Semra İĞTAÇ - Dünya genelinde 20 yıldır, ülkemizde ise 2021’den beri her 26 Eylül’de etkinliklerle bilgi vermeyi toplumu bilinçlendirmeyi amaçlayan, Dünya Mezotelyoma Farkındalık Günü, bu ölümcül hastalığa dikkat çekmeyi amaçlıyor. İzmir Kent Konseyi Afetler Çalışma Grubu da her yıl olduğu gibi bu yıl da önemli bir etkinlikle farkındalık yaratmayı hedefliyor. Etkinlikte, alanında uzman konuklarla birlikte mezotelyomanın nedenleri, sonuçları ve asbest maruziyetinin etkileri detaylı olarak ele alınacak.

Mezotelyoma nedir?

İzmir Kent Konseyi Afetler Çalışma Grubu Üyesi ve Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı Selda Altıntop’un verdiği bilgilere göre, mezotelyoma; akciğerleri dıştan saran plevra ve karın boşluğunu kaplayan periton zarlarının kötü huylu tümörlerinden oluşan bir hastalık. Hastalığın tek nedeni asbest maruziyeti olup, maruziyetten 20-50 yıl sonra ortaya çıkabiliyor. Türkiye'de görülen vakaların büyük çoğunluğu çevresel asbest maruziyetine dayanıyor. Özellikle toprağında asbest bulunan köylerde büyüyen çocuklar ve bu alanlarda yaşayan kişiler yüksek risk altında.

Asbestin görünmeyen tehlikeleri

Altıntop, asbestin iş ve meslek hastalığı boyutuna da dikkat çekti. Gemi yapım ve söküm işleri, asbestli ürün imalatı ve 2010 öncesinde yapılan binalardaki asbestli izolasyonlar, inşaat sektörü ve bina yıkım işlerinde çalışanlar için önemli bir risk oluşturuyor. Ayrıca farkında olmadan maruz kaldığımız asbest, bina yıkımları, talk içeren kozmetik ürünler ve diğer ev eşyaları aracılığıyla da hayatımıza girebiliyor.

Farkındalığın önemi

Mezotelyoma Farkındalık Günü’nün amacı, bu nadir görülen ancak önlenebilir ölümcül hastalığa dikkat çekmek. Hastalığın erken teşhis edilmesi, tanı koyma sürecinin hızlandırılması ve hastalıkla mücadele edebilmek için kaynak oluşturulması gerektiğini vurgulayan Altıntop, "Dünya genelinde mezotelyomaya karşı mücadele eden birçok dernek ve organizasyon var. Bu kuruluşlar hem tıbbi yardım hem de manevi ve maddi destek sağlıyor," dedi.

Etkinliğe davet

İzmir Kent Konseyi Afetler Çalışma Grubu Üyesi ve Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı Selda Altıntop, 26 Eylül’de İzmir Kent Konseyi’nde gerçekleşecek etkinliğe tüm odaları, sivil toplum kuruluşlarını ve İzmirlileri davet etti. Etkinlikte mezotelyomanın nedenleri, sonuçları ve asbestle mücadelenin yolları konuşulacak.

Muhabir: Semra İĞTAÇ