İz TV’de yayınlanan “Başkanla Baş başa” programının bu haftaki konuğu, Kınık Belediye Başkanı Sema Bodur oldu. Bodur, İz Gazete Genel Yayınlar Koordinatörü Özgür Coşkun’un sorularını yanıtladığı programda, 8 aylık başkanlık döneminde Kınık’ta gerçekleştirdikleri projeleri ve karşılaştıkları zorlukları anlattı.
Bodur, programda Kınık halkına verdiği mesajda, şu ifadeleri kullandı:
“58 yaşındayım. Bu saatten sonra bu işe soyunduysam tek nedeni memleketimdir. Asla memleketimi zorda bırakacak bir işin içinde olmam. Bu süreci elimden geldiğince verimli geçireceğime söz veriyorum. Benim ne yatırımım biter ne çalışmam biter, bundan emin olun. İz bırakarak gideceğim ve şunun da sözünü veriyorum, Kınık’ın bugüne kadarki en iyi başkanı olacağım. İş bitirse ben giderim, iş yoksa ben yokum. Gençleri yetiştireceğiz ve gideceğiz, zamanı geldiğinde gitmek gerekir.”

‘2024 bütçesinin yüzde 50’sini kredi çekmişler’

Belediyeyi devraldığında karşılaştığı mali tabloyu anlatan Bodur, “Kınık’ı çok güçlü bir adaydan devraldık. Seçime girerken az çok nasıl bir belediye devralacağımı tahmin ediyorum, seçime girmeden önce belediyeyi incelediğimde de bunu gördüm. Kınık Belediyesi hem Kınık hem de Bergama Belediyesi’nin seçim sürecini götürdü. Bunun sonucunda 3-4 ay bir dağınıklık belediyenin üzerinde hissedilir derecedeydi. Kınık’ta 10 yıl boyunca birçok yer satılmasına rağmen bir kez bile sigorta borcu ödenmemiş. Seçim sürecinde İller Bankası’ndan ve diğer bankalardan kredi çekilmiş. 2024 yılı bütçesinin yüzde 50’sine yakınını kredi çekmişler. Seçimi kazanır kazanmaz önüme maaş bordrolarını ve faturaları koydular. İller Bankası’ndan gelen para fatura ve maaşların 4’te 1’i ediyordu. 2 gün sonrasına da ödenecek krediler vardı ve kasada bir kuruş para yoktu” diye konuştu.

‘Atatürk büstüne haciz işlemi başlatıldı’

Geçmiş dönem Kınık Belediyesi yönetimi tarafından yaptırılan Atatürk büstüne haciz geldiğini anlatan Bodur, “Bir Atatürk büstü yaptırılmış, yaklaşık 1 buçuk milyondu ve o büst için haciz işlemi başlatıldı. O bana çok koymuştu. Hemen onu taksitlendirdik, sağ olsunlar haciz yapmadılar. Onu taksitle ödedik ve bitirdik. Çok sayıda arsa ve tarla satılmış, her şey elinizin altındaydı, iktidarda siz vardınız. Neden bu kadar arsa sattınız? Hadi borç ödemek için satmış olun, neden borç var? Nüfus oranına bakıldığında en borçlu belediye Kınık’tı. 2023 yılında 2 tane kat irtifakı verilmiş” şeklinde konuştu.

‘Akşamları aracımı kendim kullanıyorum’

8 ay boyunca işçi maaşlarını hiç geciktirmeden ödediklerini ve çeşitli tasarruflar yaptıklarını söyleyen Bodur, şöyle konuştu:
“8 ayda insanların maaşlarını günü gününe ödedik. Çok fazla işçi tazminatlarımız vardı. İşçi sayımız da fazlaydı. Çok ciddi sayıda tazminat ödedik. Diğer ödemeleri de yaptık. Çok ciddi krediler de ödendi. Sema Başkan bir çay içer, kartını verir. Biz nasıl davranırsak diğerleri de öyle davranacak. 2 şoför kullanmıyorum, tek şoförle çalışıyorum. Akşamları çocuklar da dinlensin diye aracımı kendim kullanıyorum. Tabi bunun yanında odaları da tadilata soktuk. En güzel boyaları, malzemeleri kullanıyoruz.”

‘Köylere çıkarma yapıyoruz’

Bodur, köylerdeki eksikler için 10-15 kişilik ekiplerle beraber çıkarmalar yaptıklarını açıklayarak, “İş makinalarımızdan tutun süpürge araçlarımızdan, çöp kamyonlarımızdan, personelimizin hepsi aynı gün aynı köye gidiyor. Ben buna ‘köylere çıkarma yapıyoruz’ diyorum. Orada iş bitince çıkıyorlar. 1-2 kişi gidince çok fark edilmiyor ama 10-15 kişi gidince fark ediliyor. Çoğu zaman da ‘kusura bakmayın biz sizi seçimden sonra ziyaret etmiyormuş gibi görünüyoruz ama başımızı belediyeden çıkaramıyoruz’ diyorum. Her ne kadar belediyeler şirket gibi yönetilmesin dense de bir yerde tıkanırsınız. Mesela Kınık’ta yıkım yapan şirket yok, onu ekleyeceğiz. Bunun gibi eklemeler olacak, sanayi ekleyeceğiz. Maddi anlamda da güçlü bir şirket olması gerekiyor. Çayı 10-15 liraya çıkartarak yapmayacağız ama yapacağız. Para kazanacağımız yerler de olacak. Biz değerlendirerek, çevirerek, ticari olarak bakarak yürüyeceğiz. Çünkü zarar eden bir şirketin yürüme şansı olamaz” diye konuştu.

