Yiğit SÜTCÜ-Dünya futbolunda, spor kulüplerinin şirketleşmesi alanında binlerce örnek bulunuyor. Kulüpler, artık sadece kendi ülkelerinden değil yabancı yatırım firmalarının da fazlasıyla ilgisini çekiyor. Ülkemizde ise yabancı sermaye yatırımı alan ilk kulüp ise Göztepe olmuştu. Göztepe hisselerinin yarısından fazlasına sahip olan Sports Republic firması Danimarka menşeili. Sarı kırmızılılar, şirketin takımlarından bir diğeri olan Southampton’la birlikte bir üst lige çıkmayı başarmıştı. Peki iki kardeş Göztepe ve Southampton’ı ekonomik olarak kıyaslayınca nasıl bir tablo ortaya çıkıyor?   

İki kardeş arasında çok fark var

Geçtiğimiz sezon her iki takım da liglerinde başarılı olarak bir üst lige çıkmayı başarmıştı. İzmir temsilcisi 1. Ligi açık ara ikinci sırada bitirerek Trendyol Süper Lig’e yükselmişti. Southampton ise Championship Ligi’nde play off maçını kazanarak Premier Lig’e yükseldi. Bu sonuçların ardından Sports Republic’in sahibi olduğu iki kulüp de, ülkelerinin en üst ligine çıkmayı başarmış oldu. 

Aynı teknik direktörle yola devam

İki takım da başarılı geçen sezon sonrası aynı teknik ekiplerle yola devam ediyor. Göztepe’de Stanimir Stoilov geçtiğimiz sezonun kasım ayında göreve getirilmiş ve 1.99 puan ortalaması ile son derece başarılı olmuştu. İngiliz temsilcisinde ise genç teknik adam Russell Martin, 1.48 puan ortalaması ile sezonu kapatmıştı. Her iki teknik adamın da sözleşmesi 30 haziran 2026’da sona eriyor. 

Ekonomik uçurum

İki takımı ekonomik olarak karşılaştırdığımız zaman ise ortaya ekonomik bir uçurum çıkıyor. Kulüplerin toplam değerlerine bakıldığında Göztepe 14.93 milyon euro, Southampton ise 211.80 milyon euro ediyor. Piyasa değerlerinde de bu durum değişmiyor. Göztepe’nin piyasa değeri 574 milyon euro iken, İngiliz temsilcisinin piyasa değeri 7.30 milyon euro. Bu tablo transferde daha net ortaya çıkıyor. İki takımın en değerli futbolcularını kıyasladığımızda aradaki fark 20 katı geçiyor. Göztepe’nin en pahalı oyuncusu 2.8 milyon euro ile Taha Altıkardeş olurken, Southampton’ın en değerli oyuncusu Taylor Harwood Bellis’in piyasa değeri tam 22 milyon euro.

Hazırlık maçı yapacaklar

İki kardeş takım geçen sene olduğu gibi bu sezon öncesinde bir hazırlık maçı yapacak. Geçtiğimiz yıl İzmir’de oynanan hazırlık maçında takımlar sahadan beraberlik ile ayrılmıştı. Bu yılki hazırlık maçının İngiltere’de yapılması bekleniyor. İki ekip de sezon öncesi çalışmalarına devam ediyor.

Muhabir: Yiğit Sütcü