Gizem TABAN ŞEBER- Buca Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Erhan Kılıç, görevde geride bıraktığı 5 yılı anlattığı bir basın toplantısı düzenledi. Buca Belediyesi Bağ Evi'de gerçekleşen toplantıda bugüne kadar hayata geçirdiği çalışmaları aktaran Başkan Kılıç, ikinci döneme de talip olma gerekçelerini açıkladı. Başkan Kılıç, sunumun ardından basın mensuplarının sorularına da yanıt verdi.

Başkan Kılıç'ın 5 yıl sunumunda öne çıkan açıklamaları şöyle:

Beş yılı dolduruyoruz, hem bireysel hem de toplumsal olarak zorlu günler geçirdik. Pandemi sürecini yaşadık, tüm dünyanın deneyimlemediği bir şeydi. Yerel yönetimlerde bu konuda ciddi tecrübe edindi. Ardından İzmir depremi ve Hatay depremi... Acı günler yaşadık.

Dönüşüme önem veriyoruz

En çok önem verdiğimiz ve Buca'nın en büyük ihtiyaçlardan biri kentsel dönüşümdü... Göreve geldiğimizde bu kentin dönüşüme ve yeni imar planlarına ijhtiyaç olduğunu düşünüyorduk ve ne kadar haklı olduğumuzu gördük ve çalışmalarımızı büyük kısmını imar planlarına ayırdık. Şehrin 25 kilometrekaresinin 20 kilometrekareye yakınının planlarını yeniden hazırladık. En son Büyükşehir Meclisi'nden geçen ve askıya çıkan Gediz Mahallesi revizyon planlarını etap etap yapmayı düşünüyoruz. sadece ilk etapta 20 bin bağımsız bölüm var. Ufuk Mahallesi planları da Büyükşehir Meclisi'nde... En kolay dönüşecek şekilde tasarladık. Çaldıran Mahallesi planlarını yapmıştık, yargı süreci yaşandı, şimdi mahkeme kararına uygun şekilde yeniden plan yapacağız. Seyhan Mahallesi, orada müthiş bir yoğunluk var, işyerleriyle dolu... Katı atıklarımızın 4'te 1'i buradan çıkıyor, ara sokaklara araç girmesi çok zor. Oranın da dönüşümü şu an Bakanlık'ta... Deprem gerçeğini unutmamamız gerekiyor. Dirençli kent için gerekli hazırlığı yapmamız gerekiyor.

Cezaevi'ni kaldırdık

Buca Cezaevi'ni kaldırdık. Göreve geldiğimizde 'Hizmetin siyaseti olmaz' şiarıyla yola çıktık. Cezaevi kalktı ve oradaki yolu açtık. Şu anki yol çok faal, Menderes Caddesi'nin yükünü hafifletiyor.

Asfaltlama çalışmaları

Fen İşlerimiz çok çalıştı. 285 bin metrekare asfalt, 265 bin metrekare kilit parke taş döşendi. Yeni araç park alanları yarattık. Çamlıkule, Yıldız, Mustafa Kemal mahallelerinin yollarının büyük çoğunluğu asfaltlatık, otoparklar yarattık. Buca için en önem verdiğimiz çalışmalardan biri, temizlik ihalesinden kurtulup 28 temizlik aracı kazandık. Bu konuda Büyükşehir Belediyemiz yardımcı oldu. Biz de üzerine ilaveler yaptık. Göreve geldiğimizde en önemli şikayetlerin başında temizlik geliyordu, şu an 4'üncü 5'inci sıralara geriledi. Şu an en büyük talep yollarla ilgili, çok ciddi asfalt ihtiyacı var. Asfalt şantiyemizi kurduk.

Dirençli kent hazırlığı

Buca'daki 263 parkın büyük çoğunluğunu yeniledik.Yeni parklarımızı hizmete açtık.Depreme karşı her an tetikte olmamız gerekiyor, bunun sac ayaklarından biri arama-kurtarma ekipleri... O nedenle Buca-Kut'u kurduk. Türkiye'nin en iyi ekiplerinden biri oldu.

Öğrenciler için ne yaptık?

