10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla, Cumhuriyet Halk Partili Kınık Belediye Başkanı Sema Bodur, İzmir ve Bakırçay bölgesindeki  gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi. Başkan Bodur, göreve gelişinin ardından geçen 250 günlük çalışmalarını anlatarak, Kınık’ta yapılan hizmetlere dair önemli bilgiler paylaştı.

“Kasada 1 TL yoktu!”

Başkan Bodur, Kınık Belediyesi’ni devraldığında karşılaştıkları finansal zorluklara dikkat çekti. Belediyenin borç yüküyle mücadelesini şu sözlerle anlattı:

“Seçime girerken az çok nasıl bir belediye devralacağımı tahmin ediyorum, seçime girmeden önce belediyeyi incelediğimde de bunu gördüm. Kınık Belediyesi hem Kınık hem de Bergama Belediyesi’nin seçim sürecini götürdü. Kınık’ta 10 yıl boyunca birçok yer satılmasına rağmen bir kez bile sigorta borcu ödenmemiş. Seçim sürecinde İller Bankası’ndan ve diğer bankalardan kredi çekilmiş. 2024 yılı bütçesinin yüzde 50’sine yakınını kredi çekmişler. Seçimi kazanır kazanmaz önüme maaş bordrolarını ve faturaları koydular. İller Bankası’ndan gelen para fatura ve maaşların 4’te 1’i ediyordu. 2 gün sonrasına da ödenecek krediler vardı ve kasada bir kuruş para yoktu.”

Arsalar satılmış, parası alınmış!

Başkan Bodur, “Çok sayıda arsa ve tarla satılmış, her şey elinizin altındaydı, iktidarda siz vardınız. Neden bu kadar arsa sattınız? Hadi borç ödemek için satmış olun, neden borç var? Nüfus oranına bakıldığında en borçlu belediye Kınık’tı. 2023 yılında 2 tane kat irtifakı verilmiş” dedi. Dokuz ay boyunca işçi maaşlarını hiç geciktirmeden ödediklerini ve çeşitli tasarruflar yaptıklarını söyleyen Bodur, “Çok fazla işçi tazminatlarımız vardı. İşçi sayımız da fazlaydı. Çok ciddi tazminat ödedik. Diğer ödemeleri de yaptık. Çok ciddi krediler ödendi” diye konuştu.

Köylere çıkarma yaptık

Bodur, köylerdeki eksikler için 10-15 kişilik ekiplerle beraber çıkarmalar yaptıklarını açıklayarak, “İş makinalarımızdan tutun süpürge araçlarımızdan, çöp kamyonlarımızdan, personelimizin hepsi aynı gün aynı köye gidiyor. Ben buna ‘köylere çıkarma yapıyoruz’ diyorum. Orada iş bitince çıkıyorlar. 1-2 kişi gidince çok fark edilmiyor ama 10-15 kişi gidince fark ediliyor. Çoğu zaman da ‘kusura bakmayın biz sizi seçimden sonra ziyaret etmiyormuş gibi görünüyoruz ama başımızı belediyeden çıkaramıyoruz’ diyorum. Her ne kadar belediyeler şirket gibi yönetilmesin dense de bir yerde tıkanırsınız. Mesela Kınık’ta yıkım yapan şirket yok, onu ekleyeceğiz. Bunun gibi eklemeler olacak, sanayi ekleyeceğiz. Maddi anlamda da güçlü bir şirket olması gerekiyor. Çayı 10-15 liraya çıkartarak yapmayacağız ama yapacağız. Para kazanacağımız yerler de olacak. Biz değerlendirerek, çevirerek, ticari olarak bakarak yürüyeceğiz. Çünkü zarar eden bir şirketin yürüme şansı olamaz” ifadelerini kullandı.

En büyük sorun altyapı

Kınık’ın en büyük sorunun altyapı olduğunu, altyapıdan sonra yolları tamamlayacaklarını ifade eden Bodur, “Altyapımızı İZSU tamamlayacak. Ardından büyükşehir ve Kınık Belediyesi hızlıca yollara girişecek. 100 dönümün üzerinde bir SİT alanımız vardı. Onu koruma amaçlı bir imar planı yaptık, o da büyükşehir meclisine geldi. Onlar da olduktan sonra eski yerler yenilenecek, düzenlemelere başlayacağız” diye konuştu.

Yeni gelir kaynakları

Başkan Bodur, belediye gelirlerini artırmak amacıyla, güreş panelleri ve rüzgar türbinleri için ruhsatlandırma çalışmalarına başladıklarını ifade etti. Bodur, belediye arazilerini satarak kısa vadeli çözümler yerine kalıcı projeler geliştirdiklerini belirtti¸ “Arazi satmayacağım, aksine hazine arazilerini belediye bünyesine katmak için başvuruda bulundum” dedi.

Kültür, sanat ve sporda atak

Kavun ve Hasat Festivali düzenleyerek kültür ve sanat alanında dikkat çekici etkinliklere imza attıklarını belirten Başkan Bodur, bu etkinliklerin tamamen belediyenin öz kaynaklarıyla gerçekleştirildiğini ifade etti. Kınık altyapısında 120 lisanslı futbolcu yetiştirildiğini ve spor projelerine önem verdiklerini dile getirdi.

Başkan Sema Bodur, belediye hizmet binalarını yenilediklerini ve e-imza sistemi ile belediye web sitesini hayata geçirdiklerini açıkladı.

Villa tipi konut projeleriyle 1.800 TL’ye konut sahibi olma fırsatı sunduklarını ifade eden Bodur, ayrıca, araç bakımına 25 milyon TL harcayarak araç filosunu yenilediklerini belirtti.

Kınık OSB büyüyor

Göreve geldiğinde Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yalnızca üç firmanın faaliyet gösterdiğini belirten Bodur, işletme sayısının giderek arttığını ve ilçenin ekonomik kalkınmasına katkı sağladıklarını ifade etti.

Muhabir: ÖZGÜR COŞKUN