Batuhan KAYA/İz Gazete- İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, kamuoyunda Yenidoğan Çetesi olarak bilinen çetenin katlettiği bebekler için basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu istifaya davet edilirken, sağlık sistemindeki özelleştirmenin bu ölümlerin sebebi olduğu ifade edildi. Basın açıklamasını, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel okudu.

Yüksel açıklamasında, sağlık sistemindeki özelleştirmelerin bu olayın sebebi olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Yaşananlar, yıllardır kamuoyunu ve yetkilileri uyardığımız bir gerçeği, Sağlıkta Dönüşüm Programı doğrultusunda uygulanan politikaların halkın yararına olmadığı ve sağlık sisteminde yıkıcı sonuçları olduğu gerçeğini inkar edilemeyecek şekilde ortaya koymuştur.”

“Hak ettikleri cezaları almalılar”

Yenidoğan Çetesi elemanlarının hak ettikleri cezaları almaları gerektiğini kaydeden Yüksel,  “Karşımıza çıkan bu dehşet verici durum, hekimlik değerleri bir yana insanlık değerleri ile bağdaşmamaktadır. Meslek etik kurallarını ihlal ederek hekimlik mesleğinin saygınlığına, onuruna, kutsallığına leke sürenler ve sağlık çalışanlarına ilişkin güven duygusunu zedeleyenler, bebeklerin ölümüne neden olan ve halkın sağlığını riske atanlar hak ettikleri cezaları almalıdır” diye konuştu.

“Bu kara tabloyu kamu yöneticileri yarattı”

Sağlık sistemindeki sorunları ve Yenidoğan Çetesi gibi çeteleri sağlık sisteminin yarattığını açıklayan Yüksel, “Kamu yöneticilerinin sistemin yarattığı bu kara tabloyu, işini hakkıyla yapan hekim ve sağlık çalışanlarına yükleyerek, suçu üstlerinden atma çabaları gerçeğin üstünü örtme gayretinden öte değildir. Gerçek, sağlıkta dönüşüm programının halk sağlığı üzerindeki yıkıcı etkisidir. Gerçek, koruyucu sağlık hizmetlerinin yok sayılmasıdır. Gerçek, aşı bulamamak, ilacı parasız alamamaktır. Gerçek, çöken bir sağlık sistemidir ve bunun sorumluları bellidir. Yürütme ve denetim görevini elinde tutan kamu yöneticilerinin, sağlık müdürlüğü yetkililerinin, görev ihmali yönünden soruşturulması gerekir. Bu olayda ciddi bir denetim eksikliğine dair güçlü emareler vardır. Yıllardır sürdürülen bu suç düzeninin esas failleri kadar suçun ortaya geç çıkmasından sorumlu olanlar da adalet önünde hesap vermelidir” şeklinde konuştu.

“Mevcut sağlık politikaları terk edilmelidir”

Mevcut sağlık politikalarının sağlık sistemindeki sorunların temelini oluşturduğunu ve bu politikaların terk edilmesi gerektiğini kaydeden Yüksel, “Sağlık hizmetini sıradanlaştıran, niteliğe değil niceliğe önem veren, hastaneleri ticarethane ve hastaları müşteri haline getiren, sağlığı piyasa kurallarına teslim eden Sağlıkta Dönüşüm Programı sağlık sistemimizi çökertmiştir. Halk sağlığına, hekimlik değerlerine ve sağlık çalışanlarına zarar veren, ülke kaynaklarının bir avuç insanın çıkarına boşa harcanmasına yol açan ve bu son olayda gördüğümüz gibi insanlık değerlerinin ayaklar altına alınmasına neden olan politikalar bir an önce terk edilmelidir” dedi.

“Sağlıkta ticaret ölümü getirdi”

Sağlıkta ticaretin ölümü getirdiğini söyleyen Yüksel, şu ifadelerle açıklamasını noktaladı:
“En büyük hayal olarak ifade edilen devasa hastanelere aktarılan bütçenin, diğer alanda duyulan ihtiyaçlar için harcanmaması tercihi, aslında sayısını tam olarak bilemediğimiz kaybettiğimiz bebeklerin ailelerinin hayallerini yıkmış, hayatlarını cehenneme çevirmiştir. Bir bebeğimizin daha bu nedenlerle ölümüne tahammülümüz yoktur. Yıllardır bıkmadan usanmadan söylediğimiz gibi sağlıkta ticaret ölüm getirmiştir. Kar odaklı bu yönetim anlayışı canımızı yakmaktadır ve yakmaya da devam edecektir. Herkese eşit ulaşılabilir, nitelikli ve ücretsiz sağlık hizmetinin kamu eliyle sunulması sağlanmalıdır. Beklemeden, oyalanmadan”

“SGK özel hastaneleri finanse etmemeli”

Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Üyesi Prof. Ali Osman Karababa, SGK’nın özel hastaneleri finanse ettiğini ve bunun sistemde açık oluşturduğu kaydederek, “Bir kişi bir yılda 11 kez ortalama sağlık kurumlarına başvuruyor. Bu kışkırtılmış bir sağlık hizmeti talebi. Bu talep nedeniyle çalışanlar şiddete uğruyor, hizmet almak sıkıntıya düşüyor. SGK özel sağlık kurumlarının harcamalarını karşılamaya başladı, özel sağlık güvencesi olanlarının. Bunun üzerine vatandaşların cebinden de çok büyük paralar akıyor. Bu yüzden özel sektörün SGK tarafında finanse edilmesinin yanlış olduğunu düşünüyoruz. Parası olan özel hastanelere gidebilir ama onun dışındaki ödemeleri SGK yapmamalı. Bu karşılaştığımız olay buzdağının görünen yüzü. Arkasında neler olduğunu soruşturma sürecinde göreceğiz. TBB olarak bu konuda iki farklı grup kurduk. Biri süreci izleyecek, diğeri de eylemlilik sürecini götürecek. Sürecin takipçisi olacağız” dedi.

Muhabir: BATUHAN KAYA