Belediyemiz bir öğrenci yurdu kazandı.Yakında açılışını yapacağız. Bunun yanı sıra Tınaztepe'de kız öğrenci yurdu yapacağız, projesi hazır. Öğrencilerimiz için gençlik merkezlerimiz var, 31 bin öğrencimiz bu merkezlerden faydalanıyor. Buca Belediye Lokantası ile sağlıklı ve kaliteli yemeklerle vatandaşımıza hizmet etmeyi planlıyoruz. Dijital Dershane'yi hayata geçirdik, ülkenin en iyilerinden biri haline geldi. Çocuklarımız ve annelerimiz için çalışmalar hayata geçirdik. Pırlanta merkezlerimiz var. Göreve geldiğimde hayalim olan şeydi; bilim ve sanat merkezi kurduk. Çocuklarımıza akademik düzeyde eğitim veriyoruz. Türkiye'de belki bir ilktir; uluslarası çapta ödüller çok sayıda ödüller alındı. Bilim ve sanat merkezimiz dünyada tanınır hale geldi.

Yüzde 87 memnuniyet

Sarı masa çözüm merkezimizi kurduk. 2 yılda 76 binden fazla talebi yerine getirmişiz. Yüzde 87 memnuniyet var. CV havuzu oluşturduk 2 bin 515 kişinin iş sahibi olmasına imkan sağladık.

Sporium'u açacağız

Spora çok önem veriyoruz bu konuda birçok farklı alanda hizmetimiz var. Ocak ayı sonunda Sporium'u açacağız. Büyük bir spor kompleksi... Çok ciddi bir ihtiyaçtı.

Taziye evleri yaptık. İhtiyaç olan tüm mahallelere taziye evleri yapıyoruz. Ovacık Bölgesi'ne ek hizmet binası kazandırdık.

Çiftçimize destek olduk

Buca'daki çiftçilerimize ciddi desteklerde bulunduk, 6 bin 300 üreticiye destek verdik. Salep üretimi yapıldı, alımdan bakıma kadar çiftçimizi destek olduk, alım garantisi verdik. Hasıl tesisi kazandıredık, burada yem üretiyor, süt üretimini artırıyor, maliyeti düşürüyor.

Tarihi koruyoruz

Buca tarihsel eserlerin yoğun olduğu bir kent... Tarihi gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Dumlupınar Mahallesi'nde koruma amaçlı imar planını yaptık, sokak sağlıklaştırması devam ediyor. Tüm Türkiye'den turist çeken bir alan haline gelecek. Bucamız için çok önemli olan tarihi tren istasyonu ve tren hattımız var. Devlet Demiryolları'ından kiraladık, şu an yapım aşamasında... Vatandaşımızın vakit geçireceği çok güzel bir alan haline gelecek. En önemli değerlerimizden bir tanesi; Forbes Köşkü... Burayı devlet kurumlarından talep ettik, prensipte anlaştık, Bakanlık onayı gelince derhal hizmet için gereken çalışmaları yapacağız.

İki tane Ata Evi projemiz var. Orada yaş almış vatandaşlarımızın zaman geçirebileceği, sağlık hizmeti alabileceği alan yaptık. Kadın merkezimizde kadınlarımıza yönelik çok sayıda kurs var. İnovasyon merkezimiz çok aktif çalışıyor, ciddi çalışmalarımız oluyor. Bugüne kadar 10 bin 300 engelli aracını tamir ettik. Balkan Festivali, Anadolu Festivali düzenledik. Bucamız'a bir tematik park kazandırdık. Can dostlarımızla ilgili veterinerlik müdürlüğümüz seferber oluyor.

Buca metrosu yapılıyor

Buca'nın en büyük problemi trafik ve yollar... Trafik için tek çözüm metro... Buca metrosu çalışmaları sürüyor. Bunun için Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyoruz. Yağmur suyu izole hattı, Portakal Vadisi, Fırat Yaşayan Parkı'nı da açtı. Teşekkür ediyoruz.

Hiçbir satış yapmadık

Şu ana kadar hiç satış yapmadık. Yalnızca hisseli olan yerleri zorunlu olarak sattık. Bunlar dışında hiçbir satış yapmadan 500 milyon değerinde kamulaştırma yaptık. İnşallah aday olup seçilirsek sivil toplum örgütleri için bir kültür merkezi yapacağız.

Benzin istasyonu açıklaması

Benzin istasyonları ile ilgili bir durum var. Buca Belediyesi'nin 3 tane benzin istasyonu var. Merkezde 2 tane var, 2007 yılında önce toplam bedelinin tamamı peşin alınmak üzere 15 yıllığına kuruluyor. 2011-2012'de Belediyemiz tarafından buna ilişkin dava açılıyor, yerel mahkeme karar alıyor, üst mahkeme kararı bozuyor, en son Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na gidiyor. Bizim lehime sonuçlandı, ikisi de tahliye edildi. Buca Belediyesi'ne kazandırmaya çalışıyoruz.Bucamar işletsin istiyoruz. Buca Belediyesi artık buradan bir gelir elde edecek. Diğer bir istasyonun da belediyeye yıllardır bir faydası yok. Dava açtık, kazandık, tahliye kararı çıktı ama temyiz edildi. İstinaf'tan karar gelmesini bekliyoruz. Onu da inşallah Buca'ya kazandıracağız. Bu konuda kendi dönemimi aşacak bir borçlanma ya da kiralama yapmak istemiyorum.


