Ege Şenol ÇALIŞKAN/ Sude KULA - 9 Eylül, İzmir’in kurtuluşunun 102.yılı coşkuyla kutlanmaya devam ediyor. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende CHP’nin kuruluşunun 101. Yılı ile İzmir’in Kurtuluşunun 102.yılı kutlandı. Törene CHP İzmir Milletvekilleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, bazı ilçe belediye başkanları, ilçe örgütleri ve yurttaşlar katıldı. Program kapsamında Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu.

Cumhuriyet bugün değil aynı zamanda gelecek demek 

Törende konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “9 Eylül bizim için çifte anlam taşıyor. Hem şehrimizin kurtuluşu dolayısıyla Kurtuluş Savaşı mücadelesini zaferle sonuçlandığı gün. Aynı zamanda hepimizin bir üyesi olduğu, mensubu olmaktan gurur duyduğumuz Cumhuriyet Halk Partimizin de kuruluş günü. Gazi Mustafa Kemal Atatürk acaba bilerek mi bugüne denk getirdi diye düşünüyorum. Büyük ihtimalle öyle yaptı. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi sıradan bir parti değil. Dünyanın en eski, en köklü partilerinden biriyiz. Sahip olduğumuz cumhuriyeti ve cumhuriyetin temsil ettiği tüm değerleri aslında kuran ve kuruluşundan bugüne kadar şahitlenen, o mücadeleyi kesintisiz olarak sürdüren bir siyasi harekettir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşını yaparken Kurtuluş Savaşı için milleti organize ederken, orduyu kurarken aynı zamanda siyasi ayağını da kurmuştur. 4 Eylül Sivas Kongresi bizim birinci kongremizdir. Yani bu kadar iç içe geçmiş iki mücadelenin aslında İzmir'de böylesine bir çifte mutluluk duygusuyla, kıvanç duygusuyla, gururla kutlanması herhalde bizim için en büyük onurlardan birisi. Cumhuriyetin neyi temsil ettiğini hatırlamak lazım, hiçbir zaman unutmamak lazım. Hatta her nefesimizde bunu hatırlamak lazım" dedi.

Çatışma içerisinde olmayalım

Konuşmaların devamında beraberliğe değinen Başkan Tugay, “Bizler iktidar olmaya karar vermiş bir partiyiz. Ve tek görevimiz var: Sadece çalışmak, çalışmak, çalışmak... Görevlerimizi yerine getireceğiz ve en kısa zamanda inşallah ülkemizde her türlü adaletsizliği, hak ayrımcılığı yapanlara karşı hayal ettiğimiz o ülkeyi, o cumhuriyeti, o refah içerisinde yaşayan insanların ülkesini birlikte kuracağız Bunun için çalışmaya var mısınız? Bu şehri İzmir'de, Türkiye'de ne kadar Cumhuriyet Halk Partili varsa sürekli bununla yatıp kalkmalı, sürekli bununla aklını meşgul etmeli ve daha fazlasını nasıl yaparım diye bu buna akıl yormalı. Birlik, beraberlik diliyorum değerli yoldaşlarım. Gün bugündür. Bugünden itibaren genel seçimde zaferimizi hep beraber kutladığımız, daha sonra da bu ülkeye hak ettiği adaleti, refahı, demokrasiyi, aydınlığı, eğitimi, sağlığı, her türlü hizmeti getirecek olan o günlere erişene kadar en ufacık bir ayrılık içerisinde olmayalım. Çatışma içerisinde olmayalım. Tek yürek olalım. Omuz omuza olalım. Hep beraber olalım. Hepimiz birlik içinde olsun" diyerek sözlerini tamamladı.

