Anayasa Mahkemesi (AYM), Noterlik Kanunu’nun noterlere yönelik disiplin cezalarını düzenleyen 125 ve 126. maddelerini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Yüksek Mahkeme, bu düzenlemelerin hangi eylemlerin disiplin cezası gerektirdiğini net bir şekilde belirtmediğine dikkat çekti. İptal kararının 9 ay sonra yürürlüğe gireceği açıklandı.
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Ankara 20. İdare Mahkemesi, bir notere verilen uyarma cezasına ilişkin açılan davada, Noterlik Kanunu’nun 126. maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal başvurusunda bulundu.
Başvuruda şu gerekçeler sunuldu:
- Disiplin cezalarına temel teşkil eden maddelerde yeterli açıklık ve netlik bulunmuyor.
- Hangi eylemlerin cezalandırılacağı ve bu cezaların sınırlarının belirlenmediği ifade ediliyor.
- Bu durumun hukuki belirsizliğe ve güvenlik sorunlarına yol açtığı vurgulandı
Anayasa Mahkemesi, yalnızca 126. maddeyi değil, bu maddeyle bağlantılı olan 125. maddenin de iptaline karar verdi.
125. madde:
Noterlerin “meslek onuruna aykırı davranışlar, görev ihlalleri ve güven sarsıcı hareketleri” nedeniyle disiplin cezalarına tabi tutulabileceğini düzenliyordu.
126. madde:
Noterlere uyarma, kınama, para cezası, geçici olarak işten çıkarma ve meslekten men cezalarının verilmesine ilişkin esasları belirliyordu.
Anayasa Mahkemesi, bu maddelerdeki ifadelerin genel ve belirsiz olduğu, hukuki güvence sağlamadığı kanaatine vardı.
Karar, düzenlemelerin iptali nedeniyle doğacak yasal boşluğun doldurulması için 9 ay sonra yürürlüğe girecek. Bu süre zarfında yeni düzenlemelerin yapılması bekleniyor.