Soruları yanıtladı

Belediye Başkanı Kılıç, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.


BORCUMUZ BÜTÇEYE ORANLA...

Biz göreve geldiğimizde bütçenin 2 katı  borcumuz vardı, biz de ödedik. Şu an bizim borcumuz, devlet borcunu çıkardığımızda gerçekleşen bütçeye oranla yüzde 10-15'tir. Mali disiplini sağladık. İşçimize de bir kuruş borcumuz yok. Bu yıl gerçekleşen bütçenin 3'te 1'i yatırıma ayrıldı.

ÖRGÜTE KUCAK AÇTIK

Buca'da siyasi rekabet bitmez ama bu dönem örgütün tamamına kucak açtığımızı düşünüyoruz. Gördüğüm kadarıyla Buca'da çok büyük kavgalar, ayrılıklar yok. Tüm siyasi aktörlerin tamamıyla oturur, konuşuruz. Herkes siyasetini yapıyor, küskünlük yok. Buca'daki siyaset olması gereken noktada...

HER KESİMDEN OY ALIRIM

Buca'da önceki seçimde; Cumhur İttifakı 107 bin, CHP tek başına 133 bin, İyi Parti 40 bin, DEM Parti 10 bin üzerinde oy almış.. Yani ayrı ayrı aday çıkarsalar bile teknik olarak CHP kazanıyor. Eğer adaylaşırsam çok ciddi bir oy alacağımı düşünüyorum. Tüm siyasi partlilerden oy alacağımı düşünüyorum.

ÇALIŞAN BİR BAŞKAN OLDUM

Belediye başkanlığı yapmanın adaylık sürecinde çok avantajı var. Buca'da her sokağı, her mahalleyi biliyorum, nerede ne ihtiyaç var biliyorum. Bunların hepsini öğrendik. Çalışan bir başkan oldum.İnşallah ikinci dönem olursa daha yapacağımız çok iş var. Belediye başkanlığı bir dönem yetmiyor, projeler yarım kalıyor, ki pandemi, deprem, ekonomik kriz gibi pek çok olumsuzluk yaşadık. Projeler tamamlanmalı. O yüzden bir dönem yeterli değil, en az iki dönem olmalı.

İŞÇİ FAZLALIĞIMIZ YOK

Buca Beleediyesi'nde işçi fazlalığı yok. biz de şu an işçi sayısı bin 700 küsur, Buca'nın nüfusu 550 bin... Hatta bizim 200'e yakın personel açığımız var.

SAĞLIK PROBLEMİ SORUSUNA YANIT

Sağlık problemi hakkında yöneltilen soruya ve bu konuda gündeme gelen iddialara da yanıt veren Başkan Kılıç, "Sağlık durumum da bu süreçte çalışmama el verir. Ocak başından sonra mobilize oluyoruz. Kendi başıma yürüdükten sonra, belki şubata kadar destekle yürüyeceğim bir şey olmaz. Abdül Başkan da Aziz Başkan da bir seçime böyle girmişti. Bir sorun olmaz. Ben buraya değnekle de gelebilirdim. Spekülasyon oluyor da 'Belediyeye gelemez' diyorlardı iki haftadır belediyeyiz. Ocak ayının başında başlayacağız. Bu çok kötü bir şey, o zaman engelli biri hiçbir zaman belediye başkanı olmamalı. Kaldı ki böyle bir şey yok. Benim bacak kırığımla ilgili de birçok şey söylenmiş. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Bu işin devleti, ambulansı, paramediği var. Düştüm, ambulans geldi. Ben kendim merdivenleri geri geri çıktım. Beni oğlum buldu. Hatta ufak kızım geldi, onu gönderdim. Allah korusun onlar düşse çok kötü bir şey. Hastaneye gittim, beni tanıdılar. Hemen omuriliğime baktılar sonra Tınaztepe Hastanesi'ne sonrasında da Galen Hastanesi'ne geçtim. Hatta Prof. Dr. Emin Bal... Bu da 112'nin beni aldığı belge. Öyle bir hikaye uydurmuşlar ki..." dedi. 

Editör: Özlem Çimen Durmaz