Basın Konseyi ’nin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ile imzaladığı ortaklık anlaşması çerçevesinde yürütülen GÜNEY AVRUPA’DA MEDYAYA GÜVEN OLUŞTURMAK: KAMUSAL BİR GÖREV OLARAK GAZETECİLİĞE DESTEK” Projesinin bileşenlerinden biri olan bölgesel eğitim seminerlerinin bir yenisi 11 Haziran Salı Günü İzmir'de gerçekleşti.

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç 'in konuşmacı olduğu seminer İzmir Gazeteciler Cemiyeti Konferans Salonu'nda yapıldı. Açılış konuşmasını İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi'nin yaptığı seminerde Pınar Türenç Basın Konseyi ve medyada etik denetim konularını anlattı.

Çıkan kararlar yaptırım

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç konferansta Basın Konseyi’nin temel amacının; basın özgürlüğüne sahip çıkmak, medya etik alanındaki ihlalleri kendi koridorunda ele almak ve devlet ile halk arasında bir uzlaşı imkânı sağlamak olduğunu ifade etti. Basın Konseyi’nden çıkan kararların yaptırım olduğunu söyleyen Başkan Türenç, bu duruma ‘basın koridorunda ayıplanma’ dendiğini de belirtti.

Etik olmadan medya olmaz

Başkan Türenç, Basın Konseyi olarak hem mesleğin etik değerlerini gazetecilere hatırlattıklarını hem de etik değerlerin doğruluğunu korumak için çaba sarf ettiklerini söyledi. Medya etiğinin 16 maddesinin gazetecilerin anayasası olduğunu ifade eden Başkan Türenç, “Her gazeteci bu maddeleri içselleştirmeli ve benimsemeli. Gazetelerde bu maddeler asılı olarak yer almalı. Çünkü etik olmazsa medya olmaz. Medya etiğine bağlı kaldıkça da kimse bizi durduramaz” dedi.

Semineri, Basın Konseyi Yüksek Kurul üyesi Misket Dikmen 'in yanısıra çok sayıda İzmirli Gazeteci izledi. Semineri izleyen gazetecilere birer sertifika da verildi.

Basın Konseyi’nin UNESCO ve Avrupa Birliği çerçevesinde gerçekleştirdiği ‘Medyada Etik’ seminerleri devam edecek. Sonraki seminerlere katılmak isteyen gazeteci ve gazeteci adayları [email protected] adresinden bilgi alabilir.

Kaynak: BÜLTEN