İzmir’in önemli ilçelerinden biri olan Torbalı, tarihi geçmişi ve stratejik konumu ile dikkat çekiyor. İlçenin kuzeyinde Buca ve Kemalpaşa, doğusunda Bayındır ve Tire, güneyinde Selçuk, batısında ise Menderes ilçeleri bulunmaktadır.
Torbalı, ismini antik çağda bölgeye hakim olan Metropolis şehrinden alır. Antik çağların ünlü yerleşim alanlarından biri olan Metropolis, aynı zamanda Triyanna ya da Tripolis olarak da bilinir. İlçe, tarihin bilinen devirlerinden itibaren çeşitli medeniyetlerin merkezi olmuştur.
Tarihi derinlikler ve ilk yerleşimler
Torbalı, Küçük Menderes havzasının verimli toprakları üzerine kurulmuştur. Ephesos (Selçuk), Smyrna (İzmir), Kolophon (Değirmendere), Nation (Ahmetbeyli) ve Nif (Kemalpaşa) antik kentleri arasında kalan bu bölge, MÖ 3000 yıllarında ilk yerleşimlere ev sahipliği yapmıştır. MÖ 7. yüzyılda Lydia döneminde ise Torbalı, en parlak dönemlerinden birini yaşamıştır.
Torbalı’nın tarihi, Neolitik, Kalkolitik ve Tunç Çağları’na kadar uzanır. Ardından, Frigya, Lydia, Pers, Roma ve Bizans dönemlerini takip eden Torbalı, 1071-1317 yılları arasında Selçuklu ve Aydınoğulları beyliklerinin hüküm sürdüğü bir bölge olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise Torbalı, önemli bir yönetim merkezi olmuştur.
Türk egemenliğine geçiş ve Kurtuluş Savaşı dönemi
Torbalı, 1390 yılında Yıldırım Beyazıt’ın Şehzadesi Ertuğrul Bey’in Aydın valiliğine atanmasının ardından Türk egemenliğine girmiştir. Osmanlı yönetimi altına girişi ise 1425 yılına dayanmaktadır. Birinci Dünya Savaşı sonrasında, 15 Mayıs 1919 – 7 Eylül 1922 tarihleri arasında 40 ay süresince Yunan işgali altında kalan Torbalı, Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasının ardından İzmir’in Sancağı olarak kurulmuş ve İzmir’e bağlı bir nahiye olmuştur.
Yunan işgali sırasında, Torbalı’nın 200 haneli nüfusunun 87’si Yunan kuvvetlerince yakılmış ve yağmalanmıştır. 1922 Eylül’ünde 25 kişi hayatını kaybetmiş, 50’den fazla kişi ise Torbalı merkezinde şehit olmuştur. Ayrıca çevre köylerden toplanan 23 kişi, Torbalı Demiryolları hangarında yakılarak öldürülmüştür.
Modern Torbalı: İlçe ve belediyelik
Torbalı, 26 Haziran 1926 tarihli Teşkilatı Mülkiye Kanunu ile ilçe statüsü kazanmış ve 1927 yılında belediyelik olmuştur. Bugün Torbalı, zengin tarihi geçmişi ve kültürel mirasıyla İzmir’in önemli yerleşim alanlarından biri olmaya devam etmektedir.
Torbalı'nın mahalleleri
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu tarihi ilçede 60 tane mahalle bulunuyor. Peki, Torbalı'nın mahallelerinin isimleri nelerdir?
İşte Torbalı'nın mahalleleri:
19 MAYIS MAHALLESİ
AHMETLİ MAHALLESİ
ALPKENT MAHALLESİ
ARSLANLAR MAHALLESİ
ATALAN MAHALLESİ
ATATÜRK MAHALLESİ
AYRANCILAR MAHALLESİ
BAHÇELİEVLER MAHALLESİ
BOZKÖY MAHALLESİ
BÜLBÜLDERE MAHALLESİ
CUMHURİYET MAHALLESİ
ÇAKIRBEYLİ MAHALLESİ
ÇAMLICA MAHALLESİ
ÇAPAK MAHALLESİ
ÇAYBAŞI MAHALLESİ
DAĞKIZILCA MAHALLESİ
DAĞTEKE MAHALLESİ
DEMİRCİ MAHALLESİ
DİRMİL MAHALLESİ
DÜVERLİK MAHALLESİ
EĞERCİ MAHALLESİ
ERTUĞRUL MAHALLESİ
FEVZİ ÇAKMAK MAHALLESİ
GAZİ MUSTAFA KEMAL MAHALLESİ
GÖLLÜCE MAHALLESİ
HELVACI MAHALLESİ
İNÖNÜ MAHALLESİ
İSTİKLAL MAHALLESİ
KAPLANCIK MAHALLESİ
KARAKIZLAR MAHALLESİ
KARAKUYU MAHALLESİ
KARAOT MAHALLESİ
KARŞIYAKA MAHALLESİ
KAZIM KARABEKİR MAHALLESİ
KIRBAŞ MAHALLESİ
KUŞÇUBURUN MAHALLESİ
MURATBEY MAHALLESİ
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK MAHALLESİ
NAİME MAHALLESİ
ORMANKÖY MAHALLESİ
ORTAKÖY MAHALLESİ
ÖZBEY MAHALLESİ
PAMUKYAZI MAHALLESİ
PANCAR MAHALLESİ
SAĞLIK MAHALLESİ
SAİPLER MAHALLESİ
SUBAŞI MAHALLESİ
ŞEHİTLER MAHALLESİ
TAŞKESİK MAHALLESİ
TEPEKÖY MAHALLESİ
TORBALI MAHALLESİ
TULUM MAHALLESİ
TÜRKMENKÖY MAHALLESİ
YAZIBAŞI MAHALLESİ
YEDİ EYLÜL MAHALLESİ
YEMİŞLİK MAHALLESİ
YENİ MAHALLESİ
YENİKÖY MAHALLESİ
YEŞİLKÖY MAHALLESİ
YOĞURTÇULAR MAHALLESİ