NİL KAHRAMANOĞLU/ İZ GAZETE- İz Televizyonu’nda yayınlanan Özgür Coşkun ile Seçme Doğru programının konuğu CHP Torbalı Belediye Başkan Aday Adayı Yıldırım Baytekin oldu. İş insanı kimliğinin ötesinde 23 yıldır eğitim hayatı içerisinde olduğunu aktaran Baytekin, ilçeye dair projelerini anlattı.

Torbalı’da yaşayan biri olarak ilçenin ihtiyaçlarına hâkim olduğunu söyleyen Baytekin, “İş hayatımız başladıktan sonra Torbalı’yı terk etmek istemedim. Bizimle aynı işi yapan arkadaşlarımız İzmir'de ya da başka yerde oturuyorlar ama ben Torbalı'dan kopmak istemedim. Evim, işim Torbalı'da. Çocuklarım Torbalı'da okula gidiyor. Her şeyimiz Torbalı'da. Benim Torbalı ile olan bağım gerçekten çok güçlü. O yüzden siyasete atılırken, ortaya bir iddia koyarken dedim ki, ‘Bizim sevdamız Torbalı olmalı.’ Büyük bir ilçe, güçlü bir ilçe ama daha güçlü olması gerekiyor. Torbalı'ya sahip çıkılması lazım. İzmir'le Efes arasında çok önemli bir antik kent, köprü görevi görüyor. Metropolis’le ilgili projelerimiz olacak. Tarihin kavşak noktasındaki bir ilçedir. Şu an Torbalı’da bin 500’ün üzerinde fabrika var. 3 tane organize sanayi bölgemiz var.  Tarım, sanayi, turizm, inşaat daha sayabileceğimiz pek çok şey var. Potansiyeli çok yüksek ama hak ettiği yerde olduğunu düşünmüyorum. Okulunu bitirene, işsize, askerden gelene iş konusunda yardımcı olacağız. Eğer işi yoksa kuracağımız CV Bankası ile yardımcı olmaya çalışacağız. Tabii sıradan bir CV Bankası’ndan bahsetmiyorum. Aktif olarak çalışan bir ofis olacak v bunların takibini gerçekleştirecek. İşsizleri tespit edeceğiz ve iş sahibi yapacağız. Gençlik Merkezi kuracağız. Eğitimci olduğum için bu gençlik merkezinde çocukların, gençlerin kendi vizyonlarına göre eğitim almasına olanak sağlayacağım. Torbalı’nın kütüphaneye de çok ihtiyacı var. Bizim her mahallemizde bir kütüphanemizin olması lazım. En büyük hedeflerimden bir tanesi de bu” diye konuştu.

Hedef, refahı yüksek Torbalı

Gelişen, değişen ve dönüşen bir Torbalı şiarıyla yola çıktıklarını söyleyen Baytekin, yapacakları projelere dair şunları söyledi:

“Torbalı geçmişinden aldığı güçle ve birikimiyle sürekli değişiyor, sürekli gelişiyor. O yüzden Torbalı'nın yöneticilerinin Torbalı'nın önünde olması gerekir. Geçmişin tecrübesiyle geleceğin vizyonuyla yola çıktık. Torbalı'nın ciddi sorunları var. Partimiz bize bu görevi verir aday gösterilirsem o zaman tekrardan geleceğiz buraya ve projelerimizin bütününü, detayını tek tek konuşacağız. Yapılacak çok iş var. Mevcutta üçe bölünmüş bir Torbalı var. İZBAN hattının gelmesiyle birlikte mahalleler ayrılmış oldu. Torbalı'dan Aydın-İzmir Otoyolu’na geçmek için dolanmanız gerekiyor. Üst geçitler yetersiz. Bunlara kalıcı çözümler bulmamız lazım. Bir de otopark sorunumuz var. Rahmetli Başkanımız İsmail Uygur’un bir meydan projesi vardı. Yapımı şu an devam ediyor. Orada katlı otoparkımız var ama yeterli değil. İlçenin belli noktalarına katlı ve yeraltı otoparkları yapmamız lazım. Trafik akışı ile ilgili sorunumuz var. Akşam trafiğini azaltmak için raylı sistem gibi çalışmalar yapılabilir. Bunları yaparken yaptım oldu bitti diye bir şey olmamalı, Torbalı halkının görüşüyle, STK’lara danışarak bir irade ortaya koymalıyız. Bu iradeyi koyarken de cesur olmalı Bilimsel verilere, liyakate ve bilgiye dayalı bir irade ortaya koymuşsan zaten o doğrudur. Onun arkasında duracaksınız. Eğer bilgiden ve liyakatten uzak bir irade ortaya koyarsanız o zaman da bu diktatörlüğe, hırsa dayalı bir irade olmuş olur. Öte yandan bir otogarımız yok. Herkesin bir yarası. Bir kentle ilgili ilk izlenim otogarla başlar. İnsanları yol kenarında bırakıyorlar. Can güvenliği açısından da bir sorun. Bu sorunun da çözülmesi lazım. Kadın sığınma evimiz yok. Onun da yapılması lazım. Kadınlar, çocuklar, gençler ve yaşlılar için projeler üreteceğiz. Sosyal belediyeciliğin gereğidir bunu yapmak. Bir şehrin gelişmişliğinin bir göstergesi de geniş meydanlara sahip olmasıdır. Torbalı büyük bir yer. 22 köyümüz Büyükşehir Yasası’yla Mahalle statüsüne geçti. Ayranlılar mahallemiz en büyük yerleşim yerlerinden biridir. Çok fazla göç alıyor. O yüzden Ayrancılar’la ilgili ciddi projelerin yapılması lazım. Pancar da aynı şekilde. Oradan İZBAN’ın geçiyor olması da ciddi bir göç almasına neden oldu. Yapacağımız gereken şey şu; refahı yüksek olan bir Torbalı inşa etmek.”

