30 yıl önce İzmir’de kurulan ve 2024 yılında, yıllık 15 milyon test yaparak İzmir nüfusunun 3 katı kadar test sayısını 1 yıl içerisinde yapabilmeyi başaran Biolab, 250 çalışan ve 7 şubeyle hizmet veriyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tuncay Batur hizmetlerinin temelinde yatan 4 temel ilkeyi vurguluyor: Doğru, Hızlı, Ekonomik ve Kolay Ulaşabilir.

Batur, bin 900 farklı test parametresinin olduğu altısı İzmir’de birisi de Aydın’da olmak üzere 7 ayrı şube ile hastalara hizmet verdiklerini söyleyerek çalışmalarını İz Gazete’ye anlattı. 

Uzman Doktor Tuncay Batur kimdir?

“Dr. Tuncay Batur Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanıdır. İzmir Atatürk Lisesi’nden mezun olduktan sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdim. Ardından Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümüne girdim ve aynı hastanede Asistanlık, Uzmanlık, Başhekimi Yardımcılığı ve son olarak Hastane Başhekimliği görevlerinde bulundum. Yine Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi’nden Başhekim olarak emekli oldum. “

“İlkemiz: TANIDA GÜVENCE”

Biolab nasıl kurulmuştur?

“Biolab Laboratuvarlar Grubu, 18 Mart 1994’te Alsancak’ta 2 kişi olarak yaşamına başladı. O tarihten sonra laboratuvarımızı doğru ve hızlı sonuca odakladık. Ayrıca ‘Tanıda Güvence’yi de ilke olarak belirledik.
Bir sloganımız var ‘Tanıda Güvence’ yani insanların her zaman için doğru sonuca en ekonomik ve en hızlı şekilde ulaşması hedefimizdi. Laboratuvarımızda vermiş olduğumuz tetkik sonuçlar hem hastayı hem de hekimin başarısını etkiler. Tetkik sonuçlarının iki yere birden olumsuz ya da olumlu etkileri olabilir. Dolayısıyla tahlil sonuçlarının doğru ve güvenilir olması bu konuda çok önemlidir. Bu sebeple biz bu gelişim sürecinin adını ‘Tanıda Güvence’ koyduk ve hep bu temelde geliştirdik. Temel bir diğer ilkemiz ise İzmir’in ve Ege Bölgesi’nin laboratuvarı olmaktı. Bu kapsamda öncelikli olarak iki kişi başladığımız bu serüvende önce Mikrobiyoloji sonra Biyokimya, sonra da Patoloji branşlarının eklenmesiyle beraber hızlı bir şekilde gelişime başladık.”

Biolab’ın kaçıncı yılı ve bu yıllar size neler kattı?

Bu sene bizim 30’uncu yılımız ve bu 30 yıl içerisinde çok farklı öğrenilmişlikler biriktirdik. Enerji kesintileri, su kesintileri, internet kesintileri gibi bir çok senaryoyla karşılaştık ve hepsi için alternatif yollar geliştirdik. Pandemi döneminde önce özel kurumların PCR testi yapması yasakken Sağlık Bakanlığı arayıp PCR testine başlayabilir misiniz dediğinde biz 2 günde PCR hizmeti vermeye başladık. Artık günümüzde hızlı reaksiyon verebilmek gerekiyor.”

"Her numune özen gösterilmeyi hak eder"

Biolab’ın ilkeleri nelerdir?

“Sağlık, diğer ticari faaliyetlerden oldukça farklı. Bizim amacımız, çok yüksek meblağlarla insanlara zor ulaşılabilen değil, insanların ekonomik olarak zorlanmadan rahatlıkla hizmet alabilecekleri ve bunu güvence altına alabilecekleri bir sağlık hizmeti sağlamak. Temel ilkemiz ‘koşul ne olursa olsun nereden gelirse gelsin her numune bizim için aynı titizlik ve özene değer’. Fiyat politikamızdaki temel kriter de bu yüzden insanların rahatlıkla ulaşabileceği bir laboratuvar standardı kurmak oldu.”

"Tüm İzmirlileri yılda 3 kez test ediyoruz""

Biolab’ı diğerlerinden ayıran işler nelerdir?

“Biolab Laboratuvarlar Grubunun en belirgin özelliği, bölgenin en yüksek test sayısı üreten ve test çeşidi barındıran laboratuvarı olmasıdır. 2023’teki test sayımız 15 milyon. Bu sayı; neredeyse büyük kamu hastanelerinin test sayılarıyla eş değer. Bunu başarmamızın sebebi portföyümüzü çok geniş tutmamızdır. Türkiye’nin birçok ilinden bize numuneler geliyor. Bir diğeri de iş sağlığı ve güvenliği alanındaki sağlık tetkikleri. Rutin testlerin yanı sıra ağır metaller ya da petrokimya alanında çalışanların etkilendiği uçucu gazların kana karışması sonucu oluşan maruziyetin tespitini de solvent ölçümleriyle yapıyoruz”

Bebek ve çocuk dostu laboratuvar olmak nasıl bir şey?