İzmir’in kurtuluşu, vatanın kurtuluşudur

İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, “Bugün İzmir’de çifte bayram kutluyoruz. Bu 9 Eylül’de İzmir'imizin kurtuluşunun 102. ve Cumhuriyet Halk Partimizin kuruluşunun 101. yıl dönümlerinin coşkusunu yaşıyoruz. Memleketin en nadide şehrinde, kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün bir başka sevdiği İzmir’de, düşmana son darbenin vurulduğu kutsal topraklardayız. Aydınlığa ve çağdaşlığa dönük şehrimizin, cumhuriyetimizin kalesi, Mustafa Kemal’in askerlerinin şehri İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı kutlu olsun. İzmir’in kurtuluşu, vatanın kurtuluşudur. İzmir’in kurtuluşu, gericiliğin, saltanatın ve işbirlikçilerinin bozguna uğratılması ülkenin üzerine karabasan gibi çöken karanlığı yok eden İzmir Hasan Tahsin'dir. Kara Fatma'dır. Ayşe Hatun'dur. Yüzbaşı Şerafettin'dir. İzmir, Mustafa Kemal Atatürk'tür. İzmir vatandır. Onun için 9 Eylül sadece şehrimizin değil tüm vatanın kurtuluş günüdür. Ne mutlu İzmirliyim diyebilene, ne mutlu vatanıyla gurur duyabilene. Ne mutlu vatanı için savaşabilenlere. Bizim şehrimiz aynı zamanda cumhuriyettir. Bizim şehrimiz cumhuriyetin kurucusu olan partinin Cumhuriyet Halk Partisi'nin yapı taşıdır.. Cumhuriyet Halk Partisi'nin tarihi Türkiye'nin tarihidir. Türkiye'nin ilerleme tarihidir. 1923'ten beri her akşam memleketimizdeki haneye misafir oluyoruz. 21'nci yüzyılın ikinci çeyreğine başlayacağımız bugünlerde adalet vurgusuyla kimseyi ötekileştirmeden kurucu parti olmanın vakarlığıyla başladığımız yeni demokrasi mücadelesi meyvelerini son yerel seçimde vermiş ve güzel ülkemizde halkımız Cumhuriyet Halk Partisi'ni Türkiye'nin birinci partisi yapmıştır. Bugün tüm Cumhuriyet Halk Partililer olarak bu bilinç ve sorumlulukla davranmaktayız. 101 yıllık partimizde yaşattığımız bu gururu yapılacak seçimle, zamanında ya da erken. İlk genel seçimde tüm Türkiye'de de halkımızla paylaşma kararlılığındayız. Türkiye ittifakı yere düşen ekmeği düştüğü yerden kaldırıp başını üstüne koyanların ittifakıdır. Bugün ekmek yine yere düşmüştür ve o ekmeği yine kaldırmak hepimizin görevidir ‘’dedi.

Mustafa Kemal’in askerleriyiz diye haykırmaya devam edeceğiz

Aslanoğlu konuşmasının devamında, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye ittifakının mimarı, genel başkanımız Özgür Özel ile geleneği geleceğe taşıyacak ve ülkemize hak ettiği refaha hep birlikte getireceğiz. Bilinsin isteriz ki büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün iki büyük eseri olan Cumhuriyet ve Cumhuriyet Halk Partisi yaşayacak. Hakimiyet sonsuza kadar milletin olacaktır. Başta ilk genel başkanımız Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere 6 oku yüreğinin üzerinde gururla taşıyıp bugünlere getiren tüm şanlı geçmişimizi, parti büyüklerimizi şükran, saygı ve minnet duygularıyla yad ediyorum. Narin'e kıyan karanlığa karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Törende kılıç sallayan bu Türkiye'nin aydınlık genç teğmenleri gibi Mustafa Kemal'in askerleriyiz diye haykırmaya devam edeceğiz. Aydınlıklı yüzlü gençler kazanacak. O gün olduğu gibi bu büğünde Mustafa Kemal'in askerleri kazanacak. Biz kazanacağız. Türkiye ittifakı kazanacak. Türkiye kazanacak”dedi.

Muhabir: Ege Şenol Çalışkan