Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Müge Yetener, B12 vitamini olarak bilinen kobalaminin vücutta kritik biyokimyasal reaksiyonlarda hayati rol oynadığını belirtti. Dr. Yetener, B12’nin suda çözünebilen bir vitamin olduğunu ve özellikle yumurta, kırmızı et ve süt ürünlerinden alındığını vurguladı. "B12, DNA sentezinde, sinir sisteminin normal işleyişinde ve kırmızı kan hücresi gelişiminde önemli bir rol oynar. Ayrıca antioksidan etkisi vardır" dedi.

B12 nelerde var?

B12 vitamininin ana kaynağının hayvansal gıdalar olduğuna dikkat çeken Dr. Yetener, bu vitaminin sağlığımız açısından önemine işaret etti. "Beyin ve sinir sisteminin sağlıklı çalışması için B12 vitamini gereklidir. Eksikliğinde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir" diyen Yetener, proteinden zengin kırmızı et, tavuk, balık, sakatatlar ve süt ürünlerinin zengin B12 kaynakları olduğunu belirtti. Hayvansal ürünlerin günlük beslenmeden eksik edilmemesi gerektiğini ifade etti.

B12 vitamin eksikliği kimlerde görülür? 

B12 vitamini eksikliği, çeşitli sağlık sorunlarına yol açarken, bu eksiklik özellikle bazı risk gruplarında daha sık görülüyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Müge Yetener, B12 eksikliğinin, uzun süreli yetersiz beslenme, vejetaryen diyetler, aşırı antibiyotik kullanımı, mide ilaçlarının sık tüketimi, alkol bağımlılığı, hamilelik ve çocuklarda daha yaygın görüldüğünü belirtti.

B12 eksikliği, vücutta farklı belirtilerle kendini gösterebiliyor. Beyin fonksiyonlarında bozulma, hafıza sorunları, uykusuzluk ve baş ağrıları bu belirtiler arasında yer alıyor. Ayrıca, depresyon, kaygı, sinirlilik ve halüsinasyonlar gibi ruhsal problemler de görülebiliyor.

Duyusal sorunlar arasında iğne batması hissi, karıncalanma, kulak çınlaması ve nöropatik ağrılar bulunurken, yapısal sorunlar arasında ise anemi, yorgunluk, gelişim geriliği, kilo kaybı ve sindirim problemleri dikkat çekiyor. Kas zayıflığı, istem dışı kas spazmları ve kalp kası hastalıkları da eksiklikle ilişkilendirilen diğer problemler arasında. Ayrıca, idrar ve dışkı kaçırma, tansiyon düşüklüğü ve baş dönmesi gibi otonom sistem sorunları da B12 eksikliğinin etkileri arasında yer alıyor.

Muhabir: Ege Şenol Çalışkan