“Bildiğimiz gibi ebeveynlerin en büyük hassasiyetleri çocukları. Özellikle hasta bir çocuktan numune almak oldukça zor. Hem aile hem de çocuk için yıpratıcı bir süreç. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı’nın Bebek ve Çocuk Dostu Sağlık Kurumları sertifikasyon programına laboratuvar alanında başvuran tek kurum olduk. Yapılan denetim ve eğitimler sonrası 2004 yılında ödüllendirildik ve halen de bu kriterleri taşımaktan çok mutluyuz.

Bebek ve çocuklara ait özel numune alma aparatları, tüpleri ve son teknoloji Damar Görüntüleme Cihazları bu konuya verdiğimiz önemin önemli bir göstergesi. Her laboratuvarımızda bebek emzirme odalarımız ve bilgilendirme afişlerimiz bulunuyor. Yine 2 şubemizde laboratuvar içinde çocuk oyun parkımız mevcut.”

Bir numune Biolab’a girdiği andan itibaren nasıl bir süreç geçiriyor?

“Bu kadar yüksek test sayısıyla beraber bunun altyapısını ve sürdürülebilir olmasını sağlamanız gerekiyor. Buraya geldiğiniz anda size bir kayıt açılıyor. Kayıt açıldığı anda isminizin bir önemi kalmıyor, bir barkodunuz oluyor ve süreç tamamen bununla ilerliyor. Alınan kanlar barkodlanıyor, barkodlanmış olan numuneler, numune hazırlık aşamasını bu tüplerle geçiyor ve daha sonra bu tüpler direkt olarak cihazın içine konuyor. Cihaz barkodu okuyor ve hangi test veya testler varsa bilgisayara soruyor, o barkoda kayıtlı olan testler algılanıyor ve testler yapılmaya başlanıyor. Testler bittikten sonra direkt cihaz tarafından manuel bir müdahale olmaksızın sisteme yüklüyor. Uzman Hekimlerimizin önüne onaylanması için sonuçlar düşüyor.”

Personelleriniz eğitim süreci nasıl işliyor?

“İşe yeni başlayan her personel mutlaka bir oryantasyondan geçiyor. Oryantasyon bittikten sonra personelimiz, hangi branşta olursa olsun 2-3 ay boyunca yanında kıdemli bir personelle çalışıyor ve eğitim süreci bittikten sonra, yetkinliği onaylandığı anda sahada tek başına çalışabilir hale geliyor. Sürekli olarak yenileme eğitimi de veriliyor. Her teknisyenin çalıştığı alan bellidir, haftada iki gün ise sorumlu teknisyenlerin “Süreç Denetim” eğitimleri vardır. Ayrıca dijital alanda ve yapay zekanın sektörümüzde kullanımı için yoğun çalışmalar ve yatırımlar yapıyoruz. Eğitimlerimiz sadece yeni başlayan personelimizle sınırlı değil, sürekli devam ediyor.”

Yarın yurtdışında laboratuvar kursak aynı gün çalışmaya başlarız

30 yıl içerisindeki cihaz, ekipman, altyapı birikimini teknolojik ve maliyet olarak değerlemek mümkün değil ama bunların tamamı yurtdışı kaynaklı cihazlar ve çok yüksek maliyetler söz konusu. Bunlar tabii çok hızlı ve standardı yüksek olan ekipmanlar. Şu an kullandığımız ekipmanlar Avrupa standartlarında, hatta bir tık daha önde. Bugün laboratuvarımızı aynı şekilde alıp Almanya’ya ya da başka bir Avrupa ülkesine götürsek aynı gün çalışmaya başlayabiliriz. Sağlık Bakanlığı’nda “dış kalite kontrol” olarak adlandırılan ve zorunlu tutulan yaptığınız testleri teyit ettirmek yaklaşık 10 senelik geçmişe sahip ama Biolab’ın “dış kalite kontrol” e başlama tarihi kuruluşundan 6 yıl sonrası, yani 24 yıldır bunu yapıyoruz. Biolab sürekli olarak kendisini denetleyen bir kurum.”

COVID sürecinde neler öğrendiniz?

“COVID bize çok şey öğretti. COVID’le birlikte her türlü salgına, her türlü olağandışı olaya hazır olmamız gerektiğini öğrendik. Sadece Türkiye’nin değil buna Dünya’nın hazır olmadığını hep beraber gördük. Çok ciddi kayıplar oldu. Tüm Dünya’da tanıda ciddi gecikmeler oldu. Kitler yetişmedi, sonuçlar yetişmedi, havaalanlarına tesisler kuruldu. Laboratuvarlar olarak buna hazırlıklı olmadığımızı gördük. Özellikle henüz bir yıl önce hizmete giren ve 1500 metrekare bağımsız alanda hizmet vermeye başlayan teknolojik binamızda çok gelişmiş bir PCR laboratuvarının gerekliliğini fark ettik. Yaptığımız yatırımla bugün son derece donanımlı bir PCR laboratuvarımız var. Biz burada sadece COVID değil, birçok virüse ait, özellikle çoklu etkenin bir arada bakılabildiği PCR temelli testlerimizi uygulayabiliyoruz.”

