İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yılı Bornova’da törenlerle kutlandı. Tunceli’nin Ovacık İlçesi’nde askeri aracın devrilmesi sonucu şehit olan askerlerin de anıldığı Belkahve’deki törende daha önceden planlanan ritim grubu, zeybek ve vals gösterileri iptal edildi. Konuşmasına şehitleri anarak başlayan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, “İzmir’in doğum gününde, Atamızın huzurunda olmanın gururunu yaşıyorum” dedi.

Bornova’da ilk tören Ege Üniversitesi Hastanesi önündeki 9 Eylül Şehitliği’nde yapıldı. Anıt’a Kaymakamlık, Garnizon ve Bornova Belediyesi çelenkleri konuldu. İkinci tören ise İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunda anlamlı bir yeri olan Belkahve’de gerçekleşti. Atatürk Anıtı önündeki törene; Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Bornova Kaymakamı Muzaffer Şahiner, 57. Topçu Tugayı Komutanı Tuğgeneral Ömer Şahin Selvi, gaziler, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Kuvayi Milliye Destanı

Kurtuluş ruhunun yaşatıldığı etkinlikte bağımsızlık meşalesi yakıldı. Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu’ndan Hakan Taner Yıldırım, Nazım Hikmet Ran’ın Kuvayi Milliye Destanı isimli şiirini okudu. Bornovalıların kırmızı kumaşları birbirine ekleyerek hep birlikte oluşturdukları Türk Bayrağı’nın da sergilendiği Atatürk Anıtı önündeki törenin ardından Başkan Eşki ve protokol üyeleri Ata Anı Evi’ni gezdi. Burada Araştırmacı Arda Kalaycı’nın sunumuyla işgal günlerinden 9 Eylül 1922’ye uzanan tarihi süreci dinleyen protokol üyeleri, Kurtuluş sırasında İzmirlilerin dalgalandırdığı bayrakları ve döneme ait çeşitli eşyaları inceledi. Anı köşesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün balmumu heykeli ile yan yana fotoğraf çektiren Bornova Kaymakamı Muzaffer Şahiner ve 57. Topçu Tugayı Komutanı Tuğgeneral Ömer Şahin Selvi, Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki ile birlikte özel Türk Bayrağı önünde poz verdi.

Belkahve’de olmanın gururunu yaşıyorum

Törende konuşan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Tunceli’de şehit olan askerlerin ailelerine, yakınlarına ve Türk Milleti’ne başsağlığı diledi. Türk Milleti’ni yasa boğan şehit haberi nedeniyle gösterileri iptal ettiklerini ancak 9 Eylül coşkusunu içlerinde yaşadıklarını söyleyen Başkan Eşki, “İzmirimizin doğum gününde, Yüce Atamızın huzurunda, onun “Bu kente bir şey olacak diye çok korkmuştum’ dediği yerde, Belkahve’de olmanın gururunu yaşıyorum. Bu tören alanında sizlere hitap edebilmek benim için çok duygusal bir an, çok büyük bir onur” dedi.

Dilerim bir daha Kurtuluş Savaşı’na ihtiyaç olmaz

9 Eylül’ün sadece İzmir’in kurtuluşu olmadığını, bir ulusun bir arada oldukça ve inandıkça, neleri başarabileceğinin de çok büyük bir göstergesi olduğunu belirterek, “Bu anlamıyla kurtuluşa inanan, bu uğurda hayatını ortaya koyan, bu savaşa varıyla yoğuyla her şeyiyle destek olan tüm Anadolu halkını ve bu mücadeleyi dualarıyla, varlığıyla destekleyen Afganistan’dan Bosna’ya kadar tüm kardeşlerimizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum. Dilerim ülkemizi bir daha kurtuluş savaşlarına ihtiyaç olmayacak güçte yönetir ve ülkemizin asla böyle karanlık günlere sürüklenmesine izin vermeyiz” dedi.

Kaynak: Bülten