Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, ilçedeki 'Efeslim Kart' uygulamasından eğitim desteklerine, kültürel faaliyetlerden tarımsal üretime desteğe ve geçtiğimiz günlerde TBMM'den geçen sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Efeslim Kart tüm vatandaşlara dokunuyor
İlçede 2019 yılından bu yana uygulanan 'Efeslim Kart' projesi ile toplumun tüm kesimlerine dokunmayı amaçladıklarını ifade eden Sengel, şunları söyledi: "Efeslim Kart ile birden fazla toplumun farklı kesimlerine dokunmayı amaçlamıştık. Sosyal yardıma ihtiyaçlı olan vatandaşların esnaftan alışveriş etmesini sağlayan bir kart. Ama bu tek başına yeterli değildi. Çünkü birçok belediyede de aynı örnekler vardı. Bunu biraz daha genişletip nasıl çoğaltabiliriz ve çevreye yararlı ve duyarlı hale nasıl getirebiliriz diye düşündük. Sonrasında Efeslim Kart'ı sosyal yardıma muhtaç olan kişilere yüklediğimiz paralarla, esnaftan alışveriş ederken aynı zamanda da evsel atıkları da toplayıp bunları bizim geri dönüşümlerimize verdikten sonra tartının sonucunda ne kadar bedel çıkıyorsa aynı şekilde onlara bonus gibi yüklemeye başladık. Bu şekilde hem evsel atıkların toplanmasını sağladık hem de bu evsel atıklardan sonrasında tekrardan esnafa dönmesini ve sosyal yardımdan yararlanmak isteyenlerin de bu döngünün içerisine girmesiyle ilgili bir esasımız vardı. Ancak bu da yetmedi bize, dördüncü bir şeyi gerçekleştirmemiz gerekiyordu. Efeslim Kart'ta sadece sosyal yardıma ihtiyaçları olan vatandaşlarımız değil aynı zamanda çevreye duyarlı olan vatandaşlarımız da bu evsel atıkları toplayarak bunları paraya çevirebilirler ve sonrasında da istiyorlarsa sokak hayvanları için pet shoplardan gidip mamaları alıp sokak hayvanlarını besleyebilirler. İstiyorlarsa da bunu Efes Selçuk Belediyesi tekrardan geri verebilirler. Bu vermiş oldukları parayla da biz de öğrencilerimizin okunmalarına ve onlara destek olmak için bir ayak sağlarız, dedik. Bu anlamda hem eğitime destek olan hem çevre dostu olan hem esnafına sahip çıkan hem de sosyal yardıma ihtiyacı olan bütün vatandaşlara dokunabileceğimiz bir kart ortaya çıkardık. Bu kartın ve bu projenin sonucunda da Türkiye Kent Ödüllerine layık görüldük. Hâla daha Efeslim Kart'la devam ediyoruz. Halihazırda 10 milyona yakın bir bedelle bu işin döngüsünü sağlamaya devam ediyoruz. Sosyal yardımdan yararlanıyor ve bu bedel tamamen Efes Selçuk'ta esnafta kalıyor"
Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, ilçedeki tarımsal üretime yönelik destekleri şöyle anlattı: "Efes Selçuk, Küçük Menderes'in tam denizle buluştuğu alüvyonlu topraklar ve bereketli alanların çok olduğu bir yer. Burada zeytininden incirine, ayvasından narına, öteki tarafından üzümüne, her türlü meyvenin her türlü sebzenin yetiştiği topraklardan bahsediyoruz. Gerçekten doğru düzgün bir tarım politikası olmadığı için, çiftçi çok zora sokulduğu bir dönemden geçiyor. O anlamda Efes Selçuk Belediyesi olarak daha yıllar öncesinden yapılmış olan bir Depo Efes adını verilen bir soğuk hava depomuz var ve orada üreticinin mevcut olan yetiştirdiği ürünlerin katma değerinin artmasını sağlayan soğuk havaya atıp daha sonrasında çok daha yüksek fiyatlara satabildiği alanlar oluşturuldu. Öteki taraftan döndüğümüzde Efes Tarlası Yaşam Köyü ile birlikte toprak okulumuzda ziraat mühendisleri odasıyla yaptığımız sözleşme gereği onlardan aldığımız doğru tarım tekniklerine ilişkin dersler veriyoruz. Çiftçiye ya da ilk defa çiftçilikle uğraşmak isteyenlere. Okul öncesi çocuklardan başlamak üzere toprakla bütünleştiriyoruz. Çünkü aile tarımının çok önemli olduğunu ve istihdam krizinin de ancak bu şekilde ortadan kalkabileceğini düşünüyoruz. Toprak okulunda verdiğimiz aromatik bitkilerle ilgili olan derslerin sonucunda birçok kadın artık çeşitli bitkilerin yağlarını çıkartıp bunları satarak ekonomiye dahil olmaya başladı. Öteki taraftan tohum merkezimizde ilk olarak bulduğumuz kara karpuz çekirdeğiyle başlamak üzere birçok noktada tohum üretmeye başlıyoruz. Gerçekten yerel tohumları üretmeye başlıyoruz ve bunları dağıtıyoruz. Sadece Efes Selçuk'a değil. tumturkiyeeksin.com adresinden bütün Türkiye'ye o tohumu gönderiyoruz. O tohumlardan fideler yapıyoruz. En son Hatay depreminde Hatay Defne'de kadın kooperatifine gittik. Onlar fide zamanını kaçırmışlardı. Bizler teslim ettik. Efes Selçuk'un bereketini aslında bütün Türkiye'ye yaymak gibi de bir derdimiz olduğu gibi tarımın burada ne kadar önemli olduğunu gösterebileceğimiz bir İsmail Tonguç Tarım Müzemiz de var. Plantasyonlarımız da var. Köy enstitüleri ruhunu birebir yaşatmak ve köylünün kendi gözleriyle gördüğü teknikleri de öğretebilmek istiyoruz. O anlamda tarım Efe Selçuk için çok önemli. Ama Efe Selçuk'ta tarım ülkede olmamasına rağmen bir politika dahilinde gidiyor. Ama ne yazık ki bu politikasızlık doğal olarak çiftçilere yansıyor. Biz orada her halükarda pansuman görevini görmek için mücadele etmeye devam ediyoruz ve devam edeceğiz."