EPFL araştırmacıları, kuş benzeri bacakların yardımıyla yürüyebilen, zıplayabilen ve sıçrayarak uçabilen bir drone ürettiler ve bu sayede insansız hava araçlarının erişebileceği potansiyel ortamların yelpazesini büyük ölçüde genişlettiler.
"Kuş uçuşu" iki nokta arasındaki en kısa mesafeyi ifade eden yaygın bir deyimdir, ancak EPFL Mühendislik Okulu'ndaki Dario Floreano liderliğindeki Akıllı Sistemler Laboratuvarı (LIS), RAVEN (Çoklu Çevreler için Robotik Kuşlardan Esinlenen Araç) ile bu ifadeyi tam anlamıyla benimsemiştir. Kuzgunlar ve kargalar gibi hava ve kara arasında sık sık geçiş yapan tüneyen kuşlar temel alınarak tasarlanan çok işlevli robotik bacaklar, daha önce kanatlı dronların erişemediği ortamlarda otonom bir şekilde havalanmasını sağlıyor.
"Kuşlar ilk etapta uçaklar için ilham kaynağıydı ve Wright kardeşler bu rüyayı gerçekleştirdi, ancak günümüz uçakları bile kuşların yapabildiklerinden oldukça uzak," diyor LIS doktora öğrencisi Won Dong Shin.
RAVEN'ın tasarımı, kütleyi en aza indirirken yürüyüş çeşitliliğini en üst düzeye çıkarmayı hedefliyor. Kuş bacaklarının oranlarından (ve EPFL kampüsünde kargaların uzun süreli gözlemlerinden) ilham alan Shin, sabit kanatlı bir drone için bir dizi özel, çok işlevli kuş bacağı tasarladı. Bacak karmaşıklığı ile genel drone ağırlığı (0,62 kg) arasında optimum dengeyi sağlamak için matematiksel modeller, bilgisayar simülasyonları ve deneysel yinelemelerin bir kombinasyonunu kullandı. Ortaya çıkan bacak, daha ağır bileşenleri 'gövdeye' yakın tutarken, yaylar ve motorların bir kombinasyonu güçlü kuş tendonlarını ve kaslarını taklit ediyor. İki eklemli yapıdan oluşan hafif kuşlardan ilham alan ayaklar, yürüme, zıplama ve sıçrama için çeşitli duruşları destekleyen pasif elastik bir eklemden yararlanıyor.