenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken Sığacık, 2009 yılına kadar bir balıkçı köyüdür. Seferihisar sakin şehir unvanı aldıktan sonra Sığacık, sakin bir tatil beldesi olarak ün kazanmıştır. Seferihisar'da gezilecek diğer yerler ise Pazarı ve Kalesi, Teos Antik Kenti, Papaz Boğazı Koyu, Turkuaz Koyu, Azmak Koyu, Taş Ada Koyu gibi Sığacık koyları, Teos Marina, Seferihisar Kültür Merkezi ve Anı Evi yer almaktadır. Özellikle Teos Antik Kenti, Sığacık Kalesi ve Marinası, Sığacık Pazarı mutlaka gezilmesi gerek yerlerinden biridir.