Tarım kenti olan Kınık’ta, tarım ürünlerinin belediye eliyle değerinde satılması için çalışmalar yürüteceklerini anlatan Bodur, “Biz tarım ürünlerini ne zaman paketlemeye ne zaman ayırmaya başlarsak o zaman para kazanırız. Biberin kilosu 4 liradan alınırken haller 16-20 liraya alıyordu. Ona bakınca demek ki bu biberi kasalamak, işlemek lazım. Bunu yapabilirsek fabrikaya da çok gerek yok. Orada kooperatifleşerek, ya da kooperatif belediye şirketi ortaklaşarak devam edilebilir” şeklinde konuştu.

‘Aquapark’da düğün yapmak istemiyoruz’

Yayın esnasında Kınıklı bir vatandaştan gelen “Aquapark’da düğün ücretleri ne olacak” sorusuna yanıt veren Bodur, “3 bin lira hafta arası 5 bin lira da hafta sonu düğün salonumuz var. İnsanlar bunda da yapabilirler. Başka düğün salonlarımız da var. Aquapark’da düğün yapmak için vatandaşları dışarı çıkarmak ve bir hazırlık yapmak zorundasınız. O vatandaşları dışarı çıkarmanın sıkıntısı ciddi bir maliyet getiriyor. Dolayısıyla orada düğün yapmayı çok istemiyoruz ve fiyatları biraz yüksek tutacağız. Diğer düğün salonlarımızın maliyetlerini düşük tutacağız. Aquapark biraz yüksek olabilir” dedi.

‘Aşevini yenileyeceğiz’

Kınık Aşevini yenileme kararı aldıklarını, kısa süre içerisinde burayı tamamlayacaklarını ilan eden Bodur, “Aşevinin hijyenine yükseltmek istedik, bunu yapamadık. Ben de orayı yenilemeye karar verdim. Zaten aynı yerde yapacağız. Orayı hızlıca yenileyeceğiz. Zaten Kınık’ta yapılacak çok şey var. Mesela Kınık’ta pizza yok, biz yapıyorduk, kapattık ve şu an yapan yok. Bir firmayla anlaşacağız, aynı kalitede pizza çıkaracaklar ve vatandaşlar bunu yiyebilecek. Tavuk ve unlu mamulleri yiyebilecekleri bir yer düşünüyoruz. En erken şubat gibi bunlar da hazır olacak” diye konuştu.

Disk Genel-İş'ten İzBB'ye yanıt: Belediye işçiler ile halkı karşı karşıya getirmeye çalışıyor! Disk Genel-İş'ten İzBB'ye yanıt: Belediye işçiler ile halkı karşı karşıya getirmeye çalışıyor!

‘Arkamızda büyükşehir var’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın Kınık ziyaretini aktaran ve büyükşehrin Kınık’a yaklaşımını açıklayan Bodur, “Belediyeye geldiğimden bu yana personellerimize ‘arkadaşlar isteyelim’ dedim. Büyükşehrin her daire başkanı bizi tek tek ziyaret etti. Ne istiyorsak da yerine getirmeye çalıştılar. Her şeyi programlarına aldılar. Ben hep ‘isteyelim’ diyordum ama arkadaşlarımız çekiniyordu. Dün, bunu Cemil Başkanın ağzından duyduk. Onlar da çok sevindiler. Sabahtan bu yana ‘başkanım şunu da yapalım mı, bunu da yapalım mı?’ diyorlar. Herkese ‘bizim arkamızda büyükşehir var’ fikri geldi. Meydan demiştim, hemen kamulaştırmaları bitirdik ve büyükşehir de hızlıca projeye başladı” ifadelerini kullandı.

Kınık’ın en büyük sorunun altyapı olduğunu, altyapıdan sonra yolları tamamlayacaklarını ifade eden Bodur, “Altyapımızı İZSU tamamlayacak. Ardından büyükşehir ve Kınık Belediyesi hızlıca yollara girişecek. 100 dönümün üzerinde bir SİT alanımız vardı. Onu koruma amaçlı bir imar planı yaptık, o da büyükşehir meclisine geldi. Onlar da olduktan sonra eski yerler yenilenecek, düzenlemelere başlayacağız” diye konuştu.

