Bilim insanlarının yeni araştırması insanların çok hoşuna gidecek. Bilim insanları bu kez farelerin yaşam süresini uzatan bir ilaç keşfetti.
Yeni ilacın denendiği farelere genç görünümleri nedeniyle "süper model büyükanneler" adı verildi.
Bu farelerin diğerlerine kıyasla daha sağlıklı, güçlü olduğu farkedildi. Aynı zamanda bu farelerde kanser vakalarının da az olduğu belirlendi.
İlaç için test çalışmaları sürüyor. Ancak bu ilacın insanlar üzerinde kullanılıp kullanılmayacağı henüz bilinmiyor.
Yaşlanma sürecini araştıran bilim insanları, interlökin-11 adı verilen bir proteini incelemeye başladı. Bu proteinin yaşlandıkça insanlarda artışa geçtiği belirlendi.
Buna odaklanan bilim insanları, farelerin genetiğini değiştirdi ve interlökin-11 üretmemelerini sağladı.
Yapılan diğer deneyde ise farelerin önce büyümesi beklendi. Sonra da vücutlarını interlökin-11'den arındırmak için ilaç verildi.
Deney sonucunda bu farelerin yaşam süresinin yüzde 20-25 oranında arttığı belirlendi.
Diğer laboratuvar fareleri genellikle kanserden ölürken, bu farelerin hastalık seviyelerinin daha düşük olduğu gözlendi. Aynı zamanda bu farelerin daha zayıf olduğu, tüylerinin de daha sağlıklı olduğu belirlendi.
Araştırma ile ilgili açıklama yapan Prof. Stuart Cook, "Çok heyecanlanmamaya çalışıyorum. Etrafta bir sürü yanıltıcı bilgi var, bu yüzden verilere bağlı kalmaya çalışıyorum ve bunlar en güçlü olanları" dedi.
İlacın insanlarda "kesinlikle" denenmeye değer olduğunu düşünen Cook, etkisinin "dönüştürücü olacağını" ve kendisinin de ilacı almaya hazır olduğunu belirtti.
Duke-NUS Tıp Fakültesi'nden Prof. Anissa Widjaja da "Çalışmamız fareler üzerinde yapılmış olsa da, insan hücreleri ve dokuları üzerinde yapılan çalışmalarda da benzer etkiler gördüğümüz göz önüne alındığında, bu bulguların insanlar için de anlamlı olmasını umuyoruz" dedi.