Son zamanlarda İzmir'de duyduğumuz kelimelerden biri de İzmiras Rotası. Peki nedir İzmiras Rotası?

İzmiras Rotası nedir?

İzmiras Rotası; İzmir kent merkezini yeşil alt yapı ile desteklenmiş kesintisiz yürüyüş yolu ile kırsal alanla buluşturan bağlantılı ve çok katmanlı bir turizm bileşenidir.

İzMiras Programı, İzmir'in 8,500 yıllık kültürel mirasını koruma, gelecek nesillere aktarma, dünya genelinde ve özellikle İzmir halkı arasında farkındalığını artırma amacıyla faaliyetler yürütüyor.

İzMiras programı, kültürel mirasın sadece geçmişle ilgili olmadığını, aynı zamanda geleceği de şekillendiren önemli bir kaynak olduğunu kabul ediyor. Geçmişi anlamak, bugün hakkında içgörüler sağlayabilir ve miras, insanları birbirine bağlayan sosyal bir bağ olduğu için paylaşılan bir aidiyet duygusunu güçlendirebilir.


İzmiras Rotası'nın amacı nedir?

Bu programın temel amaçları üç farklı boyutta şekillenmektedir. İlk olarak, İzmir'in kültürel mirasına yönelik yerel topluluklar arasında farkındalığı artırmak. İkinci olarak, bu mirasın Türkiye ve dünya çapında tanınmasını sağlamak. Son olarak, şehrin ekonomik, sosyal ve mekânsal gelişimini yönlendirmede ve yeniliklere ilham vermede şehrin kültürel mirasına dayanan akademik araştırmaları kullanmak.

İzMiras Programı, projelerini uyguladığı alanlar belirlemiştir. Bu alanlardan biri olan İzMiras rotaları, farkındalığı artırmayı, sürdürülebilir turizmi teşvik etmeyi ve ziyaretçilere tarih, kültür ve doğayı birleştiren eşsiz bir deneyim sunmayı hedeflemektedir.

Belirlenen rotalarda vatandaşlar hem tarihle hem de doğa ile buluşma imkanı buluyor.

İzmir Büyükşehir'in rotalarından bazıları şunlar:

Çeşme-Bağlararası-Ovacık-Manastır Bağ Rotası

Anadolu’nun bilinen ilk şaraphanesine sahip Yarımada, tarihinden aldığı güçle bugünün bağ rotasını oluşturmuştur. Milattan Önce 2000’lerde Hititler ve Giritlilerin şarap üretip ihraç ettiği antik Çeşme limanında, Bağlararası mevkiinde bulunan şaraphane, arkeolojik kazılar ile ortaya çıkarılmaktadır. Yürüyüş ve bisiklet yolları ile kesişen 151 kilometrelik bağ yolu, meraklılarını Selçuk, Menderes, Seferihisar, Urla, Çeşme ve Karaburun’daki üzüm bağlarında gezdirerek; üreticiyle buluşturmaktadır.

Basmane Rotası

Antik çağlardan Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet'e birçok dönemin izlerini taşıyan Basmane bölgesine özel bir rota hazırladık.Bir zamanların ihtişamlı konakları,kiliseleri,yıllar boyu Yahudi ailelerine yuva olmuş kortejoları,meşhur Oteller Sokağı'nı, eski sinemaları gezerken saklı kalmış değerleri hatırlayacak,arkeolojik kazı çalışmaları süren Smyrna Agorası,butik müzeler,restorasyon çalışmalarıyla kente yeniden kazandırılan Namazgah Hamamı gibi noktalarla da bölgenin yeniden canlanışına tanıklık edeceğiz.

Kadifekale Rotası

İzmir'i ve körfez manzarasını doyasıya seyredebileceğiniz Kadifekale rotasında, antik kentin akropolisi olarak inşa edilen Kadifekale'yi,Bizans Sarnıcı'nı,kentteki ilk Türk yapısı olduğu düşünülen mescidi göreceğiz.Tarihi yangın kulesini,"Anadolu'da mermerden yapılan tiyatroların en güzeli" olarak nitelendirilmiş antik tiyatronun kazı çalışmalarını görüp,bölgede yaşamış olan Afrotürkleri ve bayramlarını hatırlayacağız.


Karaburun-Eğlenhoca-Kösedere-Aşağı Ovacık-İnecik Bağ Rotası

Eğlenhoca, Kösedere, Aşağıovacık ve İnecik mahalleleri sınırlarında bulunan parkur, mahalleleri birbirine bağlayan asfalt yol çevresindeki münferit üzüm bağlarından geçer. Şaraplık üzüm çeşitleri cabarnet sauvignon, sauvignon blanc yetiştirilmektedir. Üzüm işletmesi bulunmamaktadır. Parkur mesafesi 14.5 km' dir. Parkur içi ulaşım yürüyüş, bisiklet ve araç seçenekleri ile sağlanabilir.

Beyler-Orhanlı-Yeniköy-Çatalca-İstasyon Bağ Rotası

Seferihisar ve Menderes ilçelerinde bulunan ve Beyler Baraj Gölü'nün sağ sahilinden başlayan parkur; Beyler, Kavakdere, Eski Orhanlı, Yeni Orhanlı, Yeniköy ve Çatalca köylerini dolaşır. Menderes ilçe merkezine ulaşan parkur üzerinde, yerel üreticilerin yetiştirdiği münferit bağlar ile yanı sıra İsabey Bağevi ve Cankara Bağcılık işletmeleri bulunmaktadır. Bölgede sofralık üzüm türleri olan sultaniye, osmanca,  alphonse lavallee ve razaki üretilmekte; şaraplık üzüm türleri  cabernet sauvignon, merlot, Bornova misketi ve chardonnay yetiştirilmektedir. Parkur mesafesi 54.5 km olup parkur içi ulaşım yürüyüş, bisiklet ve araç seçenekleri ile sağlanabilir.