Siyaset hizmet aracıdır

İlçede oluşan siyasi kutuplaşmalarını Torbalı’ya zarar vereceğinin dile getiren Baytekin, “Şu an 9 tane aday adayımız var Cumhuriyet Halk Partisi'nde. Hepsi de çok değerli arkadaşlarımız. Hepsine de başarılar diliyorum. Adayımız belli olduktan sonra kol kola gireceğiz ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayı olarak çalışacağız. Torbalı'nın hizmetkarı olacağız. Her zaman birlik ve beraberlikten yana olan birisiyim. İki defa aday adayı oldum, iki defasında da gösterilmedim ama ne yaptım gittim hemen aday olan arkadaşımızı destekledim, yanında durdum. Hiçbir zaman partide küstük olmaz. 100 yıllık bir partiyiz. Hiç kimse partiden daha büyük değil. Dolayısıyla burada genel merkezimiz en doğru karar verecektir. Hep şunu söylerim; iki şey çok önemlidir, bir seçilecek aday, iki yönetecek aday. Seçilecek aday kimdir? Bir kere iş hayatının içinde misiniz, esnaf mısınız, insanlara ne kadar dokundunuz? Bu soruların karşılığı olmalı. Binlerce genç yetiştirdim. Bu insanlarla, ailelerle gönül bağımız var. 23 yıldır eğitim sektöründe olan birisiyim. Öte yandan partili mi olmak gerekiyor? 2000 yılından beri gençlik kollarından gelen birisiyim. Bu partiye aday adayı olmuşum. Genel merkezimiz uygun görmemiş ama ben tabii dönüp de kimseye küsmedim. Siyaset zaten bir meslek değil ki hizmet aracıdır” ifadelerini kullandı.

Herkesten oy alacağım

Aday seçilmesi halinde tüm kesimlerden oy alacağı iddiasında bulunan Baytekin, “Siyaset bir iddia işidir ama belediye başkanlığı, belediyecilik daha büyük bir iddia işidir. Çünkü siz çalışmaya geliyorsunuz, hizmet etmeye geliyorsunuz. O şehrin en çalışkan, en dürüst en fedakâr ve mütevazi insanı olmalısınız. Halk sizi seçtiyse en iyi şekilde halka hizmet edersiniz. Bu işi Torbalı'ya bir borç olarak düşünüyorum Torbalı'nın ekmeğini yiyen, Torbalı'da yaşayan, Torbalı’yı seven biri olarak aday adayı oldum. Aday gösterildiğim takdirde AK Parti'den de MHP'den de HDP'den de Saadet Partisi’nden de İYİ Parti’den de yani bütün partilerden oy alacağımı düşünüyorum. Ayrıca kişiliğim itibariyle çok uzlaşmacı bir insanım. Kavgadan yana değilim, birlik ve beraberlikten, eşitlikten, demokrasiden yanayım” şeklinde konuştu.

Kesin söylemler zarar verir

Torbalı’da diğer adaylardan gelen “Biz olmasak kaybederiz” anlayışına da tepki gösteren Baytekin, birlik mesajı verdi. Baytekin, “Torbalı için de başka yerler için de ‘adaylığı aldım, kesinleşti’ gibi söylemler duyuyoruz. Bunlar bize zarar veriyor. Cumhuriyet Halk Partisi'nin kurumsal kimliğine zarar veriyor. Bir genel başkanımız, MYK ve Parti Meclisi’miz var. Buradan geçmeden hiç kimse adayım diyemez, dememeli. Partinin 100 yıllık iradesine ipotek koyuyorsun. Ortaya böyle bir iddia atmak diğer aday adaylarını da incitebilir. İlçe örgütümüzü de zor durumda bırakabilir. Bunlar doğru şeyler değil. Bu noktada hassas davranmak lazım. Parti terbiyesi almış bir insanım. Adayımız belli olduktan sonra bu 9 aday kol kola olmalı. Çünkü biz bir ilçe başkanı seçmiyoruz ki, parti içi bir yarışta değiliz ki. Torbalı’yı en iyi şekilde yönetecek, bunun için kafa yoracak adayı arıyoruz” diye konuştu.

Marka olmayı hak eden bir ilçe

Torbalı’nın değerinin ortaya çıkaracaklarının altını çizen Baytekin, “Torbalı, marka olmayı hak eden İzmir’in birinci ilçesidir. Bin 500 iş insanı, fabrika var. Bu insanlar kıymetlidir. Üretime destek çıkacağız. Emeğe de sahip çıkacağız. Emek ve üretimi sahiplenerek buluşturduğumuz zaman Torbalı, Türkiye’nin gündemine oturacaktır. Halkıyla dertlenen bir belediye başkanı olacağım. Halktan yana, halk için olan bir hizmet anlayışı olmalıdır. İnsana tek tek dokunan projeler ve toplumun genelini ilgilendiren projeleri tek tek hayata geçireceğiz” dedi.

Editör: Duygu Kaya