Basın Konseyi, Anayasa Mahkemesi'nin internet sitesine ve İnstagram'a uygulanan erişim engeli kararlarına tepki gösteren bir basın açıklaması yayınladı. Konsey, sosyal medya platformu Instagram’a ve Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesine, hukuksuz ve keyfi alınan kararlarla erişim engeli getirilmesinin ifade özgürlüğü ihlali ve sansür olduğunu ifade etti.

Basın Konseyi'nden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)  tarafından, 2 Ağustos günü katalog suçları gerekçe gösterilerek milyonlarca kişinin ve her kademede kamu yöneticisinin de kullandığı Instagram’a erişimi engellemiştir. İktidar talimatıyla yapıldığı anlaşılan yasaklama bununla da kalmamış, gelişme üzerine  ‘Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın ifade ve basın özgürlüğüne müdahale etmesine imkan tanıyan kuralların iptali’ başlığı ile verdiği kararı duyuran Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesine de erişim engeli getirilmiştir.

Hukuki hiçbir dayanağı olmadan, sosyal medyaya ve Anayasa Mahkemesi sitesine erişim engeli getirilmesi, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı ile ifade ve basın özgürlüğünün açıkça ihlalidir.

Demokrasiyle yönetilen hiçbir ülkede, ‘ben yaptım oldu’ denilerek keyfi getirilen bu tür yasaklamaların ve sansürün asla yeri yoktur.

TCK’nın 257. maddesinde de geçerli olan ‘görevi kötüye kullanma’ suçunun var olduğunun hatırlatılmasının da her Türk vatandaşının hakkı ve görevi olduğunu belirtmemiz gerekir.

Basın Konseyi olarak, Türkiye’nin uluslararası İfade ve Basın Özgürlüğü, Demokrasi, Hukukun Üstünlüğü endekslerinde utanç tablosundaki yerini daha da pekiştirecek yasaklamalara ve sansüre son verilmesi için sorumluları bir kez daha göreve davet ediyoruz."

Kaynak: Haber Merkezi