Özellikle şehir merkezinde yer alan okulların otopark, halı saha, spor alanları gibi yerlerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kiraya verilmesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Bu alanlardan gelen gelirlerin, Bakanlıklar tarafından alınmasına, eğitimciler ve velilerden tepki geldi.   

Yapılacak ihalenin amacı nedir?

Konuyla ilgili İz Gazete’ye konuşan Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Nafiz Ceylan, kiralama ve satış işlemlerinin yanlış bir politikanın devamı olduğunu belirtti. Para kazana hırsı ile başlanan uygulamanın yanlış olduğunun altını çizen Nafiz Ceylan, “Bakanlıklar buraları birer arpalık olarak görmekte. Eğitimde özelleştirmenin sakıncalarını dile getirdik. Ama Milli Eğitim Bakanlığı buna kulaklarını tıkamıştır. Yapılacak ihalenin amacı nedir? Neden ihaleden kazanılan paralar sadece bakanlıklar arasında pay ediliyor.” ifadelerini kullandı.

Bakanlık bütçeyi eğitime ayırmalı

Bakanlığın daha önce okul aile birlikleri tarafından işletilebilme uygulamasını iptal ettiğini ifade eden Ceylan, “Burada amaç okul gelirlerinin önünü kesmek. O okulda çalışan emekçilere ve öğrencilere bir katkısı olmasın istiyorlar. Bakanlık bütçeden alması gereken payı zaten alıyor. Bunun yetersizliğinin sebeplerini tartışılabiliriz. Bakanlık bütçeyi yandaşa, vakıf ve tarikatlara aktarmayı bırakmalı. Okullara laik, parasız, demokratik ve kamusal eğitimi vermelidir.” şeklinde konuştu.

Güvenlik sorunu nasıl aşılacak?

Uygulamanın pek çok soruna sebep olacağını belirten Nafiz Ceylan, “Geleceğimiz olan çocukların eğitim ortamını daha iyileştirmek gerekirken okulun salonunu, halı sahasını, bahçesini, duvarını kiraya bilmediğimiz birilerine vermek başta güvenlik olmak üzere birçok sorunun çıkmasına sebep olacaktır. Kiralayan kişiler para hırsıyla okullarımıza verecekleri zararı kim karşılayacak? Öğretmen ve öğrencilerin güvenliğini kim sağlayacak? Denetimlerini kimler nasıl yapacak? Tüm bunlara acil cevap bekliyoruz.” dedi.

Okullar rant alanı değildir

Okulların ticarethane olarak değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizen Ceylan, “Bu yanlıştan bir önce dönülmeli. Bakanlık okullarımızdan ve öğrencilerin alanlarından elini çekmeli. Tasarruf tedbirleri kapsamında paraya ihtiyacınız olabilir. Bunun sebebi biz eğitim emekçileri ve yoksul halk çocukları değildir. Siyasi iktidar kamusal eğitimi vermek zorundadır. Okullar sizin rant alanlarınız değildir.” ifadelerini kullandı. 

Milli Eğitim Bakanlığı İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden “Taşınmaz Kiralama İlanı” başlıklı duyuruyla ihalede söz konusu taşınmazlar ve bir yıllık tahmini kira miktarları şöyle: İzmir Atatürk Lisesi Okul Bahçesi 3 milyon 600 bin liraya otopark alanı; yine İzmir Atatürk Lisesi Spor Salonu 1 milyon 500 bin liraya ve Konak Atatürk Lisesi’nin 2 adet halı sahası 1 milyon 200 bin liraya; Konak Gazi Ortaokulu Bahçesi 1 milyon 920 bin liraya otopark; Konak Nevvar Salih İşgören MTAL Okul Bahçesi 960 bin liraya, Karabağlar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Spor Salonu 1 milyon 800 bin liraya; Bayraklı Nuri Atik MTAL Spor Salonu 1 milyon 200 bin liraya; Karabağlar Nevvar Salih İşgören Anadolu Lisesi Spor Salonu 1 milyon 500 bin liraya; Karabağlar İnönü Lisesi Spor Salonu 1 milyon 200 bin liraya; Karşıyaka Mustafa Kaya Spor Lisesi Spor Salonu 1 milyon 200 bin liraya, Karşıyaka Zeki Şairoğlu MTAL Halı Sahası 1 milyon 200 bin liraya, Karşıyaka Adnan Menderes Anadolu Lisesi Halı Sahası 500 bin liraya ve aynı okulun Basketbol Sahası 200 bin liraya, Gaziemir Remzi Doğan Ortaokulu Spor Salonu 400 bin liraya, Karabağlar Şehit Erkan Özcan Lisesi Halı Sahası 360 bin liraya, Menemen Yahşelli İlkokulu Halı Sahası 204 bin liraya, Kiraz Şemsiler Mahallesi Okul Bahçesi 180 bin liraya, Buca Ortaokulu Okul duvarı Büfe olarak kullanım amaçlı olarak 72 bin liraya 1 yıllığına kiralanacak.

Muhabir: YİĞİT SÜTCÜ