Yarımada Bağ Rotası

Anadolu’nun bilinen ilk şaraphanesine sahip Yarımada, tarihinden aldığı güçle bugünün bağ rotasını oluşturmuştur. Milattan Önce 2000’lerde Hititler ve Giritlilerin şarap üretip ihraç ettiği antik Çeşme limanında, Bağlararası mevkiinde bulunan şaraphane, arkeolojik kazılar ile ortaya çıkarılmaktadır. Yürüyüş ve bisiklet yolları ile kesişen 151 kilometrelik bağ yolu, meraklılarını Selçuk, Menderes, Seferihisar, Urla, Çeşme ve Karaburun’daki üzüm bağlarında gezdirerek; üreticiyle buluşturmaktadır.

Kemeraltı Rotası

Osmanlı Dönemi'nde antik limanin dolmasıyla gelişen Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda bir yolculuğa cıkıyoruz. İzmir'in simgesi Saat Kulesi ile bağladıgımız rotamızda, 16.yüzyıla kadar uzanan camileri, sinagoglari, hanları, tarihi otelleri, meşhur sokakları ve Cumhuriyet döneminin kültrel ve mimari açıdan çok özel yapılarını geziyoruz

Antik Kent Rotası

Helenistik Dönem'de yeniden kurulan,Strabon'un "bütük kentlerin en güzelidir" dediği Smyrna'dan günümüze ulaşan yapılar bu rotamızın noktalarını oluşturuyor.Antik kentin akropolisi Pagos(Kadifekale); idari,siyasi,adli ve ticari merkezi Smyrna Agorası, antik tiyatronun yanı sıra antik yollar,su kanalları,tarihi köprü ve kent kapısı da rota boyunca karşımıza çıkıyor.

Selçuk-Çamlık-Gökçealan Bağ Rotası

Selçuk ilçesi sınırlarında yer alan parkur Çamlık - Gökçealan güzergâhı boyunca, yolun her iki tarafında bölge üreticilerinin yetiştirdiği bağları görerek tamamlanmaktadır. Bağlarda yetiştirilen sofralık üzümler ağırlıklı olarak osmanca, sultaniye, alphonse lavallee ve razakidir. Ayrıca parkur üzerinde 7 Bilgeler Bağcılık işletmesi faaliyet göstermektedir.

Parkurun uzunluğu 25.5 km' dir. Parkur içi ulaşım yürüyüş, bisiklet ve araç seçenekleri ile sağlanabilir.


Yarımada Zeytin Rotası

Ekonomik ve kültürel değeriyle zeytin, antik dönemden beri İzmir Yarımadası’nın en önemli ürünlerinden biri olmuş. Dünyadaki ilk modern zeytinyağı işliği, Urla’daki Klazomenai Antik Kenti’nde yer alıyor. Zeytinin Yarımada’da ve İzmir’deki tarihi bu açıdan antik döneme kadar izlenebiliniyor. Yarımada, İzmir içerisinde zeytinin tarihini anlamak için önemli bir alan olarak dikkat çekiyor. Bu bölgede yaşları 300 ila 2000 arasında değişen 68 zeytin ağacı bulunduğu tahmin ediliyor.

Güzelbahçe, Çeşme, Seferihisar, Menderes ve Selçuk ilçelerinden geçen Zeytin Rotası İzmir’in zeytinle kurduğu bu tarihsel bağa odaklanarak Yarımada özelinde oluşturuldu. Zeytince Derneği temsilcilerinin yaptığı çalışmalar sonucunda tamamlanan güzergâh; üzerindeki anıt zeytin ağaçları, zeytinyağı işlikleri, su kaynakları, zeytinyağı fabrikalarıyla İzmir’in hem zeytin kültürünü ortaya çıkarıyor hem de Yarımada’nın eşsiz doğal alanlarını deneyimleme fırsatı sunuyor.


İnanç Rotası

İzmir,yüzyıllar boyunca Museviler,Hristiyanlar ve Müslümanların bir arada barış içinde yaşadığı bir kent olmuş.İşte bu yüzdendir ki sinagoglar,kiliseler ve camiler aynı sokaklarda,mahallelerde inşa edilmişler.Bu rotada,inşa tarihleri 16.yüzyıla kadar uzanan,mimarileri ve hikayeleriyle sizleri etkileyecek dini yapıları ziyaret ediyoruz. Sinagogları ziyaret için 0232 446 44 00 - dahili 1811 telefon numarasından iletişime geçebilirsiniz.


Yamanlar Yolu

Bostanlı Seyir Terası ile başlayan ve Bostanlı Deresini takip ederek yeşil alt yapı ile desteklenmiş kesintisiz bir yürüyüş yolu sunan Yamanlar Yolu, İzmiras kuzey rotasının ana güzergâhı olarak kenti kırsal alanla buluşturmayı hedefliyor.


Müze Rotası

Bir kentin kültürel zenginliğidir Müzeler. Bu rotamızda kentin köklü müzeleri olan Arkeoloji,Etnografya ile Resim Heykel Müzesi ve Galerisi'nin yanı sıra "Kadın","Radyo ve Demokrasi","Oyuncak","Basın" temalı butik müzelerini ve anı evlerini geziyoruz. Butik müzelerin Pazar ve Pazartesi güneri kapalı olduğunu hatırlatmak isteriz.

Editör: Özlem Çimen Durmaz