Sevinç KARATAŞ- Göç idaresinde çalışan kamu emekçilerinin özlük haklarına ilişkin basın açıklaması düzenleyen Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi, Göç İdaresi’ni hak gaspına son vermeye davet etti. BES, Göç İdaresi’nde çalışan kamu emekçilerinin “Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı” açılarak görevlerinde yükselmelerinin sağlanmasını istediğini vurguladı. Basın açıklamasını yapan BES İzmir Şube Sekreteri Ferhat Bayhan, “Yaşanan insani krizin ortasında büyük bir özveriyle çalışan emekçilere mesleki hayatlarında hiçbir kariyer şansı tanınmaması, çoğunluğu genç olan Göç İdaresi ve Geri Gönderme Merkezleri emekçilerinde çalışma hayatında geleceksizlik, amaçsızlık ortaya çıkarmakta ve sarf edilen emeklerin boşa olduğu inancını yaratmaktadır” şeklinde konuştu.

Göç İdaresi’nde çalışan kamu emekçilerinin 11 yıldır görevde yükselme haklarının gasp edildiğini söyleyen Bayhan, “Kamu kurumlarının adeta bir kasaba gibi yönetildiği; liyakatin, halka hizmete dayalı bir görev bilincinin yerini, torpilin ve menfaatçiliğin aldığı, kuralsızlığın kural olduğu, hukukun, anayasanın ortadan kaldırıldığı bir ahlaki çürüme süreci yaşamaktayız. Anayasa ile güvence altına alınmış eşit, liyakat esasına dayalı bir kariyer hakkı hiçe sayılarak; mülakat ve kuralsız atamalarla, vekâlete dayalı, her an görevden alınma korkusu yaşatan idarecilik anlayışıyla, hukukun değil siyasetin emrinde bir idareci profili yaratılmaktadır.  Bu hukuk tanımazlığın en çok ve en ağır yaşandığı kurumlardan biri de Göç İdaresi Başkanlığı ve bağlı Geri Gönderme Merkezleridir. 11 yıldır var olan bir kurumda anayasal bir hak olan; eşit, liyakate dayalı bir kariyer hakkı ortadan kaldırılmıştır. 11 yıl önce göreve genç yaşlarında başlayan Göç İdaresi ve Geri Gönderme Merkezi emekçileri orta yaşlarına gelmiş, ancak 11 yıldır Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavı açılmamış, kariyer hakları gasp edilmiştir” diye ifade etti.

Kamu emekçilerine mesleki hayatlarında hiçbir kariyer şansı tanınmadığını ifade eden Bayhan, “Kurumun atama ve görevde yükselme esaslarını düzenleyen Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği yönetmeliği ile sınav hakkı tanınmakta, Ancak Göç İdaresi Başkanlığı kendi yönetmeliğine uymamakta, Asil idareci yerine vekaleten atamalar yöntemi ile her an görevden alınma korkusuyla atamayı yapan siyasi iktidara bağımlı idarecilerle kurum hukuksuz bir şekilde yönetilmektedir. Uygulanan yanlış politikalar neticesinde, yıllardır büyük bir göç sorunu yaşayan ülkemizde Göç İdaresi ve Geri Gönderme Merkezleri artık ülke güvenliğinde önemli bir rol oynamaktadır.   Yaşanan insani krizin ortasında büyük bir özveriyle çalışan emekçilere mesleki hayatlarında hiçbir kariyer şansı tanınmaması, çoğunluğu genç olan Göç İdaresi ve Geri Gönderme Merkezleri emekçilerinde çalışma hayatında geleceksizlik, amaçsızlık ortaya çıkarmakta ve sarf edilen emeklerin boşa olduğu inancını yaratmaktadır. Büro Emekçileri Sendikası olarak; Göç İdaresi Başkanlığını Anayasaya, yasalara ve kendi yönetmeliğine uygun davranarak bu hak gaspına son vermeye, ivedilikle Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı açmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

Muhabir: Sevinç KARATAŞ