Araçların trafiğe çıkmadan önce belirli kontrollerden geçip bazı yükümlülükleri yerine getirmesi gerekmektedir. Peki araç muayenesi nedir? Araç muayene randevusu nasıl alınır?

Araç muayenesi nedir?

Araç muayenesi, tüm motorlu taşıtların trafiğe çıkacak yeterlilikte olup olmadıklarının kontrolü için uygulanan standart bir prosedürdür. TÜVTÜRK istasyonlarında uygulanan bu prosedürler, trafikteki bireylerin can ve mal güvenliği için büyük bir öneme sahiptir. Araç muayenesi, araçtaki problemlerin tespit edilmesine ve giderilmesine olanak tanır. Aynı zamanda trafik sigortası kontrolünün yapılmasını da sağlayarak olası kaza durumlarındaki hasarların sigorta şirketi tarafından karşılanmasını sağlar.

Araç muayenesinde LPG’li araçların doğaya ve çevreye verebileceği zararlar, araçların fren mekanizmaları, aydınlatma sistemleri, emniyet kemerleri, hava yastıkları ve diğer aksamları detaylı bir şekilde incelenir. Fiziksel muayene aynı zamanda aracın koltukları, lastikleri, dingilleri, şasi bağlantıları; yangın söndürme tüpü, üçgen reflektör, ilkyardım çantası ve stepne gibi ekipmanlar ve daha birçok donanımın incelemesi yapılır. Bu incelemeler sayesinde araçtaki yetersiz aksamlar tespit edilir ve araç sahibinden bu yetersizliklerin belli süre zarfı içerisinde giderilmesi istenir. 

Araç muayene randevusu nasıl alınır?

Araç muayene randevusu,  yetkili kuruluş olan TÜVTÜRK üzerinden alınmaktadır. TÜVTÜRK’ten randevu almak için birkaç alternatif yöntem bulunmaktadır.  Araç muayenesini yaptırmak için öncelikle sıra alma işlemini gerçekleştirmeniz gerekiyor. TÜVTÜRK’ün internet sitesinden randevu almak mümkün

-TÜVTÜRK randevu sistemine girerek açılan sayfadaki araç plaka numarası, ruhsat seri ve numarası ve muayene şehrini seçerek "Devam" butonuna tıklayın
-Açılan ekrandan “Genel Muayene ve Muayene Tekrarı” seçeneğini seçin
-Muayene günü ve saatini seçtikten sonra randevu özetinizi incelerek onaylayabilirsiniz.
-TÜVTÜRK internet sitesinin yanı sıra farklı kanallardan da randevu oluşturabilirsiniz. Dilerseniz e-Devlet’teki TÜVTÜRK sayfasından bilgileri doldurarak dilerseniz de 0850 222 88 88 TÜVTÜRK çağrı merkezini de arayarak randevu alabilirsiniz.

Kaynak: Haber merkezi