‘Okullar için her şeyi yaparım’

Okullarda yaşanan temizlik, güvenlik ve diğer eksiklikler hakkında konuşan Bodur, “Okul aile birliğindeki bir velimiz, okul müdürünün birkaç talebini iletti. O veliye, ‘Müdür beye söyleyin, benim param olmasa bile ne yapar eder bulur, okulun lavabolarını yaptırırım, bahçelerini yaptırırım’ dedim. Bana gelen her okula, her müdüre bunları yaptıracağım, bunun sözünü veriyorum. Bu saate kadar belediyeyi ancak toplayabildim. Sayın Aziz Kocaoğlu seçim döneminde yanıma geldi, ‘bazılarının ebeleri kulağına çalışmayı üfler’ dedi, demek ki ben de öyleymişim” dedi.

‘En acil sorunumuz altyapı’

Kınık’ın en acil sorununun altyapı olduğunu ve bu konuda büyükşehrin çok büyük bir yatırımı olacağını anlatan Bodur, şu ifadeleri kullandı:
“En acil sorunumuz altyapı. İçme suyu, yağmur suyu, arıtma, kanalizasyon ve arıtma olmadan üstyapıyı ne kadar yaparsanız yapın. İmarla ilgili ciddi sorunlar var. ‘Yeni yerleri imara açalım’ demiyorum. İmar olan yerlerde bile inşaat yapamıyorsunuz çünkü uygulama yok. Eski yerler çok kötü, yıldız ya da u şeklinde arsalar var. Bir bakıyorsunuz inşaat yapacak yer yok. Şu anda imarla ilgili bir çalışmaya girilecek. Hızlıca insanlar inşaat yapabilsin diye alanlar açıyoruz. Büyükşehir de bu konuya hakim, bir bakıyorsunuz merkezde yıkık dökük binalar. Kimsenin evini yıkmayacağız ama ne zaman ev yapmak isterse bu projeye göre yapacak.”

‘OSB dolacak’

Kınık OSB’ye 9 yeni fabrika açılacağını ve istihdam yaratılacağını söyleyen Bodur, “9 tane fabrika ruhsatı kesildi 6 tanesinin de temeli atıldı. Bunun böyle olduğunu biliyordum, OSB’yi canlandıracağımızı da söylüyordum. Yakında OSB dolacak, zaten doluydu yer yoktu ama alanlar yapmamıştı. Yeni alanlar yapıyor” dedi.
“Köylere çıkartma yapıyoruz” diye bahsettiği tamir-tadilat işlerini merkezde de yapmak istediğini söyleyen Bodur, “Hastalarımızı hastanenin kapısına kadar götürüp, işini bitirdikten sonra hastanenin önünden alan araçlarımız var. Ağır hastalarımız için hizmet veren ambulansımız var. Çok güzel bir aşevimiz var. Kim evine yemek istiyorsa biz onun evine yemeği götürürüz. Ben personele diyorum ki ‘incelemeyin, kim istiyorsa götürün’. Ekmekle ilgili bir indirimimiz var, onu devam ettiriyoruz. Sosyal tesisler yapacağız. Tabi bunun için de bir şey gerekiyor. Bunun için de büyükşehir bize destek verecek. Yardımlarımız olacak, temizliğe, tamire yardım edeceğiz. Köylere yaptığımız çıkartmayı merkezde yapmak istiyorum” diye konuştu.

‘Doğalgaz tüm Kınık’a yayılacak’

Doğalgazın 2025’te tüm Kınık’ta olacağını duyuran Bodur, köylerdeki telefon çekmemesi sorununu da hallettiklerini açıklayarak, şöyle konuştu:
“Tarımla ilgili çok ciddi bir yol almamız gerekiyor. Altyapı projesi bizim büyükşehirden başka isteyecek bir şey bırakmayacak bir proje. Bu proje olduktan sonra, meydanımız olduktan sonraki zaten bu Kınık’a bugüne kadar yapılanın 20 katı kadar bir rakam. Kınık’ta doğalgazın eksik olduğu yerler var, 2025 yatırım planına bu da alındı. Doğalgaz olmayan yer kalmayacak. Telefonun çekmediği köyler vardı, sürekli firmalarla görüşüyorduk. Bir türlü olmadı ve en sonunda dedim ki ‘direkleri biz alıyoruz, kamulaştırmada da yardımcı oluyoruz, siz de bir zahmet gelin bunu yapın’. Bugün direkleri sanırım aldı arkadaşlar.”

‘Satan başkan olmayacağım’

Bodur son olarak, seçim döneminde verdiği “Satan başkan olmayacağım” sözünü yineleyerek, şu ifadeleri kullandı:
“Geldiğimden bu yana 7 tane yer aldık. ‘Satan başkan olmayacağım’ demiştim, satmayacağım. Zaten satılan satılmış, satılmayan verilmiş. Kalan yerleri de satsak 1 yıl idare etmez. O yüzden satmayı unutmamız gerek. Babadan kalan bir yeri satmak istemezsiniz ama kendiniz parayla aldığınız bir yeri daha kolay gözden çıkartırsınız.”

Muhabir: BATUHAN KAYA