YİĞİT SÜTÇÜ- 1978’de Erzincan’da dünyaya gelen ve ilk kısa filmini 2012 yılında çeken yönetmen Çayan Bilgin, büyükşehirden köy yaşantısına geçmiş ama sinema sevdası onu burada da yalnız bırakmamış. Urla Halk Eğitim Merkezi’nde açılan kısa film kursu ile yeniden sinema alanında faaliyet göstermeye başlayan Bilgin, kısa sürede işin boyutunu büyütmüş ve köyde bir sinema kurulmasına önayak olmuş. Şu anda Urla’ya bağlı Barbaros Köyü’nde bir açık hava sineması bulunuyor ve köylülerden büyük ilgi görüyor.
Büyükşehirden köye geçiş süreci
Büyükşehirden köy yaşantısına geçişi anlatan Bilgin, "Şehrin gürültüsü, kalabalık oluşu dayanılmaz trafik, kaosa dönen bir hayatın varlığı malum. Bu saydıklarımın insan hayatında oluşturduğu tahribatın artık ağır ve dayanma sınırlarını zorlar hale gelmesi, insan ilişkilerin giderek zayıflayıp "yok" olmaya doğru evrilmesi "insanlıktan çıkmaya " çok yaklaşmış kişilerle bir arada kalmakta zorlanmak ve buna artık dur demek gerektiğine inanmaya başlamam, yer değişikliği fikri ve kırsala göç motivasyonunu oluşturdu. Tam bir hayal kırıklığına da dönebilirdi. Kırsala yerleşmek ama yaşadığım yer ve insanlar konusunda şanslıyım." ifadelerini kullandı.
Her şey Kısa Film Kursu ile başladı
Köy yaşantısına başladıktan kısa süre sonra açılan bir kurs ile başlayan serüveni aktaran Bilgin, "Urla Halk Eğitiminin yaşamış olduğum köyde bulunan Ÿaşam Merkezi’nde Kısa Film Yapım kursu açmasıyla başladı. Eğitmen olarak yer aldığım kursta, kursun belirlenen süre ile sınırlı kalmaması devam etmesi, bunun nasıl olacağı ile ilgili sorulara yanıt ararken kurs bitmeden "Sinema Kulübü " fikrini eğitim alan arkadaşlarla paylaştım. Onların motive edici coşkusu karar verme sürecimize etki etti. Çünkü köyde bir sinema kulübü fikri söylerken bile hepimize heyecan veriyordu." şeklinde konuştu.
Ana gündemimiz sinema
Başarılı yönetmen, faaliyetlerini "Şu an ana gündemimiz; Barbaros köyü sakinleri ve muhtarlığıyla birlikte, Urla Belediyesi ve Barbaros Sinema Kulübünün büyük emek ve katkılarıyla hayata geçen yazlık Barbaros Sineması ile ilgili uğraşlar oluşturuyor. Dokuzuncu haftasına giren, yoğun ilgi ile devam eden gösterimlerin planlanıp hayata geçirilmesi, her gösterimin bir önceki gösterimden farklı olması için izleyicilerde merak ve heyecan uyandıran gösterim öncesi sonrası mini aktivitelerin planması bu dönemde ağırlık olarak yaptığımız işler. 23-25 Ağustos arası düzenlenecek 7. Barbaros Köyü Oyuk Festivali hazırlıkları da ikinci uğraşımız." açıklamalarıyla paylaştı.
Filmler yarışmayacak, dayanışacak
Kısa vadede planları da anlatan Çayan Bilgin, sözlerini "Barbaros Köy Sineması’nın bir film izleme alanından çok, kültür- sanat alanı olması yönündeki fikirlerimizi kulüp olarak hayata geçirmek uğraşısı içerisindeyiz. Film gösterimleri, söyleşiler paneller imza günleri sinemanın ustalarıyla özel kurslar, çocuklara yönelik etkinlikler planlıyoruz. Asıl önceliğimiz Barbaros Köyü Kısa Film Günleri’ni hayata geçirmek. Festival havasında, filmlerin birbirleriyle yarıştığı değil, dayanıştığı, katılan ve izleyenlerin mutlu ayrıldığı, açık havada yıldızların altında, köyün ortasında bir sinemada düzenlemeyi düşündüğümüz bir etkinlik planlarımız var. Kültür ve sanata ulaşmak herkesin hakkı! Kırsalda yaşadığı zorunlu şartlardan dolayı bu etkinliklerden uzak olanların biraz daha hakkı. Hayat boyu öğrenmenin bir ayağı olan Köy Yaşam Merkezleri bu anlamda doğru bir adım." şeklinde tamamladı.