Semra İĞTAÇ - İzmir'in tarihi semti Basmane'nin Oteller Sokağı, yıllardır yoksulluğun ve kimsesizliğin izlerini taşıyor. Bu sokakta 50 yıldır kuru temizleme işi yapan Mehmet Yıldırım, bu çarpıcı gerçeği İz Gazete'ye anlattı.

"Toplarsak 50 yıldır buradayım. Son dönemde yoksulluk arttı, hayat zorlaştı, işler azaldı. Geçim sıkıntıları büyüdü. Otellerde çamaşır yıkayamayanlar elbiselerini buraya getirir. Genelde yabancılar, gurbetçiler kalıyor. İşlerimiz onlarla" diyor Yıldırım.

Gurbetçilerin yoğun olarak kaldığı bu otellerde, ekonomik zorluklar derinden hissediliyor. Yıldırım, "İnsanların maddi gücüne göre burada fazla ücret alamayız. Gurbetçilerin paraları yok. Biz de fazla fiyat alsak, ödeyemezler. Bu yüzden ucuz yapıyoruz. İşsizlik çok arttı. Genelde iş aramaya gelenler bu otellerde kalıyor. Başka ülkelerden gelenler ve kimsesizler de var" diye ekliyor.

Basmane Oteller Sokağı'nda kuru temizleme hizmeti 25 TL'ye sunuluyor. Mehmet Yıldırım, "25 liraya kuru temizleme yapıyoruz" diyerek, işlerinin çoğunlukla gurbetçilerin ihtiyaçlarına yönelik olduğunu belirtiyor. Yoksulluğun ve geçim sıkıntısının yoğun yaşandığı bu sokakta, herkes hayatta kalmak için çabalıyor.

Yoksulluğun izleri her köşede

Bu sokakta, yoksulluğun izleri her köşede hissediliyor. Mehmet Yıldırım gibi esnaflar, düşük gelirli gurbetçilere hizmet vererek hem ayakta kalmaya çalışıyor hem de ihtiyaç sahiplerine destek oluyor. Basmane Oteller Sokağı, ekonomik zorluklarla boğuşan insanların yaşam mücadelesinin sessiz tanığı olmaya devam ediyor.

Muhabir: Semra İğtaç