Bugünlerde en ciddi artış gösteren hastalıklar neler?

“Çağımızın önemli bir problemi alerji. Alerjiler toplumda çok yaygın. Alerji ve alerjiye bağlı alt solunum ve üst solunum yolu enfeksiyonları sıklıkta gözükmekte. Bu sebeple de alerjide tanıya ulaşımı kolaylaştırmak istedik. Alerji tanısı pahalı olduğu için bunu insanlara daha uygun fiyatlarla ve daha sağlıklı bir şekilde sunabilmemizi hedefleyen bir algoritma geliştirdik ve ona ait bir alerji laboratuvarı kurduk. Son olarak da 2 hafta önce moleküler alerji konusunda son derece kapsamlı bir cihazı bünyemize kattık.”

Doğru, hızlı, ekonomik ve kolay ulaşılabilir

Biolab’ın İzmir’e kattığı değer nedir?

“Sağlık hizmetleri, giderek maliyeti artan ve insanların bütçelerini zorlayan bir hizmete dönüştü. Son dönemlerde ortalama yaşların uzaması, insülin direnci, kanser gibi hastalıkların artışı nedeniyle sağlık giderlerinin artması insanların bütçelerini zorlamaya başladı. Biolab’ta birkaç kriterimiz var; insanlarımız sağlık hizmetine doğru, hızlı, ekonomik ve kolay ulaşabilmeli. Biz bu 4 kriteri Biolab çatısı altında birleştirmeyi hedefledik. İzmir’de birçok alanda gelişim var. Bizim için İzmirli olmak, İzmir’i ve Ege Bölgesi’ni hedeflemek önemliydi. Biz, bu coğrafyanın dışına çıkıp ticari ve yönetilebilir olmayan bir hale gelmek istemedik. Bu lokasyonda da gelişimi ve altyapıyı sağlayabilmek önemlidir.”

Hedef: Ege Bölgesi'ne yeni tesis

Biolab’ı gelecekte hangi noktada göreceğiz?

İzmir’de doğan, büyüyen ve şifa dağıtan Biolab’ın kurucusu Tuncay Batur’a, Biolab için bundan sonraki hedefin ne olduğunu sorduk. Batur, İz Gazete ile paylaştığı yolculuğun sonunda Biolab’ın geleceğini için vizyonunu şöyle açıkladı:
“Biolab için nihai bir hedef yok. Sağlıkta gelişim bir süreç, bu işin bir bitiş noktası yok. Şu anda temel hedefimiz kendi alanımızda İzmir’in lider kuruluşu özelliğini sürdürmek. Her an her yerde İzmirli hemşehrilerimiz için doğru, hızlı, ekonomik ve kolay biçimde ulaşılabilir olmak istiyoruz. Kahramanlar bina projesi 2018’de planlandı, pandemiye denk geldi ve 2023’ün Nisan’ında başlayabildik. Bu bina özelinde 5 yıl için koyduğumuz hedefler 1 yılda gerçekleşti. Şu an yeni bir planlamayla, çok daha büyük ve gelişmişini önümüzdeki 3 sene içerisinde Ege Bölgesi’nde hizmete sokacağız. Sadece kurum ve kişilere değil, belki kamu alanında da hizmet veren bir kurum istiyoruz.”

Güzelbahçe Şubesi açıldı!

“Biolab Güzelbahçe Şubesi, önceki yıllarda kurulan 6 laboratuvarın getirdiği tecrübe ve mesleki yetkinlikle donatılarak açıldı. Pandemi ile birlikte değişen alışkanlıkların analizi sonrası bu lokasyonda hizmet yapmaya karar verdik. İzmir’de 5 ve Aydın’da kurduğumuz 1 laboratuvarla insanlara “doğru, hızlı, ekonomik ve kolay ulaşılabilir” test hizmetleri vermeyi amaçlayan, bin 900 farklı test çalışan ve yılda 15 milyonu bulan test yapan Biolab, Güzelbahçe’de de hizmet vermeye başladı. İnsanların, şehrin kalabalığına ve kargaşasına girmeden, merkezden uzak bir noktada sağlık hizmetine erişebilmesi için açılan Biolab Güzelbahçe Şubesi, 30 yıllık tecrübesiyle sağlık dağıtacak.
İnsanların yaşamlarının her dönemini etkileyen sağlık kararlarında doğru, güvenilir, hızlı ve kolay ulaşılabilen bir laboratuvar hizmeti sunuyoruz.

Bizimle beraber doğan çocukların 30 yıldır sağlık hizmetlerini sunmak ve onların da çocuklarına hizmet vermek bize gurur veriyor.”

Muhabir: Batuhan KAYA